Landsbyen vekker oppsikt: – Det blir en del sladder
Hva skal man gjøre hvis hele nabolaget vil bo ved hovedveien, og ingen vil fire?

Dårlige erfaringer med brutale besøkende har preget byplanleggere i store deler av Europa. Resultater er et utall små landsbyer bygget i ring, mange av dem omgitt av bymur eller i ly av en festning.
Slik kunne landsbyboerne beskytte seg selv, sine familier og sine husdyr mot inntrengere og røvere. Bondegårdene ble lagt inn i byen og den enkelte bondes marker fordelte seg ofte som kakestykker ut ifra sentrum i landsbyen.
Dessuten var det jo praktisk at alle hadde tilnærmet samme gangavstand hjem fra markedsplassen og kirken midt i byen.
Men ikke over alt.

I fremste linje
I landsbyen Suloszowa, tre mil nordvest for storbyen Krakow i Polen er det viktigere å ha adressert til hovedveien. Så viktig er det åpenbart at det ikke finnes noen andre veier enn hovedveien som strekker seg ni kilometer gjennom byen med 3500 innbyggere.
Da byen ble anlagt av en adelsmann på 1600-tallet, var byen først og fremst beskyttet av at den lå langt fra andre byer og slik til at inntrengere ville bli oppdaget i god tid.
Utgangspunktet for denne typer byer, i motsetning til kjernelandsbyer er at hovedferdselsåren lå der før hus og gårdsbruk kom.
Ofte spiller landskapet en rolle også: Et småkupert landskap med forholdsvis jevne dyrkingsforhold gjør at jordene kan anlegges rett ut fra hovedveien så langt ut som landskapet tillater det, og ikke klynget sammen rundt bymuren.

Luftspeiling
Suloszowa er blitt litt noe av en turistattraksjon, særlig om man har mulighet til å studere det maleriske landskapet fra luften.
På bakkenivå har landsbyen mange av de samme utfordringer som andre byer med 3–4000 innbyggere og der alle kjenner alle:
− Vi har et godt samhold her, men det blir jo en del sladder. Og så flytter for mange ungdommer, sier butikkinnehaver Edyta til Daily Mail.
− Jeg lærte ikke å sette pris på hvor fint vi faktisk har det her før jeg fikk se bilder tatt fra luften. Men det er vel slik det ofte er; man ser ikke skjønnheten man har liggende rett foran sin egen nese, sier bonden Marian Gęgotek til samme avis.
Om ikke annet, åpner byplanen for konkurranse innen handelsnæringen: Med én ni kilometer lang gate er det plass til flere butikker og ikke bare én i sentrum. Og det er ikke så lett å gå seg bort på veien hjem fra puben heller − så lenge man går riktig vei.
