Den gifte tobarnsfaren Sixten falt pladask for 14 år yngre Elvira. Historien om deres forbudte kjærlighet, fikk en sjokkerende slutt
Historien om Sixten og Elvira ble en myte om et ulykkelig kjærlighetspar som bare kunne få hverandre i døden. Folk valfartet til parets grav. I dag snakkes det om et kaldblodig partnerdrap.

Da den adelige løytnanten Sixten Sparre fra det svenske kavaleriet forviller seg inn på et sirkus, forelsker han seg hodestups i sirkusdirektørens datter. Hun heter Hedvig Jensen, men opptrer under kunstnernavnet Elvira Madigan.
Hun er en grasiøs linedanser og overjordisk vakker. Sixten Sparre blir som besatt, han bare må ha henne. Det får fatale konsekvenser.
Kristianstad 1888
Uventet og brutalt har kjærligheten nå rammet den adelige løytnanten. Han er som forgiftet og har ikke sovet på flere netter. Han går rundt som i ørske og får ikke tanken på den vakre linedanseren ut av hodet. Straks han lukker øynene og forsøker å sove, er hun der med sine grasiøse bevegelser, slanke ben og lange, lyse silkehår. Hun er så vakker at det gjør vondt.
Sixten oppsøker sirkusforestillingen gang på gang. Når sirkuset skal reise videre på turné, er løytnanten desperat. Han tenker at uten linedanser Elvira er ikke livet verdt å leve. Høye og flotte Sixten Sparre, som alltid har hatt kontroll på livet, føler seg plutselig helt bortkommen. Glemt er kone og barn. Nå er det bare Elvira som fyller ham.
Han tør ikke å nevne det til andre, folk kunne tro han var forrykt. Det er han imidlertid ikke. Han er ved sine fulle fem og legger en snedig plan. Elvira skal bli hans, koste hva det koste vil.
Linedanser og alenemor
Vakre Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen, med kallenavnet Elvira, er datter av to fremragende sirkusartister. Mor Elonora Olsen er født i Finland, men har norske foreldre. Far er Fredrik Jensen, en dansk akrobat.
Paret jobber ved det berømte Cirque du Nord og er på turné i Flensburg i Tyskland da den lille datteren deres blir født i 1867. Kort tid etter dør Jensen i en ulykke, og Elonora blir alenemor. Hennes ferdigheter på strak line er imidlertid så oppsiktsvekkende at flere sirkus gjerne vil ha den norskættede artisten på programmet sitt.

Dyktige sirkusartister har høy status, og til slutt takker Elonora ja til det velrenommerte franske sirkuset Cirque François Loisset. Der treffer hun en av verdens fremste utøvere av hestedressur.
Stjerne på hesteryggen
John Madigan er amerikaner og viden kjent for sin evne til å dressere hester. Bare med en håndbevegelse kan han få de store hestene til å gjøre hva som helst. Da han frir til alenemoren og sier at han gjerne vil påta seg ansvaret for barnet, takker Elonora ja.
Kort etter starter den driftige amerikaneren sitt eget sirkus. Han lar sin linedansene kone spille hovedrollen. Men det tar ikke lang tid før Cirkus Madigan også kan skilte med ikke bare verdens beste linedanser, men også en fem år gammel, eminent rytterske. Det er vesle Elvira som har lært å opptre på hesteryggen av sin kjærlige stefar. Den lille piken er i tillegg oppsiktsvekkende vakker. Cirkus Madigan gjør stor suksess og turnerer i hele Europa.


Flere talenter
Da Elvira kommer i 15-årsalderen, er det hun som er det store trekkplasteret i Cirkus Madigan. Ikke bare er hun dyktig på hesteryggen, nå har hun også lært alle kunstene til sin mor og har utviklet seg til å bli en enda bedre linedanser enn mamma.
I tillegg kan Elvira både danse som en gaselle, gjøgle som en narr og sjonglere. Hun er en sjelden kombinasjon av mange talenter som sirkusdirektør Madigan vet å dra nytte av. I 1886 kommer sirkus Madigan til Tivoli i København, der de er invitert til å opptre for selveste kong Christian IX.

Skjebnesvanger aften
Forestillingen blir en enorm suksess, og kongen premierer sirkusdirektøren med det berømte gullkorset, som kun gis i ytterst få tilfeller, og til de som kongen har latt seg imponere av. Deretter bærer det videre på turné til byer som London, Paris og Berlin.
Først to år senere er sirkuset tilbake i Skandinavia. Denne fatale aftenen skal de opptre i den lille svenske byen Kristianstad i Skåne. Blant publikum sitter den svenske adelsmannen og løytnanten Sixten Sparre. Han er en vakker og følsom mann som svermer for teater og litteratur, men han er også dyktig i sitt militære embete. Han nyter stor respekt og er godt likt av kolleger.
Han pleier ikke å gå på sirkus, slikt er etter hans målestokk ganske banalt i forhold til teateret. Men siden det er lite annet som skjer i byen, velger han likevel å gå. Det blir en aften som forandrer livet hans for alltid.

Et overjordisk syn
Fra det øyeblikket Sixten ser Elvira formelig sveve over manesjen på en line, er han fortapt. Synet av den vevre skikkelsen setter løytnanten fullstendig ut av spill. Etter forestillingen står han ved utgangen og bare må snakke med henne.
Elvira blir smigret av løytnantens nesegruse beundring. Han er en voksen mann på 34 år med høy status og flott uniform. Selv har hun nettopp fylt 20. Til tross for mange beundrere har hun aldri blitt så sjarmert av noen som hun blir av Sixten.
Han kommer igjen, og hun blir ytterligere sjarmert. Hun svarer ja da han spør om de kan brevveksle mens hun er på turné.
Les også: (+) En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Gift tobarnsfar
Sixten er gift med grevinne Dorotea Adlercreutz, og sammen har de to små barn. Men det er et fornuftsekteskap, som Sixten i sin tid sa seg villig til å inngå for å unngå at hans egen familie skulle gå personlig konkurs. Han har ingenting til felles med sin kone, og Sixten kjeder seg i de adelige selskapelige sammenkomstene.
I Elvira ser han konturene av et nytt og spennende liv som samsvarer med hans egen følsomme natur. Han har nylig fått antatt en diktsamling og føler at han endelig har funnet sin plass her i verden. Med Elvira ved sin side vil livet bli perfekt.
Elviras mor er imidlertid av en annen oppfatning. Hun er livredd for at datteren skal la seg forføre, og vokter over Elvira som en hauk. Det moren ikke vet, er at det unge paret har alliert seg med en annen artist ved sirkuset som har lovet å formidle brev mellom Sixten og Elvira i all hemmelighet. I ett av brevene truer Sixten med å begå selvmord hvis ikke Elvira vil bli hans.

På bryllupsreise
28. mai 1889 bestemmer Elvira seg for å rømme. Sixtens mange brev har satt hjertet hennes i brann. Hun vil være hans. De avtaler å møtes på et hotell i den danske byen Svendborg.
Med sin flukt fra militæret ansees Sixtens fra nå av som en desertør. Hvis han vender tilbake, risikerer han krigsrett og dødsstraff. Men Sixtens lar seg ikke skremme. Elvira skal endelig bli hans. Han har fått Elvira til å tro at alt skal ordne seg. Han forteller at han har penger nok til dem begge, og at han vil skilles fra sin kone.
De skriver seg inn på et hotell i Svendborg som herr og fru Sparre og forteller at de er på bryllupsreise. De får tre vidunderlige uker i hverandres armer. De bor fornemt, går lange turer og inntar de fleste måltider på hotellets restaurant.
Regningen antar etter hvert astronomiske høyder, men Sixten bekymrer seg ikke. Han har en morbid plan.

Piknik med døden
18. juli 1889 inviterer Sixten Elvira på piknik til Nørreskov på Tåsinge, noen kilometer unna Svendborg. Regningen på hotellet er nå så stor at hotelldirektøren ber om et forskudd. Sixten kjenner at det begynner å brenne under føttene. Han er raka fant, og han vet at Elvira og hans kjærlighet er dømt til å bli en skandale.
Alle veier til lykke er stengt, alle broer er brent. Nederst i piknikkurven legger han tjenestepistolen sin, en M/1887. Øverst er det smørbrød og øl.
Hvem som sitter på sannheten, vet imidlertid ingen. Hverken Elvira eller Sixten etterlot seg noe brev.
Sixten finner en nydelig plass under de høye bøketrærne, der solens stråler når dem gjennom bladverket. Han bretter ut teppet, setter seg ned og trekker Elvira med seg. Det eneste som kan høres, er bladenes rasling i den svake vinden og fuglesang.
Elviras skjønnhet gjør han svimmel av lykke. De spiser og drikker og legger seg ned for å hvile. Men så tar løytnanten plutselig hånden ned i piknikkurven igjen. Han finner det kalde stålet og griper tjenestevåpenet som han har avfyrt så mange ganger i tjeneste.
Elvira ligger lent mot ham. Hun ligner en engel. Han retter pistolen mot Elviras tinning og trekker av. Skuddet gjaller gjennom skogen og skremmer opp fuglene. Sixten er iskald. Han lader om, legger pistolmunningen i sin egen munn og fyrer av igjen.
Planen er fullbrakt. Han tar henne med seg i døden. Bare der kan hun bli hans for evige tid.
Les også: (+) Nina Grieg fikk bare være mor i et drøyt år før det forferdelige rammet den lille familien

Ettermælet
Tre dager senere oppdager en kvinne et par som ligger tett inntil hverandre på et teppe i skogen. Hun tror de sover, men stusser over at de ligger så dørgende stille. Hun går nærmere og oppdager at matkurven er tom, og ser blod på teppet. Kvinnens hår er utslått, og deler av kroppen er dekket med roser. Det er et vakkert, men brutalt syn.
Kvinnen slår alarm. Det blir stor furore. Tragedien omtales i alle aviser. Snart vokser den til å bli en kjærlighetstragedie. Den sammenlignes med Shakespeares «Romeo og Julie», som ikke i kunne få hverandre fordi de tilhørte ulike sosiale klasser.
Elvira og Sixten begraves ved siden av hverandre på en kirkegård i Tåsinge. I begravelsen kommer Sixtens bror og erklærer at hans familie vil dekke alle utgifter for gravstedet i 100 år.
Legenden om det ulykkelige kjæresteparet Sixten og Elvira lever videre. Folk strømmer til graven og minneplaten som blir satt opp. Det blir en skikk ved brylluper i kirken at bruden legger sin blomsterbukett på Elviras grav. Tåsinge museum har også i mange tiår reklamert med en utstilling om det ulykkelige paret som døde i nærheten.

Et iskaldt mord
Først i den senere tid er det kommet andre og langt mer brutale teorier om vakre Elviras død. Sixtens Sparres oldebarn, Kathinka Lindhe, har skrevet bok om oldefaren. Hun kaller ham en «skittstøvel», som sviktet sin familie, sløste bort konas formue og drepte unge Elvira som slett ikke ville dø.
Hvem som sitter på sannheten, vet imidlertid ingen. Hverken Elvira eller Sixten etterlot seg noe brev. Heller ikke kjærlighetsbrevene mellom dem er bevart.
Det er skrevet utallige bøker om kjæresteparet Elvira og Sixten, og det er laget musikk og film om dem. I de fleste versjonene fremstilles de som en variant av Romeo og Julie. Men nyere teorier heller mot at dette var et kaldblodig partnerdrap. Elvira ble myrdet av sin elsker fordi han trengte en dekkhistorie for sine mange økonomiske og familiære svik, mener Lindhe.
Etter at Kathinka Lindhes bok ble utgitt, har Tåsinge museum i Svendborg avgjort at de vil justere historien og utstillingen om det ulykkelige paret. De vil nødig bidra til å romantisere et brutalt partnerdrap. Men historien, utstillingen og gåten knyttet til Sixten og Elvira blir neppe mindre interessant av den grunn.
Les også (+): Jeg følte meg avvist av sønnen min. Forklaringen kom i et håndskrevet brev
Kjærlighet eller mord?
Tåsinge museum i Svendborg på Fyn i Danmark har i mange år hatt en utstilling om det alle trodde var en ulykkelig kjærlighetshistorie.
Etter at Kathinka Lindhes bok «Sixten og Elvira – Historien om et mord» ble utgitt, vil museet endre utstillingen, som åpner igjen våren 2025.
Kilder: Musikalen «Elvira Madigan» av Georg Malvius, «Sixten og Elvira – Historien om et mord» av Kathinka Lindhe, Store norske leksikon. Bildene fra boken er gjengitt med tillatelse fra Gads Forlag.