Kjøkkenveien til India

Hekta på indisk mat? Lær deg kunsten å lage det selv i Art of Taste. Den indiske kokken Niru Kumra gir gode råd på veien.

INDISK: Mat fra India inneholder ofte det fordelaktige krydderet.
INDISK: Mat fra India inneholder ofte det fordelaktige krydderet.
Publisert Oppdatert

Det indiske subkontinentet dekker et område på rundt to millioner kvadratkilometer og omfatter verdens høyeste fjellkjede, Himalaya. Det moderne og allsidige India huser mange gamle kulturer med forskjellige raser som taler rundt 325 ulike språk. Maten er likedan - allsidig og spennende.

Smakfullt og trendy
- Indisk mat er utrolig smakfullt og er et av de mest trendy kjøkken for tiden. Dessuten er ikke matlagingen så komplisert og mystisk som myter har tilsagt, sier Niru Kumra, forfatteren av Indisk mat på norske fat, og daglig leder av Masalamagic.

Kumra mener alle kan finne noe de liker innenfor det i det indiske kjøkken.

- Det er smaker for alle typer ganer. Du kan tilberede retten så mild eller sterk du vil, og om du liker surt, søtt, salt, sterkt, bittert og astringerende vil du alltids finne noe som vil falle i smak, forklarer Kumra.

Rett balanse
Kumra holder kurs i indisk matlaging, og nordmennene som deltar på kursene sitter ofte igjen med samme inntrykk: "D ette var da overraskende enkelt!".

- Det er bare en annen måte å lage mat og hente fram smakene på, sier Kumra.

Den største feilen vi nordmenn gjør nå vi skal prøve oss på indisk, er å bruke for mye hvitløk.

- Det handler om å finne en balanse i krydderbruken. Bruker du for mye av én ting, vil den ta over fullstendig, råder Kumra.

Energirik medisin
Yogiene som levde i India flere hundre år før vår tidsberegning begynte, så på maten som en energikilde. Noe så krevende som meditasjon, kunne bare gjennomføres med en sunn, sterk og godt ernært kropp. Derfor fikk maten en så avgjørende betydning.

De velkjente krydderene som brukes i indisk matlaging i dag, gjorde sitt inntog i rettene nettopp fordi de hadde en nytteverdi for yogiene. Urtene skulle bringe kroppen i harmoni, og i et harmonisk legeme finnes det ikke rom for sykdom.

Vegetarianere
Indisk mat ofte basert på plantekost og indere spiser langt mer vegetariansk kost enn det vi gjør i Vesten. Dette har mye med det fruktbare klimaet for å dyrke grønnsaker, planter og frukt, men vegetarkosten er også et spørsmål om økonomi. Kjøtt blir også av mange både bevisst og ubevisst, forbundet med noe urent.

Ovn og krydder
Tandoori er en av de mest kjente indiske rettene, og betyr mat tilberedt i en tandoor - en spesiell leirovn. Krydderet som blir brukt i denne retten har fått sitt navn etter denne ovnen, men ikke gi opp av den grunn! Det er fullt mulig å lage noe tilsvarende i en norsk komfyr.

Chana Masala
Chana Pindi
Steinbit med yoghurt og tandoori
Kylling tandoori
Lam korma
Mangochutney
Eple- og myntechutney
Onion Bhaji
Raita
Kulfi
Mangolassie
Gobhi alu
Murg tandoori - kyllingtandoori med naan, raita og tomatsalat
Roti - hverdagslomper

Kilde: «Indisk mat, kultur karri og kulfi» av Kushu Singh

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen