Lag mat med øl

Vi nordmenn er glad i å drikke øl. I matlaging, derimot, er øl totalt forsømt.

Mat med øl kan bli eksplosivt godt - men flambert blir det nok ikke uten sterkere saker.
Mat med øl kan bli eksplosivt godt - men flambert blir det nok ikke uten sterkere saker.
Publisert Oppdatert

Hva med å lage et skikkelig ølmåltid i helgen? Da kan du tillate deg både å ha øl i maten og til maten.

Nettstedet Art of Taste har tryllet fram flere fantastiske oppskrifter for deg som vil bruke øl som ingrediens på kjøkkenet.

Flere hundre aromaer
Øl er svært ofte egnet som smakstilsetning i mat. Siden det er lite syre i øl, er det enkelt å kombinere med andre smaker. Ølen støtter og bekrefter retten, i stedet for å slåss om plass i ganen, slik en kraftig vin kan gjøre.

I en flaske med den leskende drikken kan vi finne flere hundre ulike aromaer, og ulike øltyper gir også ulike smaksopplevelser.

Velg riktig
Prinsippet i matlaging er at smakene skal harmonere. Dette gjelder selvsagt også når du bruker øl. En viktig huskeregel er at lett øl passer til lett mat, kraftig øl til kraftig mat.

I søt mat bør du ha øl med litt mer sødme. Bittert øl kan forsterke bitterhet i maten. Vær derfor varsom dersom du har mye rå grønnsaker i matretten - de har ofte en bitter smak som kan bli forsterket med feil øltype.

Det samme må du passe på når du lager mat med mye krydder, hvitløk og urter. Velg heller en lettdrikkelig øl med mye sødme.

Men det er ikke bare middagsretten som har godt av en liten dæsj. Ølen kan også gjøre desserten langt mer smakfull og spennende. Vørterøl passer godt til slikt bruk.

Tips: Dersom du ønsker å unngå alkohol i matlagigen, kan du like gjerne bruke lettøl. Ellers må det også sies at alkohol fordamper under oppvarming.

Se oppskriftene hos Art of Taste:

Ølmarinert kylling

Friterte løkringer med øl og persille

Blåskjellpanne for ølelskere

Røkt svinekam i kokt juleøl

Taco med ølbakt torsk

Øl-is

Ostekake med vørterøl

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen