Vin til burgeren?
Det går fint an å drikke vin til hamburger, bare du tar noen forholdsregler. Art of Taste gir deg de beste tipsene.

Spiser du hamburger på McDonald's eller Burger King, blir det gjerne brus eller shake ved siden av. Mange drikker også øl til burger hvis de spiser den på restaurant. Skal du imidlertid lage deg en skikkelig gourmetburger hjemme, bør du unne deg et glass rødvin eller to til.
Vin til hamburger er allikevel ikke helt uproblematisk. Selve hamburgeren er grei - den er jo stort sett rent kjøtt (pluss litt fett, salt og krydder). Hamburgerbrødet er heller ikke problematisk, og pommes frites er også vinvennlig tilbehør. Du kan gjerne skifte ut pommes frites med en god og grov potetstappe - det går helt fint.
Problemene står i kø
Men så begynner problemene å tårne seg opp. Rå grønnsaker er nemlig ikke spesielt vinvennlig, og både rå tomater og rå løk er standard tilbehør til hamburger. For å minimere «skaden» disse ingrediensene påfører retten, hjelper det å velge skikkelig modne og søte tomater og den mildere rødløken fremfor den gule.
Sylteagurk er heller ikke akkurat vinvennlig, men du kan trøste deg med at de søtlige variantene du får her hjemme er lettere å ha med å gjøre enn de ekstremt syrlige du får i USA. Cole slaw er også standard tilbehør, og finnes i flere varianter. Den består av strimlet kål og ofte gulrot og noen ganger også epler. Dressingen avgjør hvor vinvennlig dette blir. Rå grønnsaker med vinaigrette er er noe av det minst vinvennlige man kan tenke seg, mens en majonesdressing gjør det litt enklere.
Så har vi ketchupen, heller ikke den spesielt vinvennlig med sitt høye innhold av både sukker og eddik. Her får rådet rett og slett være at du modererer bruken. Ost - som i cheeseburger - er imidlertid bra. En skive god, smeltet cheddar er ikke å forakte.
Dra til Nord-Italia
Med alt dette trøbbelet skulle du kanskje tro at du burde skrinlegge hele vinprosjektet når du skal spise hamburger og heller ta deg en pils isteden. Det er jo selvsagt ingenting i veien for det, men følger du rådene som er gitt ovenfor, går det fint an å finne rødviner som passer.
Du skal ha noe lett til middels fyldig, som er både fruktig, saftig og leskende, gjerne med litt «sursøt» karakter, og helst ikke altfor dyrt. I Frankrike svarer beaujolais fint på tiltalen. Viner fra det sentrale Burgund går også fint, men det er egentlig litt bortkastet å bruke slike raffinerte (og ofte dyre) viner på hamburger.
Går du derimot til Nord-Italia, finnes det mange viner å velge mellom: valpolicella, barbera, dolcetto og chianti er alle glimrende. Her er noen gode kjøp:
Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore 2004, vnr 34607, kr 93, 81 poeng.
Fra produsenten Cantina Sociale di Valpolicella i Veneto. Rødfiolett på farve. Dufter av syrlige kirsebær med hint av mandel, banan og lim. Slank, saftig og syrefrisk i smaken med en liten, appetittvekkende bitterhet i den middels lange ettersmaken.
Langhe Rosso 2005, vnr 31236, kr 115, 82 poeng.
Fra produsenten G. D. Vajra i Piemonte. Dyp rubinrød på farve. Frisk og syrlig duft av kirsebær, litt plomme og et hint av urter og krydder. En middels fyldig og saftig vin, med appetittvekkende syre. Middels lengde.
Dolcetto d'Alba 2005, vnr 30517, kr 144, 85 poeng.
Fra produsenten G. D. Vajra i Piemonte. Dyp rødfiolett på farve. Frisk og sursøtlig duft av kirsebær med innslag av krydder og lakris. Saftig smak med middels fylde, god frukt, fin syre og pene tanniner. Middels lengde.
Barbera d'Alba Torriglione 2005, vnr 34349, kr 145, 85 poeng.
Fra produsenten Renato Ratti i Piemonte. Meget dyp rødfiolett. Frisk, men likevel sødmefull duft av kirsebær med et tiltalende pikant innslag av urter. Ung, fersk og saftig fruktighet. Brukbar syre og nesten ikke merkbare tanniner. God fylde og middels lengde. Lettdrikkelig stil.