Riesling ruler

Tysk hvitvin av riesling-druen er fabelaktig, frisk og perfekt for terassen. Se Art of Tastes tips til gode kjøp.

Noen mener også at de kjølige vindistriktene lengst nord i Tyskland har nytt godt av den globale oppvarmingen, med mer modne druer som resultat.
Noen mener også at de kjølige vindistriktene lengst nord i Tyskland har nytt godt av den globale oppvarmingen, med mer modne druer som resultat.
Publisert Oppdatert

Det tyske vininstituttet og norsk-tysk handelskammer avholdt nylig en smaking på Frognerseteren i Oslo, og de kunne fortelle at i Norge har nå tyske hvitviner passert franske i volum. Vi nevner også i forbifarten at italienske rødviner også har passert franske, så det skjer tydeligvis ting med nordmenns vinpreferanser.

Frisk og fruktig
Hva tyske hvitviner angår, snakker vi om en renessanse, ikke bare for Tyskland som nasjon, men også for den fabelaktige riesling-druen. Etter mange år med et nærmest monomant fokus på chardonnay, både i fransk og internasjonal tapning, virker det som folk nå etterlyser noe friskere og fruktigere, og det er her tysk riesling leverer varene.

Andre medvirkende faktorer er at kvalitetsnivået på tyske viner generelt er blitt merkbart høyere de siste tyve årene. Det har også skjedd en dreining mot tørrere viner, noe som gjør dem til gode og matvennlige alternativer til f.eks. chablis og sancerre.

Noen mener også at de kjølige vindistriktene lengst nord i Tyskland har nytt godt av den globale oppvarmingen, med mer modne druer som resultat. Vi skal heller ikke se bort fra at tysk riesling har hatt god drahjelp av, spesielt, britiske anmeldere, hvor kjente navn som Hugh Johnson, Jancis Robinson, Michael Broadbent m.fl. nærmest har fremstått som ambassadører for disse vinene.

Fokus på Franken
På Frognerseteren ble det presentert drøyt tredve viner, hvorav omkring tredjeparten kom fra det vi i Norge gjerne oppfatter som det relativt obskure Franken. Dette vindistriktet er sentrert rundt barokkbyen Würzburg, sydøst for finanssenteret Frankfurt.

I likhet med de fleste tyske vindistrikter, lages det også i Franken hovedsakelig hvitvin, men der stopper også likhetene. Flaskene ser helt forskjellige ut. De såkalte «Bocksbeutel» ligner på Mateus Rosé-flasker og er dermed ikke spesielt lagringsvennlige (de passer ikke i rack). Også druene som dyrkes er forskjellige. Riesling utgjør kun 4 prosent av det totale volumet i Franken, mens silvaner og müller-thurgau utgjør mesteparten. Det dyrkes også endel muskateller.

Vi smakte en rekke forskjellige viner fra produsentene Juliusspital og Bürgerspital. Muskateller smakte fruktig og greit, mens Müller-Thurgau bekreftet sitt rykte som en anonym og kjedelig drue. Silvaner var bedre, med tydeligere mineralsk preg, men det var riesling kom helt klart best ut. Ikke bare var selve aromaene fra druene mer spennende; de riesling-baserte vinene greide også i større grad å reflektere jordsmonnet og fremsto derfor som mer mineralske.

Når vi har fått fastslått at riesling er den beste druen, må vi samtidig si at vi smakte flere riesling-baserte viner fra andre distrikter, som vi syntes var bedre enn de fra Franken.

Se hvilke viner vi likte best

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning