Sukkersøt konkurranse

På ni timer skal de lage en isskulptur, en sjokoladeskulptur, en sukkerskulptur og tre desserter. De skal kjempe mot verdens beste konditorer.

Pierre Xavier Chinniah (f.v.), Rune Trondsen, Ann Jeanette Paterson og Olav Ruud (ikke tilstede) skal kjempe for Norge i VM for konditorer. Foto: Andreas Carlsen
Pierre Xavier Chinniah (f.v.), Rune Trondsen, Ann Jeanette Paterson og Olav Ruud (ikke tilstede) skal kjempe for Norge i VM for konditorer. Foto: Andreas Carlsen
Publisert Oppdatert

- Målet vårt er å komme på nest siste plass, spøker president Pierre Xavier Chinniah for det norske konditorlandslaget.

For første gang på 15 år stiller Norge i verdensmesterskapet for konditorer. Torsdag reiser laget til Lyon i Frankrike for å konkurrere mot 19 andre land og 57 deltagere. Det norske laget skal konkurrere mandag.

Spøken om nest sisteplass er ikke helt ubegrunnet. Norge kom på en overraskende annenplass i kvalifiseringen som var for snart ett år siden. Da regnet de med å komme sist. Denne gangen er motivasjonen å få en solid treningsrunde og gjøre seg noen erfaringer før neste VM i 2009.

Laget har jobbet sammen i ett år, og allerede tatt to sølv i internasjonale konkurranser.

Annerledesland
- Vårt tema er "brent frost", som vi har laget for å vise fram det norske, sier Pierre. Selv om han er fransk-canadier, er han stolt over å representere det norske laget og Norge i dommerpanelet.

- De norske råvarene er de beste i verden. Vi bruker blant annet åkerbær, som du ikke finner nedover i Europa. Norske bringebær er dessuten mye bedre enn de franske, sier han.

Både det iskalde og det brennhete skal komme fram gjennom dessertene og skulpturene. Akkurat hvordan laget skal få til det, er en godt bevart hemmelighet - helt fram til mandag.

- De fleste landene viser fram veldig klassiske ting, mens vi går andre veien. Vi kommer til å bruke snøkrystaller, flammer og sort og hvitt framfor mange farger, sier Ann Jeanette Paterson.

To kvinner, 58 menn
Det er nesten bare menn i konkurransen, og det norske laget drar snittalderen betraktelig nedover. 24-åringen Paterson er en av to kvinner som stiller i den prestisjetunge konkurransen.

Paterson er sukkereksperten på laget. Hennes bearbeiding av sukker ligner på glassblåsing, og resultatet kan se akkurat ut som glass.

- Når skuespillere blir kastet gjennom glassruter, er det ofte sukkerglass som ligger spredd utover asfalten, forteller Ann Jeanette.

- De ni timene vi har, er ganske kort tid. Vi bruker omtrent seks timer på skulpturene. Knuser vi noe, er vi ute, forteller hun.

60 desserter om dagen
Det norske laget har "vanlige" jobber når de ikke er ute og representerer Norge blant verdens feinschmeckere. Pierre anslår at det norske laget har omtrent to prosent av det amerikanske lagets budsjett før og under konkurransen.

- Vi får for eksempel ikke lov å bruke lys med ledninger når vi viser fram resultatet. De andre har kjøpt flott lysutstyr. Vi har kjøpt hodelykter, forteller han.

Som dommer må han smake på alt. I løpet av to dager skal han gjennom 60 desserter.

- Jeg får prøve å ikke spise noe særlig i forveien.

Verdensmesterskapet er en del av matmessen Sirha, og rundt 700 nordmenn reiser til messen.

Fakta: VM for konditorer

  • 20 land deltar
  • Konkurranse søndag og mandag
  • Lagene lager tre skulpturer og tre desserter hver
  • Ni timer til rådighet
  • Norske lag: Olav Ruud (sjokolade), Ann Jeanette Paterson (sukker) og Rune Trondsen (is)
  • Norsk dommer: Pierre Xavier Chinniah
  • Lagleder: Elisabeth Bonnevie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen