flørting og sjekking:

Ditt viktigste verktøy som flørter

Denne komboen er uslåelig.

<b>BLIKKET OG SMILET:</b> Er de to nøklene til å flørte på en vellykket måte, men hvordan klarer man det?
BLIKKET OG SMILET: Er de to nøklene til å flørte på en vellykket måte, men hvordan klarer man det? Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Etter å ha fått Fanny Duckert på tråden, som er aktuell med boken «Flørt! Om blikk, berøring og øyeblikkets kjemi» (Gyldendal, 2021) som hun har skrevet sammen med Øyvind Kvalnes, kan vi ikke unngå å tenke at hun har et sånt smil i stemmen som synes i øynene.

Det er også dette hun fremhever i intervjuet om flørting: Smil. Blikk.

Ditt viktigste verktøy som flørter

Psykolog Fanny Duckert er professor i psykologi, med bakgrunn fra Universitetet i Oslo, og klinisk spesialist med egen praksis. Hun forteller at vi ofte har forestillinger om at flørting er noe for de unge, vakre og vellykkede, men det er helt feil.

Det som er ditt viktigste verktøy som flørter er jo kombinasjonen av blikk og smil. For eksempel har forskning vist, når de har studert kvinnelige flørtere, at de kvinnene som utløser begeistring og blir fulgt opp av menn er de som har et levende, positivt flørtespråk. Det vil si at de våger å møte blikket, holde blikket, smile og gi komplimenter. Dette er det som tenner menn mye mer enn kvinner som er penere, men bare sitter der og venter på å bli jaktet på, sier Duckert som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og organisasjonspsykolog.

Nå er vi allerede inne på sjekkingen, men hvordan har man et sånt blikk og smil?

– Det er litt «mindsettet» ditt, rett deg opp, skyv skuldrene tilbake, vær positiv, nysgjerrig – og tenk på at disse gyldne flørteøyeblikkene kan du finne når som helst og hvor som helst. Og se deg rundt med en positiv interesse for mennesker du møter på din vei!

Flørting er mye mer enn sjekking. Budskapet i flørting er «jeg ser deg og jeg liker det jeg ser». Det er en liten, uforpliktende gave du gir folk du møter.

Utgangspunktet er en mulighet til å møte blikk, at du ser på folk du møter i ulike sammenhenger. Og når du ser på en du liker, som ser sympatisk eller spennende ut, så er det komboen å se og smile.

Les denne: Her er 10 tegn som avslører at en mann flørter

To typer flørting

Går det en grense mellom flørting og sjekking, som vi bør vite om for å unngå misforståelser?

– For å gjøre det enkelt, så skiller vi mellom mer utpreget sjekkeflørting og det vi kaller «lekeflørting», som er mindre erotisk fokusert og mer det å ha det morsomt sammen, hyggelig, utveksle noen små replikker og gjennom dette si «jeg har sett deg, jeg liker deg» og så har vi et lite øyeblikk sammen, sier hun.

AKTUELL MED FLØRTEBOK: Psykolog Fanny Duckert
AKTUELL MED FLØRTEBOK: Psykolog Fanny Duckert Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

Da kan det være at man utveksler en vits eller sier «jeg liker så kjempegodt den kjolen du har på deg», «så spennende det var det du sa nå» eller «så hyggelig å prate med deg». At vi gir noen sånne positive bekreftelser til den andre.

– Og hvor det ikke er meningen at det skal følges opp, det er bare et kort øyeblikk - et mikroskopisk kjærlighetsøyeblikk, så det trenger ikke å være den erotiske motivasjonen bak, sier hun.

Duckert påpeker at det likevel er mange gråsoner her. Det er alltid en utfordring å tolke riktig. Hva var meningen, hvor er du, hva gjør du. Er du nå ute etter å sjekke meg eller ikke. Så her er det ofte snakk om nyanser.

– Dette handler også om intensitet, hvor hardt går du ut. Begynner du å stille deg tett inntil og ta på noen, gå inn i intimsonene, så blir du fortere oppfattet som at du driver og sjekker. Den lekende, ufarlige flørten, så holder du fortsatt litt avstand, er forsiktigere med komplimentene. Det er også viktig å være bevisst på at berøringer er et sterkt virkemiddel, så hvis du skal berøre noen, så må det være lett og raskt og ikke på veldig seksualiserte deler av kroppen, sier hun.

Les også: Testen som viser hvor godt dere passer sammen

Flørte for å finne noe mer enn en flørt?

GIR RÅD OM KJÆRLIGHET: Psykolog Peder Kjøs.
GIR RÅD OM KJÆRLIGHET: Psykolog Peder Kjøs. Foto: Kagge Forlag

Vi tar også med oss noen ord fra psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs, om flørting i forhold til varig kjærlighet. Kjøs har nemlig skrevet samlivsboken «Vi må snakke sammen» med kona Hanne Weie Oddli på Gyldendal Akademisk, hvor de kommer inn på temaet avslutningsvis, i tillegg til bøker som «Berøring» (Pax, 2018), «Angst» (Kagge, 2019) og «Ensomhet» (Vigmostad Bjørke, 2020).

Hva er ditt tips til de som flørter for å finne noe mer enn en flørt?

– Hvis du mener alvor, er det bra å la den du flørter med få vite det. Vis at du er seriøs. På en date er det fint å bare si rett ut at du mener alvor og at du liker personen veldig godt, sier Kjøs som svarer på leserbrev på VG+ og i podcasten God Bedring.

– Ikke prøv å være smart, ikke «hold igjen», vær heller åpen og ærlig enn «taktisk», sier han.

Les også: 10 tips som hjelper deg med å sjekke opp drømmedama

Vi har fått mange gode råd fra psykologene allerede, men her får du en liste med gode råd fra begge to til lekeflørting, sjekkeflørting og kjæresteflørting:

Tips til lekeflørting som sosialt smøremiddel:

Så hvis du lurer på hvor du bør starte for å utvikle deg til en bedre flørter, har psykolog Fanny Duckert en klar oppfordring:

1. Jobb med selvtilliten

Flørt!
Om blikk, berøring og øyeblikkets kjemi av Øyvind Kvalnes og Fanny Duckert.
Flørt! Om blikk, berøring og øyeblikkets kjemi av Øyvind Kvalnes og Fanny Duckert. Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

Det grunnleggende felles i all flørt: Jobb litt med selvtilliten din. Vi har alle et potensiale for å være attraktive for andre, men vi har en tendens til å overvurdere andres attraktivitet og undervurdere oss selv. Men alle har en mulighet til å bruke flørt som sosialt smøremiddel, det er viktig, sier Duckert.

2. Møt blikk og smil

– Og så er det jo at du er ditt eget verktøy og det viktigste verktøyet er det smilende blikket. Det å møte blikk, se på andre og smile når du treffer blikket til andre. Det smilende blikket er ditt viktigste verktøy, sier hun.

Det betyr at du er åpen for at disse møtene kan skje mange steder.

3. Bestem deg for hva du vil

Det som også er viktig: du må bestemme deg for er dette noe jeg vil forfølge eller er det en liten uforpliktende gave jeg gir nå uten krav om gjenytelser.

Der ligger forskjellen på erobringen og leken. Den lekende flørten krever ikke gjenytelser.

4. Gi anerkjennende ord

Men hvis vi er litt der, så er det å følge opp med hyggelige anerkjennelser. At du ser på folk, på jakt etter hva er fint med denne personen. Hvorfor har jeg lyst til å snakke med og ha et lite øyeblikk med sammen med denne personen.

Da er det også dette å kunne gi små replikker som er en positiv bekreftelse av den andre. Det å kunne gi komplimenter eller en hyggelig bemerkning er en av disse tingene som gir positiv respons.

5. By på deg selv

I dette ligger det å kunne by litt på seg selv. Ikke bare sitte og vente på at andre skal jakte på meg eller gjøre ting bra for meg, men jeg er også aktiv i de sosiale samspillene mine.

Les også: Slik sjarmerer du en mann – og det er spesielt én ting du må huske

Tips til mer intens sjekkeflørting?

Rådene for sjekkeflørting bygger på de samme rådene, men tar det noen steg videre.

Hvis du er ute på erobringstokt, så er du mer på og følger opp mer.

Fra blikkontakt til date

happn er en av de ledende internasjonale datingappene og tilbyr et unikt konsept med geolokalisering i sanntid. Ettersom alt begynner i det virkelige livet, gjør happn det mulig for brukere å finne mennesker de har vært i nærheten av i hverdagen. Alle har en eller annen gang opplevd følelsen av øyekontakt som har gjort inntrykk. Det kan skje på gaten, i baren, på jobben eller på et utested. Med happn har du mulighet til å finne mennesker du har passert. happn fungerer som et møtested i en tid da tidsklemma og nye sosiale vaner gjør det vanskeligere å treffe nye mennesker og nærme seg ukjente personer.

happn kan lastes ned fra App Store eller Google Play.

Det er ofte en prosess:

1. Fange blikket og smile

– Først fange blikket, smile og opprette en kontakt, sier Duckert.

2. Nærme seg

Neste etappe er jo da å nærme seg, for i mer intens flørting er det viktig å komme tett på både for å kommunisere og finne ut er dette noen jeg vil gjøre mer med, sier hun videre.

Hvis du følger litt med på de som flørter, vil du se at de skaper denne tosomheten selv om de er sammen med andre: de lukker andre ute, beveger seg mot hverandre og begynner å kommunisere mer intenst, før berøringer kommer inn ettersom de kjenner at det er en kontakt.

3. Vær sensitiv for den andre

Husk at det er lett å tråkke feil, lett å misforstå. Dette er et gråsoneområde uten nedskrevne regler for hva som er lov og ikke lov.

– Du må være sensitiv for den andres reaksjoner og ikke kjøre over, sier Duckert.

Det er for eksempel viktig i forhold til berøringer at du er bevisst deg selv, din egen størrelse, kjønn, fordi forskning har vist at vi har lettere for å bli berørt av kvinner enn av menn – de er ofte større og/eller har kontroll i situasjonen. Den andre må føle at den har mulighet til å gå ut av situasjonen og ikke blir innestengt og holdt fast mot sin vilje.

Vær klar over at det fort kan bli krevende, fordi dette er noe som ofte utspiller seg usagt.

Det å være sensitiv for den andres reaksjoner, er også hva Kjøs har litt ekstra tro på når det gjelder flørting.

– Flørting er å vise fram en intensjon om å komme nærmere; flørting er en form for forhandling, der de to viser hverandre hvor nær de vil være og hva de vil. Et veldig viktig prinsipp er at du da må være oppmerksom på tilsvaret. Hvis den andre åpner litt, kan du trappe opp et lite hakk, men ikke gå for fort fram.

– Og for all del: hvis den andre ikke åpner opp, må du trekke deg tilbake uten å bli sur eller fornærmet. Å fortsette å prøve å selge seg inn når den andre har avvist er påtrengende og masete. Du må lese den andres signaler godt, sier Kjøs.

Tips til omtenksom kjæresteflørting

Men flørting er ikke kun forbeholdt de single. Hvis det som startet som en flørt har utviklet seg til et kjærlighetsforhold, så trenger ikke flørten å opphøre!

Da går det mye på å vise omtanke, og særlig å vise tydelig at du kjenner og setter pris på partneren, sier Kjøs.

1. Gjør akkurat de tingene du vet at partneren liker, både fordi det er ålreit og fordi du da demonstrerer at du kjenner ham eller henne godt.

2. Ta på partneren din når du går forbi på kjøkkenet eller på badet.

3. Hold hender når dere går en tur.

4. Si noe pent om antrekket eller utseendet eller noe hyggelig partneren sier eller gjør.

5. Kommenter det som har blitt en selvfølge som du glemmer å kommentere.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2021, og sist oppdatert 21/10 2021.

Les også