sex og sånt

Nybegynnerens guide til sexleketøy

Vi spurte ekspertene for deg.

Pluss ikon
MANGE VARIANTER: Det er lett å bli forvirret i den store jungelen av sexleketøy. Vi spurte ekspertene hvor det lønner seg å starte!
MANGE VARIANTER: Det er lett å bli forvirret i den store jungelen av sexleketøy. Vi spurte ekspertene hvor det lønner seg å starte! Foto: simonapilolla / Getty Images
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at stadig flere utforsker seksualiteten sin ved å ta i bruk verktøy og hjelpemidler.

Ifølge 2019-tall fra Kondomeriet eier nå over halvparten av norske kvinner en vibrator.

Er du imidlertid blant etternølerne, kan jungelen av dildoer, vibratorer, penisringer og analplugger virke forvirrende og– for enkelte – nesten umulig å sette seg inn i.

Skaff deg kunnskap

Kjersti Antonsen er sexolog og seksualrådgiver og driver den erotiske nettbutikken Ouioui. Hun råder deg til å starte med deg selv, og finne ut hva du ønsker når du skal komme i gang med bruk av sexleketøy.

Eksperten: Kjersti Antonsen

  • Sexolog og seksualrådgiver
  • Kunnskapsområder er blant annet ungdom og seksualitet, seksualitet alene og i parforhold, opplæring av helsepersonell om seksualitet og bruk av sexleketøy
  • Driver den erotiske nettbutikken Ouioui
  • Er programleder i sex-podcasten «Rett i fleisen», som tar for seg seksuelle spørsmål og utfordringer

– Hva liker du og hva er budsjettet? Om du er usikker på om dette er noe du vil like, vil jeg anbefale å bruke så lite penger som mulig, sier hun til Side2.

Antonsen anbefaler at du gjør deg kjent med de ulike produkttypene som finnes, gjennom artikler eller via nettbutikker.

Sexinspirator Cecilie Kjensli driver den erotiske nettbutikken Cpunktet, og sier at det ikke er vanskelig å finne et godt sexleketøy.

– Det er mye fint å velge i mellom, og det som er litt gøy er at nå kan du velge akkurat det du har lyst på. Sånn er det ikke alltid når det gjelder valg av partner, haha, sier hun til Side2.

– Hvis du ikke har en venn du kan snakke fortrolig med, eller venninner som elsker å prate bullshit og om sex på vors eller fest, kan du sjekke ut noen nettbutikker du er fortrolig med, fortsetter Kjensli.

Hun oppfordrer til å lese om ulike modeller på forhånd og søke på Google.

– Sexleketøy er billig, hvis du sammenligner prisen med en runde på byen eller noen nye sko. Gode leketøy kan du bruke i mange år. Det kan være fint å ha forskjellige modeller å velge mellom, så orgasmene ikke blir like hver gang. Variasjon er jo bra, ikke sant? sier sexinspiratoren.

Les også: Vi knuser myter: Porno vs. ekte sex

Eksperten: Cecilie Kjensli

EKSPERTEN: Cecilie Kjensli, sexinspirator,
  • Sexinspirator og sexleketøyekspert
  • Kjent som Norges første anmelder av sexleketøy
  • Har jobbet med å inspirere alle, spesielt kvinner, til å gjøre det beste ut av sexlivet i en årrekke, og er et kjent fjes for mange fra en rekke medier
  • Innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet
  • Forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh...»

Hvis det er flaut å spørre om hjelp

Enkelte som er helt nye på bruk av sexleketøy kan synes det er pinlig å skulle spørre om råd og tips til bruk av sexleketøy, enten det er i butikk eller til kjente.

– Å snakke om sex er ofte vanskelig. Man synes det er pinlig å snakke om fordi det er så privat. Å kle av seg sammen med en partner, kysse, slikke og penetrere er dessverre ofte mye enklere enn å snakke om det, sier sexolog Antonsen.

Hun snakker jevnlig om temaer relatert til sex og seksualitet i podcasten «Rett i fleisen».

Antonsen forteller at de har fått tilbakemeldinger om at mange synes det etter hvert har blitt lettere å snakke om sex med både venner, partner og kollegaer.

Antonsen poengterer at de som jobber i butikker som selger sexleketøy kan gi kundene god hjelp.

– De som jobber der ser på disse produktene som «alt annet» og de husker ikke hvem som har vært innom i butikken, så det er aldri noe problem. Og det skal man huske på: De som jobber der snakker med deg og ønsker at du får en god opplevelse, men de husker ikke hvem du er dagen etter, sier hun.

Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet, sier at ingenting er flaut å spørre om, og at de ansatte mest sannsynlig har hørt spørsmålet ditt flere ganger før.

– Du er ikke alene om å være nysgjerrig på egen kropp og spennende sexleketøy. Vi opplever at flere som kommer inn i butikken med litt høye skuldre, forlater butikken 20 kilo lettere da det ikke var så skummelt som de først hadde sett for seg. Det kan være en god støtte å ha med en venn første gang du besøker en butikk dersom du er litt nervøs.

INGENTING ER FLAUT: Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet, betrygger med at ingenting er flaut å spørre om når man skal kjøpe sitt første sexleketøy. Sannsynligheten er stor for at du er langt fra den første som lurer på akkurat det du lurer på.
INGENTING ER FLAUT: Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet, betrygger med at ingenting er flaut å spørre om når man skal kjøpe sitt første sexleketøy. Sannsynligheten er stor for at du er langt fra den første som lurer på akkurat det du lurer på. Foto: Kondomeriet

Les også: Dette lurer vi aller mest på om sex, seksualitet og seksuell helse

Dette bør du se etter i et sexleketøy

I en undersøkelse fra Kondomeriet kommer det frem at ni av ti av de spurte kvinnene trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme.

Både Antonsen og Kjensli oppfordrer til å starte med nettopp et leketøy som stimulerer klitoris godt.

Sexolog Antonsen sier et vibrerende egg eller en liten minivibrator kan være et godt førstegangskjøp.

Sørflaten er enig:

– Når man kjøper sitt første sexleketøy kan det være greit å ikke gå for det dyreste med flest funksjoner først. I starten kan ofte det enkleste være det beste, slik at man kan gjøre seg kjent med hva med liker, sier hun til Side2.

– Dette finner man nær sagt «overalt», men om man er usikker, anbefaler jeg å kjøpe gjennom en seriøs nettaktør. Da slipper man å snakke med noen – og man kan lese seg opp til endel på nettet, sier sexolog Antonsen.

Sexologen sier det viktigste for henne er at produktet innfrir forventningene til kunden, noe som ofte ikke har med pris å gjøre.

I tillegg oppfordrer hun til å tenke over materialet og ligge unna billige varianter av gummi som lukter «badeball».

– Se heller etter produkter som er laget i silikon og er oppladbare, sier hun.

Du bør også tenke over hva som er hensikten med leken.

– Er det å nyte en liten stund eller å komme raskt?

I tillegg anbefaler Antonsen leketøy som ikke bare vibrerer, men som også har pulseringseffekter.

– De vibrerer med ulike modus og kan stilles inn etter hva man foretrekker. Sterk, konstant vibrasjon kan ofte virke mot sin hensikt om man føler man «dovner bort» i klitoris. Men pulsering unngår man dette og får en helt annen opplevelse, sier sexologen.

