Forhold og utroskap

Vi har det i oss alle sammen – at det er bra å ha sex med flere

Det handler trolig om genetikk.

Pluss ikon
UTROSKAP I PRAKSIS: Noen sier de er utro på vei til og fra jobb.
UTROSKAP I PRAKSIS: Noen sier de er utro på vei til og fra jobb. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Grunnen til at folk er utro, handler sannsynligvis ofte om genetikk.

Det sier spesialist i klinisk voksenpsykologi (NPF) og klinisk sexologi (NACS), Anders Lindskog

– Det er store evolusjonære fordeler ved å ikke ha alle barna med samme partner, så vi har det i oss, alle sammen – at det er bra å ha sex med en annen.

Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi (NPF) og spesialist i klinisk sexologi (NACS) ved Villa Frisk på Greåker.
Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi (NPF) og spesialist i klinisk sexologi (NACS) ved Villa Frisk på Greåker. Foto: Pressefoto

– Men alle er ikke utro?

– Som alt annet vil det variere. Noen har stort behov for flere partnere, noen har lite behov, og noen har middels, sier han.

– De som har middels behov, påvirkes av andre ting. Vi ser for eksempel at pene mennesker oftere får mulighet til å være utro. Det resulterer i at man er utro oftere hvis man er pen, enn hvis man ikke er så pen. I tillegg handler det om oppdragelsen man har fått, hvor alvorlig man ser på utroskap, sier psykologen.

– Risikoen for å bli oppdaget er alltid til stede, og den blir større jo lenger utroskapen varer, spesielt hvis du holder på med samme partner.

Lindskog trekker paralleller til kriminalitet, hvor mange blir tatt etter hvert.

– Rent statistisk vil du bli observert, ha noen som sier eller gjør noe, og det vil bli nøstet opp i. I kortere perioder er det ikke et større problem å holde utroskap skjult, men jo flere perioder eller lenger periode, jo større risiko, sier han.

Les også: Dette bør du tenke over før du forteller om utroskap

Forhold ødelegges

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), psykoterapeut og individual- og parterapeut. Hun jobber ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST). Hun har skrevet flere fagbøker om seksualitet.
Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), psykoterapeut og individual- og parterapeut. Hun jobber ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST). Hun har skrevet flere fagbøker om seksualitet. Foto: Pressefoto / Cappelen Damm

– Noen forhold ødelegges av utroskap, mens andre klarer seg, sier Margrete Wiede Aasland.

Hun er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), psykoterapeut og individual- og parterapeut og har jobbet som sexolog siden 2002.

– Utroskap føles som et enormt svik. Er en partner utro, kan man slite enormt i årevis etterpå, sier hun.

Wiede Aasland sier at ikke alle ser på elskere som utroskap.

– Noen er polyamorøse og synes det er helt greit at partneren har en annen kjæreste de har avtaler med og elsker med hver fredag eller onsdag, for eksempel, sier hun.

– Så lenge det ikke skader motparten og man har en avtale, gjør det ingenting at man lever sammen med noen og har en elsker på siden.

Deler praktiske råd og tips om elskere og utroskap på forum

Internett gir folk anonymitet, og mange tør å åpne seg om ting de ellers ikke snakker om.

I flere tråder på diskusjonsforumet Kvinneguiden har folk delt erfaringer om hvordan de er utro.

Blant annet snakker de om hvordan de løser møtene med elskere og elskerinner i hverdagen:

«Har ofte ærend i nærheten av vedkommende, så stikker gjerne innom da. Funker! Har møttes jevnt i over fire år».

«Min bor cirka 3,5 time unna, vi treffes cirka en gang i måneden. Går seg til ved jobbreiser og at han må forbi her jeg bor for å komme hjem til sin familie på helgebesøk, da hender det han reiser uten kone og barn.»

«Vi møtes på kafé osv., eller på jobb. Har hatt sex på hoteller, eller hjemme hos ham.»

Flere forteller at de elskerne deres er kollegaer, eller at de har møtt elskerne sine via Tinder eller andre steder på internett.

(Du finner lenker til tråder på Kvinneguiden om utroskap, nederst i denne artikkelen)

– Når folk skriver i trådene at elskeren eller elskerinnen likevel bor på steder der veien deres går forbi, eller at det er noen på jobben deres, blir det mye enklere, fordi de ikke trenger å forandre hverdagen sin for å være utro, sier psykologen.

Les også: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Definer hva utroskap er

Lindskog og Wiede Aasland er begge opptatt av at par sammen må definere hva som regnes som utroskap for å unngå misforståelser.

  • De som er utro i det skjulte over tid. Kan forelske seg og treffe elskeren oftere og oftere. Følelsene går ikke alltid over, og noen ganger går de inn i forhold med elskeren og avslutter forholdet de var i.
  • De som er utro i det skjulte med noen de er seksuelt tiltrukket av, men som de aldri kunne tenke seg å ha et kjæresteforhold med.
  • De som ønsker seg en elsker eller elskerinne ved siden av fordi de ikke har sex med partneren sin. Noen velger derfor å ha en seksuell partner på siden fordi de synes det er stimulerende i tillegg til livet de har med partnerne sine.
  • De som ønsker bekreftelse på at de fortsatt er seksuelt attraktive og kan nedlegge kvinner eller menn, selv om de har en seksuell relasjon til den de er sammen med.
  • De som er fast utro med ei/en de treffer kanskje en helg i året, når de besøker et spesielt sted.
  • De som lager lister over hvor mange de klarer å legge ned. For veldig mange av disse handler det ofte om å få bekreftelse. om igjen og om igjen.
  • De som mener det er deres eneste mulighet for å holde ut i et ekteskap.
  • De som gjør det og angrer livet av seg resten av ekteskapet.

    Kilde: Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS)
Se mer

– Det er viktig å snakke om hva utroskap er. Skjer det, er sjansen stor for at man blir veldig såret, og at det seksuelle forholdet kan ta slutt, sier Wiede Aasland.

Og vi har ofte helt forskjellige formeninger om hvor grensa går for hva som er utroskap og ikke.

Lindskog forteller at han pleier å gjøre et eksperiment når han foreleser. Han ber mellom 90 og hundre studenter skrive ned konkret hvor grensen går for utroskap, og de sorterer alle svarene i hauger.

– På den ene siden finner vi folk som mener man er utro hvis man ser på noen andre med lyst i blikket. På den andre siden har vi de som mener at man er utro hvis man har sex med noen andre mer enn én gang, har sex med noen man er forelsket i, eller hvis man har vaginalsex i stedet for oralsex, som ikke regnes som utroskap, forklarer han.

I tillegg kommer alle som befinner seg et sted i midten for ytterpunktene.

– Den kanskje mest fascinerende reaksjonen er angsten som rammer mange av de som har blitt enige med partneren sin om at de aldri skal være utro, men aldri har blitt enig om hva det egentlig innebærer, sier han.

Les også: Hvor går grensen for utroskap?

Lenker til tråder på Kvinneguiden hvor folk diskuterer utroskap :

«Hvordan klarer dere med elskere å gjøre dette praktisk?»

«Hvor har dere funnet elskerne deres?»

«Dere som er gift og har elsker ...»

«Tips og triks for oss som er utro»

«Hvorfor er du utro?»

(Både Klikk.no og Kvinneguiden.no eies av Egmont Publishing)

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2020, og sist oppdatert 09/02 2022.

Les også