33 juleøl – fem fikk toppkarakter

Vi måste tänka på pocenten!

25 bryggerier var samlet for å vise fram sine beste juleøl på årets Juleølpremiere. Vi tok turen, og smakte oss gjennom så mange vi greide å komme oss gjennom. Konklusjonen er klar; juleølet er best når det kommer opp i litt alkoholprosent.

<b>SÅ ER DET JUL IGJE:N:</b> Juleølet er her.
SÅ ER DET JUL IGJE:N: Juleølet er her. Foto: Trine Wiik-Lehmann/Vin&Brennevin
Sist oppdatert

Juleølpremieren har blitt et årlig arrangement der ulike bryggerier, store som små, presenterer sine nye juleøl for legfolk og ølhunder.

En fin anledning for oss å supplere årets juleøltest, som du finner i bladet og på Vimenn.no, med ytterligere noen spennende varianter som finner veien til mange julebord og -selskaper i tiden framover.

Vi ba hvert av bryggeriene velge to av sine beste øl, gjerne en med polstyrke, og en med butikk. Her er hva vårt panel, bestående av øljournalist Adrian, barsjef Aleksander og mat- og vinskribent Peter, samt undertegnede, synes om de 33 ølene vi rakk over i løpet av kvelden.

Foto: Trine Wiik-Lehmann/Vin&Brennevin

Juleøl med polstyrke

Hognator

Doppelbock fra Hogna – 10%

Bryggeriet sier: Den rike aromaen av malt, krydder, og et års bourbonfat-lagring, fører tankene mot de flotte julemiddagene vi har i vente.

Vi sier: – Var mentalt forberedt på noe mørkere, og kraftigere. – Har en fin kaffesmak, og man kjenner tonene fra bourbonfat.

Passer til: Denne er fin til ribba

Slogen ­Sunnmørsjul

Mørk lager fra Trollbryggeriet – 6%

Bryggeriet sier: Eit koparfarga til raudbrunt øl med lav bitterheit. Sødma frå ­malten skal dominere.

Vi sier: – Lukter litt spesielt, litt surøl, men smaker overraskende godt. Svært lettdrikkelig.

– Veldig fin farge på ølet, og en fin flaske. Endelig noen som har brukt litt penger på innpakning.

Passer til: Denne er god å nyte etter middag.

Dark Horizon 8 ­whisky edition

Imperial stout fra Nøgne Ø – 16%

Bryggeriet sier: En fyldig Imperial Coffee Stout lagret på Higland Whisky-fat. Det tar omtrent to år fra brygging til lansering.

Vi sier: – Her skjer det mye, kaffe, sjokolade, whisky …

– Dette er rett og slett svart gull, fantastisk. Hadde det vært 7 på terningen hadde den fått det.

Passer til: Denne er fin alene, ute i uthuset når man gjemmer seg vekk fra resten av familien.

JuleKveiksIPA

IPA fra Trysil Bryggeri – 6%

Bryggeriet sier: En IPA laget på den norske gjæren «kveik» som gir et hint av appelsin og en spennende kompleksitet.

Vi sier: – God og fresh, og veldig IPA.

– Men er det juleøl?

Passer til: Fin å nippe til når man baker sju slag

Fimbul

Barleywine fra Ægir – 11,5%

Bryggeriet sier: Oak-aged Xmas Ale

Vi sier: – Lukter fantastisk og smaker helt nydelig.

– Denne gir mening, her er det jul i hver slurk.

Passer til: Denne passer til alt

Et førjulsmareritt

Et gresskarøl fra Ølsmia – 6,5%

Bryggeriet sier: Det er et øl med kortreiste, økologiske hokkaido-gresskar fra Bergsmyrene Gård, og gjæra på Eitrheim-kveik fra Kveik Yeastery. Et passende øl når mørket melder sin ankomst.

Vi sier: – Dette ble det ikke mye jul av gitt.

– Lukter veldig spesielt, med smak av appelsin.

Passer til: Halloween

Tomasmesse

Belgisk kvadruppel fra Kinn – 10,5%

Bryggeriet sier: Innslag av nøtter, mørk tørka frukt og vinøse toner. Tomasmesse passar godt for seg selv, til feite kjøttretter eller til desserter

Vi sier: – Den lukter og smaker honning, det føles neste som å drikke flytende honning.

– Veldig god, men ikke spesielt julete.

Passer til: Det meste av mat

Julefred

Sterk skotsk øl fra Kinn – 6,5%

Bryggeriet sier: Et juleøl med tydeleg søtlighet fra malten og et moderat gjæringspreg. Ikkje drikk denne for kald, da mister du nyansene i maltsmaken.

Vi sier: – Denne lukter litt skinke og litt fjøs.

– Ganske uspennende øl, nesten sjokkert over at den er på over 6%.

Passer til: Kan passe til pinnekjøtt, og annen salt mat

Desembernatt

Stout fra Homborsund ­bryggeri – 6,5%

Bryggeriet sier: En mild stout med et preg av karamell og et hint av salt.

Vi sier: – En veldig sexy farge på ølet.

– Smaker litt salt, og litt juleknekk, men kanskje ørlitt tynnere enn jeg hadde håpet på.

Passer: Til pinnekjøtt, men også dessert

Julekula

Winter Warmer fra Wettre bryggeri – 9,5%

Bryggeriet sier: God fylde, kraftig humlearoma.

Vi sier: – Veldig fin farge på denne.

– Veldig god, dette er jo karamellsaus.

Passer til: Denne smelter til ribba

Kryžių Kalnas

Baltisk porter fra Bådin – 6,7%

Bryggeriet sier: En porter som nytes best i fred og fordragelighet uten innblanding fra «velmenende» stormakter.

Vi sier: – Denne var tullete god. God fylde, masse smak, her må nesten alle andre øl gå og skjerpe seg.

– Brygget på undergjæring og den brente malts taktikk.

Passer til: Denne kan du ta før festen, til middag, etter middag, når som helst egentlig.

Julestout

Imperial stout fra Bådin – 9,3%

Bryggeriet sier: Tønnelagra Imperial Stout, lagret på bourbon- og romtønner.

Vi sier: – Dette er juleøl! Fantastisk god!

– Faen, den var god.

Passer til: Denne nytes best alene, i godstolen, når ungene har lagt seg og alle andre har gått hjem. Perfekt juleøl.

- Best i test

<b>GULLEGODT: </b>Man blir i veldig godt humør av juleøl.
GULLEGODT: Man blir i veldig godt humør av juleøl. Foto: Trine Wiik-Lehmann/Vin&Brennevin

Julebock

Dobbelbock fra Nøisom – 7,8%

Bryggeriet sier: Malt, karameller, nøtter.

Vi sier: – Stilig etikett, men ølen kunne vært litt ­mørkere. – Men veldig god, masse jul i smaken, ­mandarin og karamell.

Passer til: Mens du lager julematen og trenger å komme i den rette julestemningen.

Fest

Mørk lager fra Lom Bryggeri – 6,5%

Bryggeriet sier: Svært mørkt øl med rista maltsorter som gir en smak av sjokolade og kaffe.

Vi sier: – Den ser ikke ut som en lager.

– Huff, det smaker jo tobakk og skosåle.

Passer til: Festen blir fort over med denne.

Falalalalator Christmas ­Doppelbock

Doppelbock fra 7 Fjell Bryggeri – 8%

Bryggeriet sier: Et fyldig, mykt og maltrikt øl med toner av stekt brød, ristede nøtter og mørk karamell, avslutning med en avstemt og lett krydret bitterhet.

Vi sier: – Nydelig farge, et smooth øl som smaker supergodt. – Fint for bergenserne å endelig få en skikkelig suksess igjen.

Passer til: God til de fleste desserter, og gjerne som en dessert i seg selv.

John McClane Xmas Orange Cold IPA

IPA fra 7 Fjell Bryggeri – 6,5%

Bryggeriet sier: «Yippee ki yay motherfucker»

Vi sier: – Mye sitrus, grapefrukt, mandarin og ­appelsin. – Men er det juleøl? Denne kan drikkes
hele året.

Passer til: Solveggen etter en skitur.

Jule Avec

Doppelbock fra Berentsens Brygghus – 9%

Bryggeriet sier: Kompleks aroma og smak, passer perfekt til tradisjonell julemat og dessert, eller alene.

Vi sier: – Denne er absolutt oppe og nikker, god på smak og aroma. – Her har de fått til den brente ­malten.

Passer til: Denne passer til alle slags slag.

Julejuice

Imperial IPA fra Graff Brygghus – 7,5%

Bryggeriet sier: Fyldig, rund og kraftig tørrhumlet juleøl. En deilig avveksling fra mørke juleøl.

Vi sier: – Fargen lover ikke så godt, og den lukter ­fermentert. – Men helt OK som øl.

Passer til: Som en avveksling fra mørke juleøl, ­muligens.

Tre Konger

Trippelbokk fra Graff Brygghus – 10%

Bryggeriet sier: Trippel bokk med smak av nøtter, knekk, karamell og røyk.

Vi sier: – Dette luktet litt rart, og smakte ikke så godt. – Hadde forventet mer av trippelbokk med 10% alkohol.

Passer til: Om du bor i en stall og får besøk av tre konger.

St. Arnold

Belgisk kvadruppel fra Graff Brygghus – 12%

Bryggeriet sier: Mørk og kraftig trappistøl, med mørk karamellsirup-malt fra Bonsak. Fermentert med Westmalle-gjær og modnet på flaske.

Vi sier: – Lukter og ser fantastisk ut, men faller litt på smak. – Litt kunstig sødme, som smaker litt hubba bubba.

Passer til: Juleselskap der du kan forklare historien bak trappist-øl, og så kan du si at «det er sånn det skal smake».

Ekte Kloster

Belgisk kvadruppel fra Ekeby Gårdsbryggeri – 10%

Bryggeriet sier: Et rødbrunt modningsøl inspirert av belgiske klosterøl.

Vi sier: – Et fint og godt øl. – Smaker litt medisinsk, og har litt ugrei ettersmak.

Passer til: Dessert eller for seg selv.

