ny utdanning som 50-åring

Tine (56) angrer ikke på valget hun tok som 50-åring

Tine Rygh fra Larvik skulle fylle 50 år før hun våget å følge den store drømmen som aldri ble noe av. Det angrer hun ikke på i dag.

<b>GIVENDE:</b> Det er givende – både å være farmor og jobbe med unge, sier Tine.
GIVENDE: Det er givende – både å være farmor og jobbe med unge, sier Tine. Foto: Esten A. Borgos
Sist oppdatert

Ikke alle har en farmor med eksamensnerver som er opptatt av innleveringer og å få tid til å lese nok.

Det hadde lille Ravn da han kom til verden i 2019. For da var farmor Tine midt i studiene sine.

Tine gir barnebarnet sitt en god klem der de sitter i godstolen med en av favorittbøkene hans, Peter Pan.

I dag er Ravn blitt fire år og kaller farmor for Mimmi. Studiene er hun ferdig med for lengst.

Siden hun jobber turnus på en barnevernsinstitusjon, hender det at hun henter Ravn i barnehagen for å få litt tid med ham.

Drømmen om å hjelpe

– Jeg har alltid hatt en drøm om å bli sosionom, men det ble liksom aldri noe av, forteller Tine.

Som ung fikk hun jobb på kontor og trivdes med både arbeidsoppgaver og kollegaer. Men etter 14 år i samme jobb bestemte hun seg for å prøve noe nytt.

Det skulle omsider føre henne til et vikariat som resepsjonist ved Thor Heyerdahl videregående skole.

Her møtte hun mange ungdommer som trengte noen å prate med.

Tine har alltid likt å være rundt ungdommer og er glad i mennesker. Det falt henne naturlig å være der for de unge når de trengte noen å betro seg til. Drømmen om å jobbe som sosionom våknet til live igjen.

– Men jeg turte ikke ta steget fullt ut og søke på en høyskoleutdanning.

I stedet begynte hun å studere spesialpedagogikk på kveldstid. Etter hvert ble det barne- og ungdomsarbeider og påbygg i sosialpedagogikk også. Alt sammen ved siden av fulltidsjobben.

Les også: Inger synes det er flaut å fortelle folk sannheten når hun blir spurt om alderen sin

Student igjen

Studiene førte henne til et nytt vikariat som miljøarbeider innen barnevernstjenesten ved Gyda Ressurssenter.

<b>STUDENT:</b> Tine trivdes så godt med å være student at hun vurderte å ta en master mens hun var i gang. Men så kom hun frem til at hun tross alt hadde funnet drømmejobben.
STUDENT: Tine trivdes så godt med å være student at hun vurderte å ta en master mens hun var i gang. Men så kom hun frem til at hun tross alt hadde funnet drømmejobben. Foto: Esten A. Borgos

Her møtte hun mange flotte ungdommer som bodde på institusjonen.

Hun hadde nettopp hatt ungdomstiden med egne barn, og de unges historier rørte henne.

– Jeg følte at jeg kunne bidra med noe, men opplevde at jeg manglet faglig ballast.

– Det var noe med å se at andre ikke hadde det samme utgangspunktet som en selv som gjorde ekstra inntrykk på meg.

Først da Tine fylte 50, våget hun å ta steget fullt ut og satte seg på skolebenken for utdanne seg til sosionom.

– Jeg tenkte på at jeg fremdeles hadde ti–femten år igjen av arbeids­livet og ville fylle det med noe som var meningsfylt.

På denne tiden hadde hun en ungdom på 14 som fremdeles bodde hjemme, mens eldstesønnen nylig var flyttet ut.

Les også (+): Desta Marie Beeder: – Da vi giftet oss i 2016, var vi kun fem stykker i bryllupet, og alle hadde møtt hverandre gjennom TV 2

* Ikke nøl, men kast deg ut i det hvis du har en drøm.

* Ikke tenkt at du ikke klarer det. Hvorfor skal ikke du klare det når andre klarer det?

* Husk at tiden går fort. Gjør det du drømmer om mens du kan.

Tips til godt voksne studenter

ALDRI FOR GAMMEL: Ikke tenk at du er for gammel, men spør deg heller om du kommer til å angre om ti år hvis du ikke gjorde det. Faktisk er hver fjerde student i Norge 30 år eller eldre, så du vil sannsynligvis ikke være den eneste «voksne» i forelesningssalen. Utdanningstilbudene er dessuten mer tilpasset en voksen målgruppe enn før. Mange opplever også at de er langt mer motiverte som voksne.

MULIGHETER: En karriereveileder kan hjelpe deg med å få oversikt over hvilke muligheter som finnes innen utdanning og arbeidsliv. Her får du hjelp til å se mulighetene dine og bli tryggere på dine valg rundt utdanning og jobb. Hos karriereveiledning.no får du gratis hjelp og veiledning.

