Berg skinnet!

Flåing, skraping og salting

Mye fint viltskinn ender som kompost i stedet for å komme til nytte. Kanskje fordi ingen tar seg tid til å flå skinnet fint av? Eller kanskje fordi en ikke har tenkt på alt det flotte en kan bruke viltskinn til?

Publisert Oppdatert

Det er lettest å flå viltet før dødsstivheten tar tak (2 - 6 timer etter skuddet). Hvis du ikke rekker dette, kan du like godt vente til stivheten har sluppet taket etter et par døgns tid. Større vilt som henges opp helt for flåing blir vanligvis hengt i hælsena og flådd framover. Da jeg foreslo denne metoden på et svensk viltslakteri som tar unna noen tusen hjort og villsvin i året, fikk jeg klar beskjed: Det er omtrent like lurt som å dra juletreet inn gjennom døra med toppen først. Nei - skal skinnet slippe lett, må det dras av bakover på dyret. Jeg vet ikke fasitsvaret, bare at disse gutta fikk skinnet av uten skader og nesten uten knivbruk - og det på noen få minutter.

Skinnet er ofte sleipt og vanskelig å få godt tak på. Når en står der, er det fristende å gjøre et flåsnitt i skinnet. Men flåsnitt er å gi skinnet billett på første klasse til komposten. En grei metode for å få tak på skinnet uten å skjære flåsnitt, er å ha med noe tørr, grov sagflis som drysses på skinnets kjøttside som friksjonsmiddel.

Under flåinga er det en fordel å ha så skarp kniv som mulig og å bruke den så lite som mulig. Dra av skinnet der dette går. Vær forsiktig med knivsnitta. Hvis du snitter i skinnet og ser svarte prikker, driver du og kutter hårrøtter. Da er du altfor dypt og risikerer at hårene du tatt røttene på ramler av etter kort tid. Ikke bra - så unngå det!

Skraping/Spekking

Skinnet er flådd av, men det er ingen fare for arbeidsløshet ennå. På de aller fleste skinn sitter det igjen kjøtt og fettrester som må fjernes før salting. Nå må alt gjøres med bruk av kniv helt ned mot hårrøttene, og faren for knivskader er stor. For å få skrapet/spekket skinnet effektivt og uten knivskader, lønner det seg å montere ei skrape/spikkefjøl i passe høyde slik at du får strukket ut og renset seksjon etter seksjon av skinnet.

Hvis skinnet har "bulker" mens du driver og skaver av fett og kjøttrester, skal det ingenting til før du bommer og skjærer tvert gjennom skinnet. Så spenn det skikkelig ut, bruk lodd eller fest det med spiker slik at det holdes utspent mens du bruker begge hendene til skrapinga. For å få et skinn som holder hårene godt, må en få salt ned til hårrota slik at fuktigheten trekkes ut og skinnet konserveres. Salt er ikke fettløselig, og salt som legges oppå fettflak greier ikke trenge ned i skinnet og konservere dette effektivt.

Salting

Skinn er ferskvare fram til det er konservert av salt. Er det ugunstige forhold (fuktig, varmt, solsteik), er det bare snakk om timer før bakteriene klemmer til og surninga starter. Ved lav temperatur, tørre forhold og skygge, kan ett til to døgn uten salt gå bra. Men hovedregelen er, få på salt så raskt som mulig etter at skinnet er kaldt.

Skinnet bør ligge i plussgrader, noenlunde flatt og uten nedbør under salting. Litt plastduk eller presenning i uthuset, i garasjen eller ett annet sted med tak over, er en grei løsning. Det kan renne en del saltlake av skinnet i løpet av saltinga. Så enten kan plasten heves litt rundt kantene slik at saltlaken blir på plasten, eller så kan plasten senkes på et punkt der det er greit at det renner ut litt konsentrert saltlake. Hvis du har flere skinn, kan de godt saltes oppå hverandre.

Så er det på tide å avlive en gjenstridig myte; myten om at det kun er grovsalt som duger til salting av skinn. Fakta er at finsalt er langt mer effektivt enn grovsalt, det har større overflate, får bedre kontakt og "smelter" raskere ned i skinnet. Rundflådde skinn (mink, mår, rev) kan begraves i saltbalje etter at de er godt saltet inni beina, halen og hodet.

Hvor mye salt? Vel - det kan ikke bli for mye, så bare dyng på. Minimum saltmengde bør være 7 % av slaktevekt. Eksempelvis trenger et reinskinn trenger 3- 5 kg salt. De største haugene med salt som ikke har løst seg opp når saltinga er over, kan du eventuelt skrape opp i ei bøtte med lokk og bruke på neste skinn. Skinnet bør ligge helt dekket av salt i minst 8-14 dager. Store kraftige skinn, eksempelvis elg, trenger lengst tid.

Skinnet har lett for å rulle seg sammen langs kantene. Disse må dras ut og dynges ned med finsalt. Hvis det er områder på skinnet som ikke får nok salt, viser dette seg som hårløse "surflekker" på det ferdige skinnet,

Når skinnet er ferdig saltkonservert, ristes saltet av, skinnet pakkes godt sammen og legges i flere lag svart plastsekk. Få ut det meste av lufta og surr med pakketape. Så er skinnet klart for å sendes til bereder. Skinnet tar ikke skade av å ligge slik en stund, så det er fullt mulig å vente til det byr seg en anledning til enkel transport hvis dette er aktuelt. Men også her går det ei grense, og selv et saltet skinn vil kunne bli angrepet av bakterier dersom det blir liggende i mange måneder. Så da er det enten å få det i vei til bereder eller be om fornyet oppholdstillatelse i fryseren.

Det er ikke alltid motivasjonen for å skrape og salte skinnet er på topp når en kommer hjem fra jaktturen langt utpå natta. Da kan fryseboksen være redningen. Der kan skinnet ligge til du har motivasjon, tid og utstyr klart. Det er i praksis ingen grense for hvor lenge skinnet kan ligge hvis det ligger i tett plast på - 18 °C eller kaldere. Men i det øyeblikket du henter opp skinnet, begynner surningsklokka ubønnhørlig å tikke igjen. Ta skinnet ut av plasten og brett ut flikene etter hvert som de tiner slik at det ikke tar dagevis før du får tint kjernen og kan starte skrapingen.

HER FÅR DE HJELP:

Roar Pelsindustri i Sandvika tar imot alt av viltskinn både for pelsberedning (dvs. med hårene på) og for våtpreparering før utstopping. Tar ikke imot garving, det vil si med hårene av, eller selskinn. Normal ventetid er fra noen uker til ett halvt år. Les mer på: www.roarpels.no

Granberg Garveri i Ølensvåg øst for Haugesund tar imot viltskinn for pelsberedning. Skinnberedning kan ordnes, men da byttes skinn slik at du får en ferdig garvet hud i retur og en annen får skinnet ditt ved en senere anledning. Granberg garveri har en del forhandlere i ulike landsdeler. Les mer på: www.granberggarveri.no

Rieber Skinn AS i Bergen er eneste bereder som tar selskinn. De siste åra har de kjørt leieberedning av innleverte selskinn rundt juletider. Les mer på: www.rieber-skinn.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning