Tuvskyen:

Kontrastfylt dykker-eldorado

Ikke bare er Saltstraumen et fiskeeldorado med verdensrekord på sei – 22,7 kilo. Det er også rangert blant verdens 10 beste dykkersteder.

MATAUK:Det er bare å iføre seg dykkerutstyr og hoppe utfor bryggen når du trenger råvarer til middag.
MATAUK:Det er bare å iføre seg dykkerutstyr og hoppe utfor bryggen når du trenger råvarer til middag. Foto: Inge Lundereng
Sist oppdatert
DYKKERLAST:En gjeng Oslofolk har sin årlige dykkertur til Tuv og gleder seg til fantastiske drift-dykk rett utenfor jordgammene.
DYKKERLAST:En gjeng Oslofolk har sin årlige dykkertur til Tuv og gleder seg til fantastiske drift-dykk rett utenfor jordgammene. Foto: Ola Haug
KOKEGROP:Mat tilberedt på steinaldervis er både eksotisk og velsmakende.
KOKEGROP:Mat tilberedt på steinaldervis er både eksotisk og velsmakende. Foto: Ola Haug

Sammen med 400 millioner kubikkmeter saltvann dras store mengder småfisk og kryp fram og tilbake gjennom strømmen hver sjette time. Et fantastisk grunnlag for all sulten fisk. Her kan storfisk som torsk, sei, kveite og steinbitt stå i utkanten av strømmen og forsyne seg av matfatet - og sann mine ord; fisken her er virkelig i godt hold.

Også vegetasjonen i sjøen får mer enn nok næring og sjelden ses mer frodig tang og tare i vår del av verden. Dette med et helt usedvanlig klart vann har ført Saltstraumen opp blant de mest populære dykkerstedene i verden, og det eneste stedet i Norden som står på denne eksklusive listen.

Kun en dykker har latt seg drive gjennom strømmen der den går som aller verst i 20 knops hastighet. Han gjør ikke det igjen! Men å dykke i fem knops fart i utkanten av strømmen uten å ta et eneste svømmetak, er en trygg form for dykking.

Steinaldervis

- Selv om vi driver stedet vårt på steinaldervis, med matlaging i kokegrop og servering i jordgammer, følger vi med i tiden også, forsikrer Elisabeth Lund Johnston, som sammen med sin mann Geoffrey Johnston driver Tuvsjyen ved Saltstraumen.

STEINALDERMAT: Trude koker mat, gjerne fisk fanget av gjestene, i kokegrop på steinaldervis.
STEINALDERMAT: Trude koker mat, gjerne fisk fanget av gjestene, i kokegrop på steinaldervis. Foto: Ola Haug

I jordgammene, det er to av dem som henger sammen, er det plass til rundt 200 gjester til bords, og mange nok kokegroper - steinalderens ovner - til å servere alle helstekt mat.

LETTKOKTE REPORTERE:Stamp, konjakk og nordlandspils. Det er hardt å være Vi Menn-reporter.
LETTKOKTE REPORTERE:Stamp, konjakk og nordlandspils. Det er hardt å være Vi Menn-reporter.
STEINALDERKVINNE:Elisabeth på Tuv er stolt over å kunne fortelle sine gjester om en 10 000 år gammel tradisjon i Saltstraumen.
STEINALDERKVINNE:Elisabeth på Tuv er stolt over å kunne fortelle sine gjester om en 10 000 år gammel tradisjon i Saltstraumen. Foto: Ola Haug

- Vi har selvsagt alle rettigheter her, og tar imot både små og store grupper til hyggelige lag, sier Elisabeth, mens hun serverer oss lettkokte Vi Menn-reportere et glass konjakk i den vedfyrte saltvannsstampen utenfor gammen.

Inne pågår et lokalt 60-årslag, og steinalderen er rett og slett en trivelig epoke, forstår vi.

Dykkerstedet

Det moderne Tuvsjyen har rundt 20 overnattingsplasser i fem velutstyrte leiligheter og alle fasiliteter en dykker trenger.

- Vi har trykklufttank, god tørkekapasitet og ligger ti meter unna et av verdens aller beste dykkereldoradoer, så det sier seg selv at en stor del av våre gjester er her for å ta en nærmere kikk på livet nede i strømmen, smiler Elisabeth, og legger til at de har fiskeskøyte med skipper og mindre båt til leie for de som vil utpå med stang i hånd.

Mer informasjon

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også