Skitt fiske
Jakten på kjærligheten gjør skreien fast og fin i fisken. Det er midtvinters, og endelig er den her. Art of Taste gir deg seks smakfulle oppskrifter.

De gytemodne torskene stimer sammen på kjærlighetsjakt etter en passende og villig make. Skreiens gyteområder strekker seg fra Finnmark til Stad, men de viktigste gytefeltene ligger utenfor Lofoten. Likevel kan ikke torsken kalles Lofot-torsk. Skreien er nemlig en vandrende torskeart og det er nettopp vandringen som gjør den så fast og fin.
Frisk som en fisk
Norge har tusenårige tradisjoner med fiske og fangst, og det er kanskje ikke så rart i og med at vi har en kystlinje andre land bare kan drømme om. Likevel er det mange av oss som ikke nyter de nødvendige, sunne dosene med fisk.
Vitenskapskomiteen for mattrygghet anbefaler at nordmenn bør spise fire måltider eller mer i uka med fisk og sjømat, og at både fet og mager fisk bør inngå i kostholdet vårt.
I år er det blitt opprettet et kvalitetsmerke for skreien. Eksportutvalget for fisk og Norsk Råfisklag vil jobbe for å sikre at kvalitetsarbeidet med skreien blir ivaretatt i alle ledd. Eksportutvalget for fisk vil også gjennomføre skreikampanjer i Spania, Tyskland, Frankrike og Belgia for å gjøre fisken viden kjent.
Klassisk eller helt nytt
Skreien er ikke bare sunn - god og spennende er den også.
For deg som liker den tradisjonelle smaken av skikkelig fisk, kan den klassiske oppskriften med lever og rogn friste.
Vi har også funnet fram noen oppskrifter for deg som ønsker å eksperimentere litt, eller som rett og slett er i det kulinariske hjørnet. Hva med å prøve pesto til skreien? Eller servere den med paprikasaus? Det er mye godt som kan gjøres med en så anvendelig fisk som skreien.
Skitt fiske.
Skrei med lever og rogn
Skrei med reker og asparges
Pannestekt skrei med tomat og løk
Skrei med pesto og grønn asparges
Skreifilet med brokkolipuré
Skrei med fenikkel og paprikasaus
Kilder: godfisk.no, vol.no