Foto: Trine Wiik-Lehmann/Vin&Brennevin

Juleøl med ­butikkstyrke

Cherry Christmas

Fruktøl fra Hogna – 4,7%

Bryggeriet sier: En fruktig, frisk kirsebærøl med kanel, en passende kompanjong til klassisk jule-­riskrem. Eller, hvorfor ikke prøve den i gløggen.

Vi sier: – Denne ser ut som jul, men smaker ikke ­veldig julete. – Den smaker litt julebrus, men har overraskende lite kirsebærsmak.

Passer til: Denne kan passe til risengrynsgrøt

Norsk jul

Ale fra Nøgne Ø – 4,7%

Bryggeriet sier: Et øl som gir deg en smak av norsk bryggehistorie, i moderne drakt.

Vi sier: – Grumset og fin i fargen. – Frisk og fin, men litt kjedelig, og altfor søt. Smaker honning.

Passer til: Denne ølen trenger å kombineres med salt mat.

SkiPils

Pils fra Trysil Bryggeri – 4,7%

Bryggeriet sier: En forfriskende og lettdrikkelig pilsner. Frisk sødme med forsiktig bitterhet.

Vi sier: – Dette er en veldig god pils, som sikkert ­passer bra i solveggen. – Det er ikke først og fremst et juleøl, nei. Som pils er det en 5-er.

Passer til: Påske

Julepott

Rød julelager fra Ægir – 4,7%

Bryggeriet sier: Behagelig lett krydret tone fra ­malten og en ren og skarp smak.

Vi sier: – Veldig fin farge, med et lett julepreg i ­smaken. – Den er kanskje litt for tynn. Den hadde helt sikkert tjent på litt mer alkohol.

Passer til: Denne går fint til det meste av julemat, men trenger nok en kraftig akevitt

- best i test butikkstyrke

24 dager

Altbier fra Ølsmia – 4,7%

Bryggeriet sier: En rubinrød, overgjæret ale ­kvali­teter av røstet malt, en humlebitterhet og
et snev av fruktighet.

Vi sier: – Dessverre treffer ikke denne.

– Kjedelig, tam og litt for spesiell.

Passer til: Noen som ikke har smaksløker som ­fungerer

St Helena Porter

Porter fra Homborsund bryggeri – 4,7%

Bryggeriet sier: En lett porter med hint av lakrisrot og sjokolade.

Vi sier: – Den lukter veldig godt, litt knekk.

– Smaker imidlertid litt kjedelig, som nok igjen har med styrken å gjøre.

Passer til: Denne trenger en kraftig akevitt.

Juleglede

Vinter-lager fra Wettre Bryggeri – 4,7%

Bryggeriet sier: Et mørkt lager, med en distinkt ­bitterhet.

Vi sier: – Dette var bom, det smaker saltvann.

– Med forbehold om at denne nok var alt for kald, så er dette skivebom.

Passer til: Ingenting som helst, styr unna.

Juleøl

Winter Warmer fra Nøisom – 4,7%

Bryggeriet sier: Nøisom juleøl er brygget med tanke på at den skal være et godt følge til tradisjonell norsk julemat. Nytes best i godt lag.

Vi sier: – Denne smaker nesten ingenting. Det lille som er av smak er i hvert fall ikke juleøl.

– Juleøl skal jo helst være polstyrke.

Passer til: Det må vel være godt lag, det da.

Jol

Winter Warmer fra Berentsens Brygghus – 4,7%

Bryggeriet sier: Juleøl brygget med kveik.

Vi sier: – Det lukter godt. – Kjenner ikke mye til ­kveiken, dette var kjedelig.

Passer til: Juleselskap der folk ikke er så opptatt av hva de drikker.

Vinternatt

Vinterlager fra Lom bryggeri – 4,7%

Bryggeriet sier: Dyp rødfarge med smak av karamell og krydder.

Vi sier: – Feil lukt og feil farge. – Smak av krydder og karamell er i beste fall bittesmå hint.

Passer til: Her trengs det kraftig mat og sterk akevitt for å løfte det hele.

Misteltein

Winter Warmer fra Ekeby Gårdsbryggeri – 4,7%

Bryggeriet sier: Juleøl brygget på vann, malt, humle, gjær og kjærlighet.

Vi sier: – Denne var i det minste veldig annerledes enn mye annet. – Veldig søt, den lukter smørbukk, men smaker som en blanding av pinup-is og tyggegummi.

Passer til: Noe salt for å motvirke sødmen.

Ty

Pale Ale fra Bryggeriet Frøya – 4,7%

Bryggeriet sier: Juleøl fra Terje Tysland.

Vi sier: – Den lukter mer enn den smaker.

– Hadde forventet mer av en gammel rockelegende.

Passer til: Et hvert arrangement som involverer ­trønderrock.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

<b>PÅ LÅVEN:</b> Jula er ikke skikkelig i gang før juleølet er på plass
PÅ LÅVEN: Jula er ikke skikkelig i gang før juleølet er på plass Foto: Trine Wiik-Lehmann/Vin&Brennevin

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2023, og sist oppdatert 01/12 2023.

Les også