Frokost å juble for

På nasjonaldagen kan du lage årets beste og lengste frokost, med boblevann og godt å bite i. Se oppskriftene fra Art of Taste.

17. mai er dagen for årets mest forseggjorte frokost. Foto: Melk.no
17. mai er dagen for årets mest forseggjorte frokost. Foto: Melk.no
Publisert Oppdatert

17. mai er ikke dagen for brødskive med brunost til frokost, selv om det nasjonale tilsnittet er aldri så stort. Det er derimot dagen for å slå på stortrommen, og diske opp med den lekreste frokost til familie og venner.

Lette småretter
Tidspunktet for frokosten kan variere - fra salutttider til etter barnetoget. Sistnevnte er kanskje det beste, for det er viktig å ha god tid når det er god mat på bordet.

Selv om en 17. mai-frokost skiller seg fra vanlig frokost - det er mer som en lunsj, er det best å styre unna store grillkoteletter og annen kraftkost. Far skal helst være i form til å orke sekkeløpet senere. Lag heller småretter og salater som står i stil til lyse dager. Er dagen kald, kan du sørge for å servere en varmende suppe i tillegg.

Jordbærtårn
Godt brød til er viktig. Bak et ekstra godt grovbrød og lys italiensk foccaccia. Fra Italia kommer også grissini - stenger som er gode å knaske på og til dip. Dette er garantert populært blant de små gjestene. Skjær gjerne opp stenger av noe grønt også.

Sprudlevann og jordbær er klassikere til 17. mai-frokost. Champagne og hvit musserende er glimrende, ikke bare på grunn av festpreget. Det passer til mange forskjellige retter, og setter ikke nevneverdig flekker på festtøyet. Kombinasjonen bunad og rødvin kan lett ende sørgelig.

Jordbærene kan du presentere på en festlig måte, i form av et jordbærtårn. Nesten som en kransekake, men mye sunnere.

Jordbærtårn

Spre rettene utover et bord, gjerne utendørs om været står deg bi, og pynt med markblomster, bjørk og norske farger.

Aspargessuppe med avokado
Yoghurtbrød med havregryn, frukt og nøtter
Grissini
Focaccia
Norzoladip
Guacamole
Tzatziki
Tapenade
Ostechips med tomatsalsa
Djevelegg
Salat med mozarella og grillet chili
Skinkepaté
Tapasboller
Asparges med fenalår
Rekeruller med pepperrotkrem
Røykelakskake
Lime- og basilikummarinert røkelaks
Skalldyrsalat med chili og mango
Ibsens sildesalat fra Vildanden

Søk i Art of Taste over 3000 oppskrifter her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen