DATING:

Slik sjarmerer du en mann: Det er spesielt én ting du må huske

Hvordan gå fra «fin fyr» til DIN fyr.

VÆR IMØTEKOMMENDE: Skal du vise en mann at du er interessert, er det risikabelt og sende ut koder og signaler han må fortolke. – Det som "ligger mellom linjene" for to kvinner, kan være helt uforståelig for menn, sier ekspert.
VÆR IMØTEKOMMENDE: Skal du vise en mann at du er interessert, er det risikabelt og sende ut koder og signaler han må fortolke. – Det som "ligger mellom linjene" for to kvinner, kan være helt uforståelig for menn, sier ekspert. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Om du er interessert i en mann, vil han trenge tydelig bekreftelse på at du er interessert i ham.

Det sier Asbjørn Kjellsby, relasjonscoach som driver firmaet Sosiale muskler.

Han forteller videre det mange allerede har hatt en mistanke om; menn kan i mindre grad enn kvinner lese andres følelser.

– Det som «ligger mellom linjene» for to kvinner, kan være helt uforståelig for menn. Menn må ha konkrete signaler tilbake for å få en bekreftelse, sier han.

Interessert - men ikke for interessert

Kvinner må altså være tydelige når vi skal få akkurat den fisken i havet.

Det høres litt komplisert ut, men ekspertene vet heldigvis råd:

– Gi ham oppmerksomhet, smil mye til ham når han snakker og titt bort på ham selv når dere ikke er i en samtale. Hold blikk-kontakten, og len deg forsiktig inn når dere snakker sammen, tipser Kjellsby.

Kursleder hos Fantastiskforhold.no, Andreas Amundrud, forteller at de vanligste feilene han ser jenter gjør når de treffer en fyr, er at de enten later som om de ikke er interessert - eller at de viser alt for mye interesse, alt for tidlig.

– Ofte er ansiktet hennes som limt fast i hans, og blikket følger med på hver eneste lille bokstav som kommer ut av munnen på ham. Fyren blir rett og slett redd for å vise tegn til at han er interessert i et forhold, fordi han ikke ønsker å gi falske forhåpninger, sier Amundrud.

Så hvor går egentlig grensen mellom for lite, nok og for mye?

– Ta det rolig. Fokuser på å ha det gøy sammen og oppleve ting sammen. Da vil beskyttelsesinstinktet hans kicke inn før eller siden, sier han.

Bare pass på at du ikke er overdrevent «laid back».

– Jeg ser nesten like ofte det motsatte; hun prøver febrilsk å virke avslappet og rolig, i så stor grad at det blir påtatt og i verste fall oppleves som arrogant og usympatisk.

– Ingenting han sier imponerer henne og det virker som om hun har mer lyst til å stirre tomt ut i lufta, enn å bli bedre kjent med ham, forteller Amundrud.

Les også: Samleie er vanskelig for meg. Er det noe jeg kan gjøre?

Vis genuin interesse

Det kan være rimelig vanskelig å følge med på hvor mange søsken han har, hvordan arbeidsdagen hans er, hvor han gikk på skole, om han ønsker å gifte seg og få barn innen fem år, eller om han vil reise rundt i verden først.

Ofte er vi opptatt med å tenke på hva vi skal si, hvordan håret ligger og om han kommer til å merke at du bokstavelig talt er klissvåt av svette på ryggen.

Men; du bør gi det et forsøk.

– Menn drømmer om å føle seg verdsatt på bakgrunn av at hun har sett hvem han virkelig er, og liker ham for kvaliteter som er spesielt for akkurat ham, sier Amundrud.

KROPPSSPRÅK ER VIKTIG: Kroppsspråket bør være åpent og imøtekommende, sier ekspert.
KROPPSSPRÅK ER VIKTIG: Kroppsspråket bør være åpent og imøtekommende, sier ekspert. Foto: Getty Images.

Gi personlige kompliment

«Åh, brannmenn er så sexy!»høres kanskje ut som en flott kompliment dersom han er eller er på vei til å bli nettopp brannmann.

Men dette komplimentet vil gjelde for mange andre også - ikke bare ham.

– Gi heller komplimenter på ting du liker ved personligheten hans, noe du liker ved akkurat ham. Det er kanskje tidenes kraftigste sjekketriks, sier Amundrud.

Også Kjellsby er enig i at du vinner på å følge med i timen:

– Menn definerer ofte seg selv ut ifra sine egne prestasjoner og ambisjoner. Det kan derfor lønne seg å skryte av ham når han forteller om disse tingene.

– I tillegg kan du vise interesse for hvordan han ser situasjonen; dette fordi menn ofte føler at kvinner ikke forstår deres perspektiv på ting, forteller han.

Les også (+): Han var ti år eldre enn meg – og gift. Jeg angrer fortsatt på valget jeg tok den gangen

Bruk kroppsspråket

Også kroppsspråket er viktig, skal vi tro ekspertene:

– Kroppsspråket bør være åpent og imøtekommende. Se på ham med litt senket hode når han snakker, slik at du ser litt «opp mot» ham.

– Ha gjerne hodet litt på skakke, slik at du viser interesse for ham. Prinsesse Diana var kjent for denne «underlegenheten», og måten hun brukte blikkontakten på, sier Kjellsby.

Videre råder han deg til å eksponere hals og hud.

– Ved å flytte på eller rette på klærne rundt skuldre, bryst og midje, viser ofte kvinner indirekte signaler på interesse. Du kan også rette på håret, og sitte i retning mot ham slik at det ubevisst blir rettet oppmerksomhet mot ham, sier han.

Et annet «kjent», positivt kroppsspråk er å ta håret bak øret.

– Ellers er det meste av kroppsspråket vårt ubevisst, og vi vil demonstrere interesse for personen vi liker, enten vi vil det eller ei, forteller Kjellsby.

Amundrud forteller at de bruker mye tid på å lære mer om kroppsspråk på kursene hans, og kan avsløre noen triks:

– Smil og ha godt humør uten å være overivrig. Gi det vi kaller «sideblikk»; små, stjålne blikk som viser interesse, med ansiktet vendt litt bort fra ham, råder han.

– Planlegg hva du skal si

Kjellsby forteller videre at menn er dårlige på å tolke indirekte og subtile signaler, og vil derfor trenge tydelige signaler på at du vil noe mer.

Samtidig er måten du legger det frem på, helt avgjørende.

– Det viktigste er at du planlegger hva du skal si, slik at det ikke kommer feil ut, sier han og fortsetter:

– Prøv å presentere det å bli kjærester med å si «Det er noe hyggelig vi kan ha sammen, og dersom det ikke funker kan vi jo alltids gjøre det slutt». Da virker det litt mindre skummelt og ikke så forpliktende, samtidig som du som kvinne vil gjøre ham mer og mer monogam over tid.

– Menn har også lyst til å være i et forhold, men tanken på å miste friheten til å kunne tiltrekke seg mange kvinner, er ofte skremmende for dem, forteller Kjellsby.

Les også: – Tenk over hvordan dere inviterer til og avviser sex

Neste steg i forholdet

Amundrud er derimot ingen fan av å være direkte.

– La oss for eksempel si at du ønsker at dere skal bli kjærester etter tre måneder om dere fremdeles liker hverandre. Bør du formidle det direkte? Nei, sier han.

Det du heller bør gjøre er å «rydde veien» for ham, slik at han, når han er klar for det, lettere kan gå i den retningen.

– Du kan for eksempel si: «Vet du hva? Hvis jeg har samme inntrykk og følelser for deg om noen måneder, og du hadde spurt meg om jeg ville satse seriøst, så tror jeg faktisk at jeg ville ha sagt ja», fortsetter han, men legger til:

– Det er ikke en setning jeg anbefaler på første date, men absolutt noe man kan si når man har datet en stund. Dette forteller ham at han ikke trenger å være redd for å ta ting i den retningen, men det forutsetter altså at han har nok emosjonoell tiltrekning til å kunne ta det steget, sier Amundrud.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2016, og sist oppdatert 13/09 2023.

Les også