Champagne til nyttårsaften

Art of Taste har testet 34 champagner, og det finnes flere gode kjøp også i de lavere prisklassene.

Sist oppdatert

Champagne er festdrikken fremfor noen, og nyttårsaften skal det være skikkelig fest. Så da må det bli champagne! Men hvilken skal du velge?

Du rekker ikke å gå via bestillingslisten til polet nå før nyttår, så vi har i vår test kun tatt med produkter fra fullsortimentet. Disse vinene finner du i alle større polutsalg, og noen av dem finner du også i de mindre utsalgene.

I fullsortimentet finnes det for tiden 39 champagner. Blant dem var det tre som er gått ut, én som er i ferd med å gå ut, og én vi ikke fikk levert. Dermed satt vi igjen med 34 champagner til testing.

Testpanelet
I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan har to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen. Anmeldelser av alle produktene finner du på linken nederst i denne artikkelen, men først vil vi trekke frem noen av de beste, og vi begynner med to veldig gode kjøp:

Comte de Noiron Coeur de Cuvée Brut, vnr 14693, kr 215, 87 poeng.

Strågul på farve. Dufter av røde epler og toast med hint av mineraler. Middels til god fylde med fin syre og bra lengde.

Besserat de Bellefon Brut Cuvée de Moines, vnr 960, kr 240, 88 poeng.

Gyllen strågul på farve. Gule epler, toast og mineraler i duften med hint av sjokolade. Rik og moden frukt balanseres av frisk syre. Bra lengde.

Om du er interessert i polets beste champagne i fullsortiment - uansett pris - er det denne:

Dom Perignon Brut 1998, vnr 2321, kr 900, 92 poeng

Lys strågul med hint av grønt. Dufter av gule epler, sitrus, toast og mineraler. God fylde med rik frukt, frisk syre, flott balanse og meget lang ettersmak. Rikt toastpreg i avslutningen. Kanskje ikke helt på nivå med 96-årgangen, men likevel en meget flott champagne.

Synes du tørr (brut) champagne blir i syrligste laget, er dette den beste blant de halvtørre:

Veuve Clicquot Sec, vnr 882, kr 334, 88 poeng.

Strågul på farve. Dufter av røde epler, toast og mineraler. God fylde med søtlig frukt, frisk syre og lang, toastpreget avslutning.

Om du ikke orker å vente til Valentines med å drikke rosa champagne, kan du prøve denne:

Deutz Rosé Brut 2000, vnr 10109, kr 372, 86 poeng.

Rosa på farve. Jordbær, bringebær og toast i duften. Middels fyldig med frisk og syrlig frukt. Mineralsk preget ettersmak.

Aperitif
Champagne er den perfekte aperitif, og du kan gjerne også servere den til en forrett av fisk eller skalldyr. Etter noen glass vin til maten, cognac til kaffen og kanskje noen drinker, er det imidlertid svært få som kjenner forskjell på champagne og annen musserende. Da kan du gjerne skjenke en rimelig musserende klokken tolv når gjestene hutrer og fryser mens fyrverkeriet går til himmels og kruttrøyken river i nesen. Her er to gode kjøp:

Caves des Hautes-Côtes Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut, vnr 20121, kr 121,00, 83 poeng.

Fra Burgund i Frankrike. Strågul på farve. Sitron og epler i duften med hint av mineraler. Lett til middels fyldig med et fint, syrlig preg.

Langmann Schilchersekt Brut, vnr 20546, kr 162,00, 85 poeng.

Fra Weststeiermark i Østerrike. Rosa på farve. Fin, syrlig duft av rips, stikkelsbær og bringebær med hint av urter og mineraler. Lett til middels fyldig med meget frisk syre og lang ettersmak.

Anmeldelser av alle champagnene som er testet finner du på linken nedenfor.
Champagne i fullsortiment

Denne saken ble første gang publisert 28/12 2006, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også