ØKONOMI: Sett deg inn i hvilke økonomiske konsekvenser det vil ha å ta en utdanning. Det kan være lurt å sette opp et budsjett når du har tallene på plass. For noen kan det være nyttig å ha en samtale med banken. Hvis utdanningen du vurderer kan være relevant for nåværende jobb, er det lurt å snakke med arbeidsgiveren din. Kanskje kan utdanningen dekkes av arbeidsgiver? Eller ha positive utfall for deg etter fullført utdanning i form av lønn, ansvar eller nye arbeidsoppgaver?

STØTTEORDNINGER: For noen kan det være mulig å søke lån og stipend fra Statens Lånekasse. Du kan undersøke hva du kan søke om på Lånekassen sine nettsider lanekassen.no. Er man fagorganisert, kan man sjekke med fagforeningen hvilke støtteordninger de eventuelt har.

BLI TRYGG: Det kan være lurt å undersøke jobbmuligheter etter endt utdanning? Hva er medianlønnen innen yrkesgruppen? Undersøk bransjen du retter deg inn mot. Går du fra en stor bransje og sikter deg inn mot et smalere arbeidsmarked, kan du oppleve at du ikke kan velge og vrake i ledige stillinger. Går du over til en større bransje, der mange har samme utdanning, kan du oppleve at det er flere aktuelle søkere til en og samme stilling. Jo mer du vet om det du går til, jo tryggere er du på valget.

VELG SMART: Husk at det kan ta tid å få relevant jobb raskt etter utdanning, det er derfor viktig at valget er fundert på din interesse og motivasjon. Da er det lettere å gjennomføre utdanningen og i neste omgang selge inn kompetansen din til arbeidsgiverne.

GULLKORT: Husk at ditt gullkort er den allsidige erfaringen du har med deg, kunnskap fra en annen del av arbeidslivet og omstillingskompetansen du har fått gjennom karriereskiftet. All livserfaring og arbeidserfaring du har, bidrar til at du har flere «knagger» å henge den nye kunnskapen på. Husk at erfaring fra ett yrke kan brukes på en ny måte i et nytt yrke. Har du jobbet som lærer, har du for eksempel erfaring med ledelse. Husk at det er din jobb å «oversette» kunnskapen du har med deg, så den virker attraktiv for den nye arbeidsgiveren.

Kilde: Karriereveileder Marit Overrein i karriereveiledning.no

Se mer

En moderne farmor

Tine og ektemannen snakket med banken og fikk avdragsfrihet på boliglånet i en periode.

– Det jeg fryktet mest, var at jeg ikke skulle klare å fullføre studiet. Det var jo lenge siden jeg satt på skolebenken.

Tine jobbet deltid i tre av de fire årene studiet varte. Tredje året studerte hun på fulltid. Da søkte hun arbeids­giveren om permisjon.

<b>GØY HOS FARMOR:</b> Ravn på fire elsker å besøke farmor. Noen ganger, når Tine har fri på dagtid, hender det at hun henter Ravn i barnehagen så de to får en kosestund sammen før mamma og pappa kommer fra jobb.
GØY HOS FARMOR: Ravn på fire elsker å besøke farmor. Noen ganger, når Tine har fri på dagtid, hender det at hun henter Ravn i barnehagen så de to får en kosestund sammen før mamma og pappa kommer fra jobb. Foto: Esten A. Borgos

Hun fant ut at hun elsket å studere.

– Jeg hadde ikke ventet meg at det skulle bli så morsomt og inspirerende å sette seg på skolebenken igjen.

Midt i studiet, mens hun var opptatt av innleveringer og kollokviegrupper, ble hun farmor. Å bli farmor var stort. De spøkte mye med at hun fortsatt var student, en moderne farmor.

Tine merket at det å ha erfaring fra arbeidslivet var en fordel.

– Jeg hadde mange knagger å henge teorien på. Og fikk dessuten mange aha-opplevelser underveis.

Flere av medstudentene hennes var voksne over 40 med livserfaring. Hun var ikke engang den eldste på studiet.

Tine trivdes så godt med å være student at hun vurderte å ta en master mens hun var i gang. Men så kom hun frem til at hun tross alt hadde funnet drømmejobben.

– Det å veilede og hjelpe unge på institusjonen er enormt givende. Flere av ungdommene som har bodd på barnevernsinstitusjonen, har i ettertid kommet og fortalt at de hadde det fint på Gyda og ønsket å fortelle at de har det bra i livet sitt.

– Det er både rørende og fint.

Og det forteller henne at hun har valgt helt riktig vei.

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2023, og sist oppdatert 15/08 2023.

Les også