Det norske underet
Det er det høyeste og tyngste byggverket som er blitt flyttet fra et sted til et annet. I år er det 30 år siden Troll A ble slept på plass.

17. mai 1995 ble Troll A-plattformen plassert på 330-meters dyp på Troll-feltet, cirka 65 kilometer vest for Bergen.
Da slepet av den 472 meter høye og 656 000 tonn tunge betongkonstruksjonen startet fra Vats i Rogaland 10. mai, var det en begivenhet for historiebøkene.
Troll A er en Condeep-plattform, den største noensinne. Den er også det største og høyeste byggverket som noensinne er flyttet av mennesker.
I stedet for stålunderstell har Condeep-plattformene understell av armert betong der den nedre delen av konstruksjonen er store tanker eller lagerceller som brukes til lagring av produsert olje.
Condeep står for Concrete Deepwater Structure, og ideen til løsningen ble utviklet av overingeniør Olav Mo.
Condeep ble introdusert med Statfjord A, som ble slept på plass i 1977, nesten 20 år før Troll A. Det tok drøyt fire år å ferdigstille Troll A som krevde 245 000 kubikkmeter betong og som sysselsatte over 2000 mennesker, ifølge Norcem. Den er trolig noe av det ypperste innen betongkonstruksjon. Likevel ble Troll A den siste av sitt slag.

Teknologien var utkonkurrert av rimeligere installasjoner, og Condeep-spesialisten Norwegian Contractors ble oppløst i 1996 – samme år som produksjonen av gass startet på Troll-feltet.
19. juni åpnet kong Harald Troll Gass ved en seremoni på terminalen på Kollsnes i Øygarden der gassen tas inn. Samtidig ble operatøransvaret for Nordsjøens største gassfelt overført fra Norske Shell til Statoil.
PÅ VEI UT: Slepet av den 472 meter høye Troll A-plattformen startet fra Vats 10. mai 1995.
Troll-feltet ble påvist i 1979 og ligger i den nordlige delen av Nordsjøen. Feltet omfatter Troll Øst (gass), Troll Vest (olje) og oljefeltet Fram.
Feltet inneholder rundt 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk sokkel og dekker rundt 10 prosent av Europas gassetterspørsel, ifølge Equinor.
Troll er også blant de største oljefeltene på den norske kontinentalsokkelen. I 2002 var oljeproduksjonen på over 400 000 fat per døgn, og gjennomsnittlige inntekter fra Troll-feltet er ifølge Equinor på cirka 170 millioner kroner per dag.
Det er ventet at gassreservoarene 1400 meter under havoverflaten vil kunne produsere i minst 70 år.
Visste du forresten at Troll A har vært scene for verdens dypeste konsert? I forbindelse med 10-årsjubileet for plattformen i 2006, holdt Katie Melua konsert i bunnen av ett av betongbeina til Troll A, 303 meter under havet.
