Nordic Response 2024

Dette jagerflyet er en sjeldenhet på norsk jord

Sjelden har det vært så mange forskjellige militære fly samlet i Norge som under storøvelsen Nordic Response.

<b>MOTTAKELSE:</b> Finsk F-18 Hornet blir tatt imot av amerikansk bakkemannskap på Andøya. 
MOTTAKELSE: Finsk F-18 Hornet blir tatt imot av amerikansk bakkemannskap på Andøya.  Foto: Ella Hagen / Forsvaret
Publisert

Den store militærøvelsen Cold Response har vært arrangert i våre nordligste landsdeler annen hvert år siden 2006. ­NATO-utvidelsen med Finland og Sverige medførte at øvelsen i år ble kalt Nordic Response.

Den gikk av stabelen fra tredje til 14.mars, og øvelsen er en del av den rekordstore NATO-øvelsen Steadfast Defender, som pågår på ulike ­steder i Europa ut mai i år.

Over 20 000 soldater fra 13 land deltok på øvelsen: Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA.

<b>SVENSKER I LUFTEN:</b> Luft-til-luft-bilder av JAS 39 Gripen i forbindelse med Nordic Reponse 2024.
SVENSKER I LUFTEN: Luft-til-luft-bilder av JAS 39 Gripen i forbindelse med Nordic Reponse 2024. Foto: Swedish Air Force
<b>FINSK VISITT:</b> Et F-18 Hornet fra det finske luftforsvaret klargjøres på Andøya etter flyvning. F-18 Hornet drives av to jetmotorer fra General Electric og har en toppfart rundt 1900 km/t. 
FINSK VISITT: Et F-18 Hornet fra det finske luftforsvaret klargjøres på Andøya etter flyvning. F-18 Hornet drives av to jetmotorer fra General Electric og har en toppfart rundt 1900 km/t.  Foto: Sigurd Tonning-Olsen / Forsvaret
<b>B-VERSJONEN:</b> Amerikansk F-35B lander på Evenes under Nordic Response 2024.
B-VERSJONEN: Amerikansk F-35B lander på Evenes under Nordic Response 2024. Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret
<b>HOS BENSINSTASJONEN:</b> F-35 får drivstoff i luften av et amerikansk Boeing KC-135 Stratotanker. 
HOS BENSINSTASJONEN: F-35 får drivstoff i luften av et amerikansk Boeing KC-135 Stratotanker.  Foto: US. Air Force SMSgt Andrew Sinclair

Over 100 kampfly og helikoptre

For den flyinteresserte var det mye interessant å bite seg merke i, for i luften deltok over 100 kampfly, transportfly, maritime overvåkningsfly samt hybridmaskinen CV-22 Osprey og helikoptre som Sikorsky CH-53E Super Stallion, AgustaWestland AW101 Merlin HC3 og angrepshelikoptret Apache.

Norske Lockheed Martin F-35A var selvsagt behørig til stede og hadde blant annet selskap av B-versjoner av F-35. De tilhørte den amerikanske marinen og britiske Royal Air Force. Amerikanernes F-35B opererte fra Norge, mens britenes utgaver brukte hangarskipet HMS «Prince of Wales».

