kjærlighet:

Synnøve og Håvard giftet seg da de var 21 og skilte seg året etter

17 år senere sendte Håvard en melding ...

Pluss ikon
<b>FØRSTE BRYLLUP: </b>5. juli 1997 giftet Synnøve og Håvard seg. Lite visste de da at et drøyt år senere ville de skilles.
FØRSTE BRYLLUP: 5. juli 1997 giftet Synnøve og Håvard seg. Lite visste de da at et drøyt år senere ville de skilles. Foto: Hanne Wollebek
Sist oppdatert

Våren 1996: Synnøve Langbakken er 21 år og student ved høgskolen i Halden. Hun utdanner seg til barnehagelærer. For å spe på studentøkonomien har hun deltidsjobb i helger og ferier.

Da selger hun fastfood i Eidsvoll Grill og Pizza. Hun er oppvokst på Eidsvoll, og det er naturlig å bo hjemme når hun ikke er i Halden.

Glenn Håvard Hoel, vanligvis kalt bare Håvard, er også 21 år. Han jobber som pizzasjåfør og har samme arbeidsgiver som Synnøve.

Håvard liker den blide jenta som jobber på gate­kjøkkenet, og tar seg god tid når han skal hente pizza der. Noe av det første han legger merke til, er at Synnøve har et helt spesielt, lekent smil. Hun er lett å snakke med, og dessuten lager hun kjempegod mat.

Hver dag, når Synnøve drar på jobb, håper hun på besøk av den kjekke, unge mannen. I bua hennes er det to luker og én dør. Synnøve lyser opp når hun ser Håvard komme kjørende, og inviterer ham gjerne inn i den trange bua. Siden de jobber for samme firma, gjør ikke Synnøve noe ulovlig når hun ber pizzabudet inn. De er tross alt kolleger. Men begge finner snart ut at de er mye mer enn det. Da er det på tide på treffes på andre måter.

Les også: Svanhild (87) trodde hun var allergisk – viste seg å være forelskelse

Falt pladask

Synnøve og Håvard begynner å vanke sammen på fritiden. Selv om de ikke har bodd så langt fra hverandre på Eidsvoll, tilhører de hvert sitt miljø og har ikke sett hverandre før.

Synnøve ville aldri ha oppsøkt rånemiljøet som Håvard er en del av. Han er lidenskapelig opptatt av biler. Hun er mer opptatt av barn og skole, og hun gleder seg til å begynne å jobbe med barn. Likevel nyter Synnøve kjøreturene med Håvard. Begge er forelsket, og etter en stund som kjærester velger de å forlove seg.

Synnøves mor spør:

«Er han noe å samle på?»

Det kan datteren bekrefte at han er. Nå som de er blitt bedre kjent, er ikke motsetningene så store likevel, og Synnøves familie blir glad i kjæresten hennes.

Synnøve og Håvard ser ingen grunn til å vente. Foreldrene på begge sider vil spleise og lage et skikkelig bryllup for dem. Det takker ikke det forelskede paret nei til.

Lørdag 5. juli 1997 er det deilig sommervarmt, og kun noen lette bomullsskyer sees på himmelen. Den store dagen har kommet. Sommerfuglene flagrer i Synnøve mage. Håvard mener han ikke har nerver, han er bare spent. Han er hos frisøren på bryllupsdagen og lirer av seg en hel tirade med ord da frisøren spør om brudgommen er nervøs. Ordene kommer hulter til bulter, og Håvard må til slutt innrømme for seg selv at han er litt nervøs.

Han finner tidlig plassen sin ved alteret, og så er det bare å vente på bruden. I en nydelig, hvit brudekjole skrider Synnøve oppover kirkegulvet ved sin fars arm. Mange har kommet til Langset kirke, der paret gifter seg. Nesten like mange må frem med lommetørkleet under seremonien.

Bryllupsgjestene, og de andre som er til stede, smiler gjennom gledestårer da Synnøve og Håvard går sammen nedover kirkegulvet, til Mendelssohns bryllupsmarsj. Nå som mann og kone. Feiringen kan begynne.

Les også: Disse parene fant kjærligheten på Tinder

Stor fest

Lokalet er leid, og cirka 50 gjester deltar på den tre retters middagen. Mange venner kommer til kaffen etterpå. Håvard har laget sang til sin kjære, der han klarer å uttrykke hvor glad han er i Synnøve. Hun blir rørt når sangen synges av alle gjestene.

Det er to ting Håvard overhodet ikke kan eller vil; danse og synge. Men som seg hør og bør gjennomfører brudeparet bryllupsvalsen, og snart fylles dansegulvet av den nærmeste familien. Håvard er glad for at han ikke tråkker Synnøve på tærne, og er lettet når dansen er over. Nå kan han bare nyte resten av bryllupsfesten sammen med sin utkårede.