Gode førstegangskjøp

Antonsen, Kjensli og Sørflaten trekker frem noen produkter de mener kan være gode førstegangskjøp for de som vil teste sexleketøy:

1. Klitorisvibratorer

KLITORISSTIMULATOR: Et utvalg vibratorer som først og fremst er laget for å stimulere klitoris, trekkes frem av sexleketøyekspertene som gode førstegangskjp.
KLITORISSTIMULATOR: Et utvalg vibratorer som først og fremst er laget for å stimulere klitoris, trekkes frem av sexleketøyekspertene som gode førstegangskjp. Foto: Ouioui, Cpunktet, Kondomeriet

Klitorisvibratorer kommer i mange former og prisklasser, men er på generell basis blant de rimeligste sexleketøyene. Prisen ligger som oftest mellom en hundrings og opp mot 2000 kroner.

Mange kommer som oppladbare, vanntette varianter, med flere programmer eller styrker.

Enkelte modeller kan brukes både utvendig på klitoris og innvendig i skjeden. Husk å lese deg opp på hvilke spesifikasjoner som gjelder for ditt alternativ før du kjøper hvis noe av dette er spesielt viktig for deg.

Klitorisvibratorer kan, som de aller fleste sexleketøy, brukes alene eller sammen med partner. På grunn av sin effektivitet og, som oftest, hyggelige pris, trekkes de frem som gode førstegangskjøp.

2. Trykkbølgevibratorer

TRYKKBØLGEVIBRATORER: Et utvalg trykkbølgevibratorer med teknologien som har tatt sexleketøymarkedet med storm.
TRYKKBØLGEVIBRATORER: Et utvalg trykkbølgevibratorer med teknologien som har tatt sexleketøymarkedet med storm. Foto: Cpunktet, Sinful, Ouioui

Trykkbølgevibratorene har tatt sexleketøyverdenen med storm de siste årene, med selskapet Womanizer i front. Nå har også flere produsenter begynt å tilby trykkbølgeteknologi på sine sexleketøy.

Ved bruk legger man leketøyets «hette» over klitoris. Ved hjelp av trykkbølgene skapes et vakuum som på den måten skal gi klitorisstimulering.

Prisen ligger noe høyere enn vanlige vibratorer, fra omkring 400 kroner opp mot 2000 kroner. Flest modeller finner du i prissjiktet 800-1000 kroner.

3. Magic wand

Allerede i 1968 kom massasjestaven Hitachi Magic Wand på markedet, og ble med årene betraktet som «sexleketøyenes Cadillac». Den ble faktisk ikke markedsført som et sexleketøy, men som en massastjestav for hele kroppen.

MAGIC WAND: Finnes i mange ulike varianter.
MAGIC WAND: Finnes i mange ulike varianter. Foto: Ouioui, Kondomeriet, Cpunktet

Modellen har fått mange varianter siden den gang, og er i dag som en klassiker å regne i sitt segment.

Magic wand-vibratorene er kjent for sine kraftfulle vibrasjoner, og det finnes både elektriske og batteridrevne varianter. Prisen ligger som oftest på mellom 700 og 2000 kroner.

Gjør disse forberedelsene

Når du har gått til innkjøp av ditt første sexleketøy, bør du gjøre enkelte forberedelser før du setter i gang. Sexolog Antonsen råder deg til å vaske det med lunkent vann og intimsåpe.

– Det er alltid noe rester etter produksjonen på lekene og det vil man unngå å ha i skjeden. Så vask det først og sett det til lading.

Ofte kan det også være nyttig å lese bruksanvisningen for å finne ut av valgmulighetene.

Synes du vibrasjonene er for kraftige, kan du legge en klut mellom eller ta på deg truse før du setter i gang.

Når du skal bruke sexleketøyet for første gang

Når øyeblikket har kommet og det er tid for å sette i gang, har Cecilie Kjensli noen gode tips til hvordan du kan prøve deg frem.

Tipsene under er hentet fra boken hennes, «Sex fra Ah til Åh...»

1. Gå rolig ut: Klitoris er kjerneområdet som skal masseres med vibratoren, men går du rett på uten forvarsel vil det muligens bli litt for mye, så det kan være lurt å ta det litt pent til å begynne med. Start forsiktig og skru opp til den styrken som føles best. Det handler ikke om å komme fortest mulig i mål, men om å kose seg på veien.

2. Kjør en omvei: Kjør via innsiden av lårene og opp mot det magiske punktet, men ikke stress. Kil gjerne kjønnsleppene før du setter kursen mot klitoris. Masser området rundt, forbi, over, under og på tvers av klitoris. Ikke rett på. Bruk vibratoren på samme måte som om det var fingrene du brukte på klitoris.

3. Knip og slipp: Bruk knullebevegelser. Jukk og roter med underlivet. Ligg på rygg og løft hoftene i været samtidig som du kniper med rumpa. Knip og slipp i jevnt tempo.

4. Musikk til arbeidet: Sett på musikk. Gjerne litt høyt, så blir verken du eller naboen stresset av duringen. Bruk gjerne rytmene til å sette takt for knipingen.

Ser økt bruk av sexleketøy

  • Fordelt på hovedvaregrupper i Kondomeriets produktportefølje utgjorde sexleketøy for kvinner 47,8 prosent av omsetningen i 2018. Dette er en økning fra 2010 hvor tallet lå på 40 prosent.
  • Gjennom innsiktsundersøkelser fant de også ut at sju av ti av de spurte hadde testet ett eller flere sexleketøy.
  • Selskapet sier de ser en vesentlig økning i bruk av sexletøy fra 2016 til 2019 gjennom sine innsiktsundersøkelser.
  • Kjeden melder også om økt salg på nett, til tross for at det er naturlig å anta at noe av omsetningen er flyttet fra fysiske butikker til nettbutikken.

5. Overdose? Går du for hardt ut, eller hvis klitoris blir nummen eller overstimulert, bør du ta en pause før du begynner på nytt. Det er ufattelig hvor mye trykk den lille knotten klarer, så du skal ikke være redd for å gi gass.

6. Husk å smøre: Om du ikke produserer nok fuktighet selv, og det lugger når vibratoren er i gang, vil det være smart å bruke glidemiddel. Særlig voksne damer, og jenter som nettopp har født, har godt av litt ekstra smøring.

7. Motorstopp: Hvis vibratoren begynner å fuske, er det stor sannsynlighet for at du ikke har mer drivstoff igjen. Bytt batterier eller sett den i laderen, og har du en elektrisk variant kan du jo alltids sjekke sikringen.

8. Finn en alternativ kjørerute: Det er mange måter å oppnå orgasme med vibrator på, og den ene er ikke nødvendigvis bedre enn den andre. Som alt annet i livet er variasjon stimulerende, og når du får dreisen på det hele, er det kult å eksperimentere.

Les også: Sexologisk terapeut: – Derfor bør vi slutte å kalle det forspill

God tid å teste på

Koronakrisen har gitt oss nye, sosiale spilleregler og uttrykk som «sosial distansering». Er du singel er det ikke like lett å treffe andre single som tidligere. I tillegg tilbringer mange av oss mer tid enn vanlig hjemme i egen bolig. Med andre ord kan det være en god idé å utforske på egenhånd, mener ekspertene.

– Sex er helsebringende fysisk, men også mentalt. I disse tider er det viktig med litt egentid og nå har man jo et litt større spillerom for å få til det, sier sexolog Antonsen.

Hun forteller at nettbutikken opplever større trafikk og salg om dagen og at podcasten har flere lyttere.

– Sex er jo gøy og det er stort sett kun positive ringvirkninger, så jeg vil anbefale alle å bli bedre kjent med sin egen kropp – og partnerens – i disse dager, avslutter hun.

–Det er faktisk ingen dum idé å prioritere litt alenetid. Ikke bare er en orgasme utrolig deilig. Det har også mange viktige helsefordeler for kroppen. Det hjelper blant annet på immunforsvaret, humøret og søvnen. Det sies jo at «an orgasm a day keeps the doctor away», og uttykket er ikke så langt fra sannheten, sier Sørflaten.

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også