<b>BESTILT AV NORGE:</b> Et Sikorsky SH-60 Seahawk fra den spanske marinen på besøk i Norge. Dette er en noe eldre versjon enn MH-60R Seahawk som Norge har bestilt seks stykker av som erstatter for skandalehelikopteret NH90. 
BESTILT AV NORGE: Et Sikorsky SH-60 Seahawk fra den spanske marinen på besøk i Norge. Dette er en noe eldre versjon enn MH-60R Seahawk som Norge har bestilt seks stykker av som erstatter for skandalehelikopteret NH90.  Foto: Kristian B Solerød / Forsvaret
<b>BRITISK PÅ BARDUFOSS:</b> Angrepshelikopteret Apache bygges av Boeing, men britenes versjon (bildet) er bygget på lisens av AgustaWestland.
BRITISK PÅ BARDUFOSS: Angrepshelikopteret Apache bygges av Boeing, men britenes versjon (bildet) er bygget på lisens av AgustaWestland. Foto: Fabian Helmersen / Forsvaret
<b>MILITÆR VERSJON:</b> AgustaWestland AW101 med dansk flagg under trening i Badderfjorden i Troms. Dette er en militær versjon av Norges nye redningshelikopter, SAR Queen.  
MILITÆR VERSJON: AgustaWestland AW101 med dansk flagg under trening i Badderfjorden i Troms. Dette er en militær versjon av Norges nye redningshelikopter, SAR Queen.   Foto: Tue Skals / Danish Defence Command
<b>WHAT DO YOU GOT:</b> En amerikansk marinepilot sjekker ut finske F-18 på Andøya flystasjon. Som finnene stilte også det amerikanske marinekorpset med F-18-fly til Nordic Response. 
WHAT DO YOU GOT: En amerikansk marinepilot sjekker ut finske F-18 på Andøya flystasjon. Som finnene stilte også det amerikanske marinekorpset med F-18-fly til Nordic Response.  Foto: Ella Hagen / Forsvaret
<b>PATRULJEFLY:</b> Det franske maritime patruljeflyet Bréguet 1150 Atlantic på Andøya. 
PATRULJEFLY: Det franske maritime patruljeflyet Bréguet 1150 Atlantic på Andøya.  Foto: Ella Hagen / Forsvaret

F-18 Hornet

Et jagerfly som ikke har vært så ofte å se i Norge er Boeing F/A-18 C/D Hornet, men det finske luftforsvaret bidro til at 12 slike dukket opp i forbindelse med Nordic Response. Åtte av dem hadde base på Andøya. F-18 Hornet er en eldre versjon av Super Hornet, hyppig å se i filmen «Top Gun: Maverick» fra 2022.

F-18 Hornet ble opprinnelig designet for den amerikanske marinen på 80-tallet. Det finske luftforsvaret tok dem i bruk i 1992 da flyene erstattet svenske Saab 35 Drakens og sovjetiske MiG 21. Nå skal også F-18-flyene fases ut, for finnene har bestilt 64 utgaver av multirolleflyet F-35A( Norge har bestilt i alt 52 F-35A).

<b>ØYNE I LUFTEN:</b> NATOs overvåkningsfly E-3A AWACS på Rygge flystasjon. Flyet er basert på Boeing 707. 
ØYNE I LUFTEN: NATOs overvåkningsfly E-3A AWACS på Rygge flystasjon. Flyet er basert på Boeing 707.  Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret
<b>HERKEN:</b> KC-130J Super Hercules fra US Marines på Andøya. 
HERKEN: KC-130J Super Hercules fra US Marines på Andøya.  Foto: US Marine / 2nd Lt. Duncan Stoner
<b>TUNGVEKTER:</b> Norske soldater har fått haik med et Sikorsky CH-53E Super Stallion fra US Marines. Bildet er fra Cold Response 2022. 
TUNGVEKTER: Norske soldater har fått haik med et Sikorsky CH-53E Super Stallion fra US Marines. Bildet er fra Cold Response 2022.  Foto: Philip Linder/Forsvaret

Som Norge hadde også Finland svenske Saab JAS 39 Gripen E-serie oppe til vurdering da de skulle finne en erstatter for F-18 Hornet. Selv om svenskenes singelmotor-jagerfly ble droppet av både Norge og Finland, så medfører Sveriges NATO-medlemskap at flyet fremover nok blir hyppigere å se i norsk luftrom, primært i forbindelse med øvelser som Nordic Response.

E-serien av JAS 39 Gripen ble introdusert i 2016 og det svenske luftforsvaret har bestilt 60 stykker av multirolleflyet som har en toppfart over 2000 km/t. Også land som Brasil, Ungarn, Tsjekkia og Sveits har valgt Gripen.

Kilder: Forsvaret, Ilmavoimat og SAAB

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2024.

Les også