Ekteparet bor i Halden, der Synnøve fortsatt studerer. Håvard jobber, og om høsten drar han i militæret, først til Værnes, så til Rygge. Synnøve jobber på Burger King i Halden ved siden av studiene.

Ganske snart begynner den ekteskapelige lykken å slå sprekker. Begge er unge og naive og oppdager at det ikke er så kult å være gift som de trodde.

Et drøyt år etter bryllupet velger Synnøve og Håvard å gå fra hverandre.

Synnøve gråter og har en vond klump i magen. Håvard kjenner på en sårhet han aldri har kjent på før. Det var ikke slik det skulle bli. Synnøve og Håvard er hverken venner eller uvenner, de bare skilles og har ingen kontakt med hverandre etter skilsmissen.

Håvard Tjora: – Jeg sa litt på spøk at enten blir vi skilt, eller så står vi nærmere hverandre etterpå

Lever hvert sitt liv

Synnøve er ferdig på skolen, og flytter hjem til Eidsvoll. Senere bosetter hun seg på Lørenskog. Håvard blir værende i Østfold, på litt forskjellige steder. Begge får ny kjæreste og etter hvert barn. Synnøve får to barn og Håvard får tre.

Da Facebook kommer, blir Synnøve og Håvard venner der. De følger med hverandre og ser at den andre har egen familie. Både Synnøve og Håvard har det bra på hver sin kant og tenker aldri på at det kan være et alternativ å bli sammen igjen.

Slik går 17 år. Da sender Håvard en melding.

Da Håvard vurderer om at den eldste sønnen kanskje skal begynne på Steinerskolen i Fredrikstad, tar han kontakt med Synnøve. Helt uten baktanker. Han vet at hun er pedagog og at barna hennes har gått både i Steinerbarnehage og på Steinerskolen.

Synnøve er på jobb i barnehagen i Lørenskog da meldingen tikker inn. Sammen med en kollega sitter hun sovevakt. Det er mørkt og stille, de eneste lydene som høres er småbarnas pusting.

«Men i all verden, hvorfor tar han kontakt nå?» tenker hun og skjønner med en gang at han må ha en spesiell grunn. Ellers hadde han ikke sendt meldingen. Hun svarer konkret på det Håvard spør om.

Han blir glad for svaret, og han blir enda gladere for meldingen Synnøve skriver når hun er ferdig på jobb: Forresten, er alt bra med deg?

Håvard har ikke nevnt at han er nysingel med delt foreldreansvar for tre barn. Synnøve tror parforholdet hans lever i beste velgående. Han svarer og forteller hvordan livet er, og kontakten er etablert. Da Håvard spør hvorfor Synnøve sendte den siste meldingen, er svaret:

Det har vel alltid vært et bånd mellom oss.

Det blir mange meldinger, og etter hvert telefonsamtaler, før paret avtaler å møtes på Egon på Strømmen. Da er det gjort. Det begge har sett på som et avsluttet kapittel, får nytt liv. Gnisten har aldri sluknet helt.

Synnøve forteller med en gang sin daværende samboer at hun har møtt Håvard igjen, og de blir enige om å beholde vennskapet selv om forholdet deres tar slutt.

Les også: Ida møtte drømmemannen på sydenferie

Brudebildet tilbake på veggen

Igjen flytter Synnøve hjem til Eidsvoll. Barna blir boende hos faren til de er ferdige med skolen, så flytter de til Synnøve. Da hun forteller moren at hun treffer Håvard igjen, spør moren:

«Er det seriøst?»

«Ja», svarer Synnøve.

I løpet av 30 sekunder henger brudebildet på veggen igjen. Det har ligget i bunnen av en kiste i 19 år, og selv om moren også er glad i faren til Synnøves barn, har hun aldri glemt den første svigersønnen sin.

Første gang Håvard er hjemme hos Synnøve, kommer hun på at han, i motsetning til henne, er en stor kaffedrikker. Hun finner frem kapslene som hører til kaffemaskinen, og serverer ham en kopp.

«Ja, ja, så er vi tilbake», tenker Synnøve og føler det helt naturlig å være sammen med Håvard igjen.

Det er som om de 17 årene ikke eksisterer, som om forholdet ble satt på pause, og nå er det riktig å trykke på playknappen.

<b>FREMTIDEN:</b> Synnøve (45) og Håvard (45) ser lyst på fremtiden og gleder seg til alt de skal oppleve sammen i årene som kommer.
FREMTIDEN: Synnøve (45) og Håvard (45) ser lyst på fremtiden og gleder seg til alt de skal oppleve sammen i årene som kommer. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen,

Kjærester igjen

30. juni 2017 blir de offisielt kjærester igjen. De til sammen fem barna er tilpasningsdyktige og tar godt imot henholdsvis bonusmamma og bonuspappa da Synnøve flytter inn til Håvard i Fredrikstad. Hun pendler hver dag til jobben på Lørenskog, inntil hun også får jobb i Fredrikstad.

Håvard synes det er vanskelig å si med ord hvor mye Synnøve betyr for ham. Da er det enklere å skrive. Synnøves hjerte banker ekstra fort når hun leser noen av meldingene hun får:

Synnøve, du rører ved noe helt nede i roten av hjertet mitt!

Når jeg snakker med deg og hører stemmen din, så føler jeg deg! Jeg hører at du er snill!

Når jeg ser deg, så føler jeg deg! Du holder meg, klemmer meg og kysser meg!

Jeg føler hele deg! Det kiler i hele meg når jeg er sammen med deg, og når jeg tenker på deg! For meg er det fantastisk uvirkelig at vi er sammen igjen etter 20 år!

Jeg slipper deg aldri igjen! Jeg elsker deg!

«Nå må du fri!» sier Synnøve i 2019.

Hun har for lengst innsett at hun vil dele resten av livet med Håvard. Han er utrolig omsorgsfull, en god og flink pappa som er veldig glad i barna. Han er FAU-leder på skolen, hjelpsom og snill mot alle. Og litt turbo. Det passer Synnøve godt, hun liker også å finne på ting.

Les også: (+) Den ufattelige ulykken endret livet til en hel familie for alltid

<b>GIFT PÅ NYTT:</b> Jacob og Mathias fulgte nøye med da pappa og Synnøve skar opp bryllupskaken. 
GIFT PÅ NYTT: Jacob og Mathias fulgte nøye med da pappa og Synnøve skar opp bryllupskaken.  Foto: Privat

Håvard spør forsiktig om hun vil gifte seg med ham. Han er redd for å skuffe Synnøve, men klarer ikke å finne på et mer spennende frieri. Hun blir ikke skuffet, hun blir jublende glad. Datoen blir satt til 6. november 2020.

Da feirer Synnøve og Håvard et enkelt koronabryllup. Det passer fint. Kirkebryllupet har de allerede hatt. Med mer erfaring i bagasjen vet begge hva de vil ha, og ikke minst hva de ikke vil ha.

«Jeg slipper deg aldri igjen», sier Håvard beveget til sin kone. «Denne gangen skal vi bli gamle sammen.»

<b>HÅND I HÅND:</b> Denne gangen skal gifteringene sitte på resten av livet.
HÅND I HÅND: Denne gangen skal gifteringene sitte på resten av livet. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen,

Etablert seg på nytt

– Jeg klarer ikke å trekke frem én spesielt god egenskap ved Synnøve. Jeg elsker henne for alt hun er og står for, sier Håvard, når vi møter paret ute på Isegran Fort i Fredrikstad.

– Vi vet hvor vi har hverandre, det kjennes trygt og godt, supplerer Synnøve og tar hånden til mannen sin.

Paret har kjøpt seg hus sammen i Fredrikstad, og det kommer godt med i oppussingen at Håvard er handy og har mye fri. Håvard er bilberger og jobber ti døgn i måneden, de 20 andre døgnene er han hjemme. Da er han husfar, og Synnøve synes det er deilig å komme hjem til ferdig middag.

<b>MINNER:</b> Synnøve og Håvard deler mange minner, både fra ungdomsforelskelsen og fra årene som kjærester i voksen alder.
MINNER: Synnøve og Håvard deler mange minner, både fra ungdomsforelskelsen og fra årene som kjærester i voksen alder. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen,

Synnøve og Håvard er gode venner med hennes tidligere samboer, og han har flere ganger besøkt dem.

Synnøves barn, som nå er 19 og 21 år, bor fast hos Synnøve og Håvard. De er selvstendige, unge voksne. Håvards barn bor også mye der.

– Vi prioriterer selvsagt barna når de er hos oss, og vi har vært på mange fine turer både med og uten barn. Så prioriterer vi hverandre når bare de store barna bor hos oss, sier Synnøve.

Ellers liker de å reise i inn- og utland, og håper det snart blir muligheter for det igjen.

– Det er kanskje en mening med at vi ble skilt den gangen? Ingen vet hvor vi hadde vært uten de erfaringene vi har fått med oss på veien. Jeg har alltid tenkt at var det ett forhold jeg angret på at jeg ikke jobbet mer for, var det forholdet til Synnøve, sier Håvard.

– Nå føler vi begge at vi har kommet hjem, og her skal vi bli, avslutter Synnøve, mens Håvard nikker enig.

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2021, og sist oppdatert 21/06 2021.

Les også