Nå smaker de best

Glem blåskjell på sommervarme svaberg. Nå er de proppfulle av energi, og klare for grytene. Se Art of Tastes oppskrifter her.

Nordmenn blir stadig mer begeistret for blåskjell, og de siste årene har forbruket vårt økt med over 30 prosent.
Nordmenn blir stadig mer begeistret for blåskjell, og de siste årene har forbruket vårt økt med over 30 prosent.
Publisert Oppdatert

Grunnen til det er at blåskjell gyter om våren og sommeren, og i denne perioden mister mye av den gode smaken. Men nå som det er vinter har blåskjellene bygd opp energilagrene sine, og er deilig fyldige og klare for gryten.

Dessuten er ikke giftige alger en like stor bekymring om vinteren - alger blomstrerhovedsakelig fra april til september. Likevel er det viktig å lytte til Mattilsynets anbefalinger hvis du skal plukke skjell på egenhånd.

Varsel for hele landet finner du fra februar og utover på Mattilsynet eller på blåskjelltelefonen: 820 33 333.

Kjøper du skjellene i butikken, trenger du ikke å sjekke med Mattilsynet. Men holdbarheten er begrenset, så spør om når de er høstet. Blåskjell bør ikke ha ligget i mer enn en uke.

Klassikeren
Når du har sikret deg flotte og friske skjell, er det bare å sette i gang.

Først må du skrubbe blåskjellene med en børste, eller skrape dem rene med en kniv. Fjern byssustrådene, de brune trådene som fester skjellet til voksestedet. Pass også på at alle skjellene er tett lukket. De som ikke er det, kan du ta «knipsetesten» på. Knips, og dersom skjellet ikke lukker seg, så kast det.

Så er det tid for å velge oppskrift. Her følger en enkel og velsmakende:

For å dampe 40 blåskjell trenger du 2 desiliter vann. Du kan med fordel også bytte ut deler av eller alt vannet med tørr hvitvin. Ha væsken i en lav, vid kjele og tilsett en halv løk, 2 persillestilker og 8-10 korn hel hvit pepper. Kok opp dette før du legger oppi skjellene. La dem koke noen minutter på strek varme under lokk, til de åpner seg. Kast de skjellene som ikke åpner seg.

Spiser mer og mer
Nordmenn blir stadig mer begeistret for blåskjell, og de siste årene har forbruket vårt økt med over 30 prosent. Likevel er vi småspisere sammenlignet med land som Belgia, Spania, Italia og Frankrike. En belgier setter til livs 4 kilo blåskjell i året, mens nordmannen spiser beskjedne 200 gram. I Belgia er «moules frites», blåskjell med pommes frites, som nasjonalrett å regne.

Det er likevel ikke mange steder i verden blåskjellene er så gode som i Norge, så det er gode forutsetninger for at forbruket vårt skal øke.

Blåskjellsuppe med kokosmelk, ingefær og koriander
Blåskjell i cocotte med sherry
Blåskjellchowder
Blåskjellpanne for ølelskere
Søk etter andre oppskrifter her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen