Her redder han livet med et nødskrik

Et Hellcat-fly i flammer, en pilot som rømmer over vingen − og nå kan du se det sjeldne blinkskuddet fra 2. verdenskrig i farger.

FORT, FORT, FORT!: Pilot Ardon Ives, på vingen av sin Hellcat, gjennom flammehavet på vei mot sikkerheten etter et landingsuhell på hangar­skipet Lexington i 1943. Bildet er fra arkivet til den amerikanske marinen, men er her kolorert av et britisk bildebehandlings­firma. Gjengitt med tillatelse.
Publisert

På litt kjekk flygersjargong heter det at «en god landing er en du går fra».

Landingen til pilot Ardon Rector Ives på dekket til hangarskipet USS Lexington et sted i Stillehavet i februar 1943 er derfor i grenseland.

Ives måtte nemlig løpe.

Så fort det går an å løpe med en upraktisk og stor fallskjerm hengende på ryggen.

Flammehav

Bildet er mer kjent enn detaljene rundt dramaet. Det vi vet, er at et 270 meter langt hangarskip ikke er som en hvilken som helst flyplass. 

Under Stillehavskrigen mistet den amerikanske marinen flere Hellcat-fly i ulykker og uhell, enn det fienden klarte å skyte ned.

Trolig traff Hellcaten til pilot Ives en av sikkerhetssperringene på dekket, slik at drivstoffet sprutet ut av den sårbare ekstratanken som var festet under flyets buk.

Og så tok det fyr.

DRAMA I TO AKTER: Slik ser originalbildene ut. Pilot Ardon Ives lander sin Hellcat på hangarskipet Lexington, men ekstratanken er slått i filler og snart antennes drivstoffet ...
DEL TO: ... Ives er kjapp nok til å vinne kappløpet mot flammene. Her er han på vei over vingen.
FLERE FLAMMER: Nok en røff landing. Løytnant Walter Chewning klatrer opp for å hjelpe piloten Byron Johnson om bord på hangarskipet Enterprise i 1943. Begge klarte seg.

Tragisk skjebne

For Ives var det bare å komme seg vekk før han ble stekt – noe som utvilsomt ville inntruffet før brannmannskapene rakk å få frem vannslangene. Rømningsveien gikk over vingen og Ives krøket seg sammen, tynget av vekten av fall­skjermen. Denne hendelsen endte godt.

Men Ives kom aldri tilbake til USA.

Han omkom i en luftkamp mot japanske fly noen måneder senere. 

INN FOR LANDING: Hangarskipet Lexington fikk tilnavnet «Det blå spøkelset», på grunn av kamuflasjefargen og det faktum at skipet alltid dukket opp igjen etter at japanerne trodde de hadde senket det. I dag er det flytende museum i Corpus Christi i Texas.
SISTE HVILESTED: Ardon Ives overlevde den dramatiske flukten fra flammene i februar 1945, men han hadde likevel bare tre måneder igjen å leve. Han ble skutt ned i luftkamp mot japanerne og er gravlagt hjemme i Rockford i Kentucky.