Sex og samliv

Slik får du partneren med på å prøve sexleketøy

Mulighetene er mange, og dere kan piffe opp sexlivet ordentlig med sexleketøy til felles nytelse. Vi snakket med tre eksperter.

Pluss ikon
MANGE MULIGHETER: Mulighetene mange og utvalget stort hvis du og partneren din bestemmer dere for å teste ut sexleketøy til felles glede. Det finnes også sexleketøy som er ment for par der ute.
MANGE MULIGHETER: Mulighetene mange og utvalget stort hvis du og partneren din bestemmer dere for å teste ut sexleketøy til felles glede. Det finnes også sexleketøy som er ment for par der ute. Foto: JackF / Getty Images
Sist oppdatert

Mange liker å bruke sexleketøy som vibratorer og dildoer når de onanerer på egenhånd, men det mange kanskje ikke tenke over er at sexleketøy like gjerne kan brukes sammen med en partner.

Bruk av sexleketøy er ikke et must for å få et godt og tilfredsstillende sexliv, men kan være en morsom måte å utvide sin egen horisont på og finne noe du kanskje ikke visste at du likte.

Og skulle du gå med tanker om at det kunne vært moro å ta med sexleketøy inn i sexlivet med partneren din – hvordan går du da frem for å introdusere din spesielle utvalgte for at dette er noe du vil at dere skal prøve sammen?

Sju av ti har testet

Ifølge en innsiktsundersøkelse gjort av Kondomeriet i 2019, har sju av ti norske menn og kvinner brukt et sexleketøy.

FELLES NYTELSE: Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet, sier et sexleketøy skal være et supplement til deres felles nytelse i senga.
FELLES NYTELSE: Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet, sier et sexleketøy skal være et supplement til deres felles nytelse i senga. Foto: Kondomeriet

– Likevel vet vi at mange kvier seg for å bruke det sammen med en partner, sier Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet, til Side2.

– Mange er redde for at partneren skal ta det ille opp og tenke at han eller hun ikke er «tilfredsstillende nok» eller at vedkommende skal føle seg erstattet. Men et sexleketøy på soverommet skal kun være et supplement til deres felles nytelse, fortsetter hun.

– Uproblematisk

Cecilie Kjensli, sexinspirator og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet, sier det bør være uproblematisk å introdusere sexleketøy i forholdet dersom du har en kjæreste du er fortrolig med.

– Du vil vel ikke være sammen med en person som ikke vil ditt beste, som eventuelt er sjalu og kjedelig i senga? spør Kjensli retorisk.

FORTELL PARTNEREN: Sexinspirator og innehaver av Cpunktet, Cecilie Kjensli, råder deg til å fortelle fra starten av til partneren din at du har et sexleketøy du liker.
FORTELL PARTNEREN: Sexinspirator og innehaver av Cpunktet, Cecilie Kjensli, råder deg til å fortelle fra starten av til partneren din at du har et sexleketøy du liker. Foto: Cpunktet

– Fortell fra starten av at du har leketøy du liker, og som dere godt kan bruke sammen. Verre er det ikke. Gjør det gjerne etter et par glass vin, når stemninga er god, eller bare ta det fram når dere ligger. Alle menn og kjærester elsker jo å se dama si opphissa, sier Kjensli til Side2.

Les også: Denne pornoen ser nordiske kvinner på

– Spør partneren

Det er likevel ikke så rart at noen kan føle seg bekymret for hvordan ens bedre halvdel skal reagere på å bli introdusert for sexleketøy, i og med at det kan være helt nytt.

Heldigvis har sexolog og eier av den erotiske nettbutikken Ouioui, Kjersti Antonsen, noen tips til deg.

Viktig av alt, som med mye annet som har med samliv å gjøre, gjelder det å snakke sammen, ifølge henne.

– Man spør partneren hva han eller hun har lyst til å prøve. Dersom du ikke tør å spørre kan du introdusere et erotisk spill som inneholder leker. Da er det plutselig ikke du som foreslår å bruke en klitorisstimulator – men spillet, sier Antonsen.

– Er du usikker på hvordan du bør gå frem for å introdusere et sexleketøy for partneren? Se på det som en tillitserklæring. Ærlighet er sexy! sier Kondomeriets Marthe Sørflaten.

– Forsøk å forklare partneren hvordan du ønsker at dere skal bruke det sammen – vis at fantasien din også inkluderer han/henne, legger hun til.

Stort utvalg

På spørsmål om gode sexleketøy for nybegynnere og par, svarer Cecilie Kjensli at det finnes mange å velge mellom – fra enkle vibrerende penisringer som stimulerer klitoris til fjernstyrte sexleketøy dere kan styre fra hvert deres rom eller via nettet hvis dere ikke befinner dere i samme by eller land.

– De fleste erotiske nettbutikker har en egen kategori for par som du eller dere kan snuse rundt i. Gjerne på kveldstid når man sitter i sofaen og koser, sier hun.

Hun legger til:

– Det er bare kult for kjæresten at du har glede av sexleketøy, for det betyr at du får orgasmer, og det letter presset på guttene eller partnerne som tror det er deres oppgave å gi deg det. Alt blir enklere, og det blir mer gøy å ligge sammen!

Les også: Sexleketøyet som solgte best i året som gikk: – Har virkelig blitt en landeplage

PENISHYLSER: Runkeegg og penishylser kan være en god start for å få partneren med på sexleketøy.
PENISHYLSER: Runkeegg og penishylser kan være en god start for å få partneren med på sexleketøy. Foto: Ouioui / Sinful

Dette er gode startprodukter

Hvis du ønsker å introdusere en mannlig partner for sexleketøy, er et hett tips et runkeegg, ifølge sexolog Antonsen. Et runkeegg er en svært elastisk silikonhylse du trer på penis og som skal øke stimuleringen under runking.

– Det ser uskyldig ut, det koster ikke all verden og det kan brukes en fem-seks ganger før det bør byttes ut. Liker han det, kan man investere i noe dyrere etter hvert, sier hun.

VIBRERENDE PENISRINGER: Gir klitorisstimuli samtidig som den skal sørge for en kraftigere ereksjon.
VIBRERENDE PENISRINGER: Gir klitorisstimuli samtidig som den skal sørge for en kraftigere ereksjon. Foto: Cpunktet, Ouioui, Kondomeriet

Selv om det varierer fra person til person, tror sexologen at de aller fleste menn nå er åpne for å prøve sexleketøy, også for deres egen del.

TIPSER OM SEXLEKETØY: Sexolog og eier av Ouioui, Kjersti Antonsen, tipser deg om å gå til innkjøp av et rimelig sexleketøy for partneren første gang.
TIPSER OM SEXLEKETØY: Sexolog og eier av Ouioui, Kjersti Antonsen, tipser deg om å gå til innkjøp av et rimelig sexleketøy for partneren første gang. Foto: Petter Berg

– Er du litt ekstra frekk setter du på ham et blindfold og forteller ham at du har en overraskelse – og så bruker du et leketøy på ham. Dersom han er veldig skeptisk, kan man begynne med glidemiddel og en vibrerende penisring. Da gjemmer man litt bort hensikten og åpner heller opp for at man selv ønsker å prøve litt andre ting. Ved å prøve noe, er det enklere å teste leker som kanskje føles litt som en «egotrip».

FOR PAR: Ulike sexleketøy for par som skal gi begge parter stimuli på samme tid.
FOR PAR: Ulike sexleketøy for par som skal gi begge parter stimuli på samme tid. Foto: Kondomeriet, Ouioui, Cpunktet

Les også: Sexleketøyene menn kjøper til seg selv

– Men onani er også sunt, og jeg vil mene at de fleste menn som får et runkeegg eller runkehylse i gave vil teste det. Om så i hvert fall i smug. Og de vil sannsynligvis like det, legger Antonsen til.

Marthe Sørflaten anbefaler vibrerende penisringer, såkalt «orgasmekrem» og parleketøy som stimulerer både ham og henne samtidig.

– Men et sexleketøy på soverommet skal kun være et supplement til deres felles nytelse. Å bruke et sexleketøy med en partner kan bidra til å gjøre forspillet mer opphissende og selve sengekosen enda deiligere! avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også