Vitamin K

Publisert Oppdatert

Etter en operasjon fikk jeg en blodpropp, og jeg har etter det måttet begynne med et blodfortynnende medikament. Jeg har også fått beskjed om å holde meg unna grønne grønnsaker, da disse inneholder store mengder vitamin K.
Det jeg nå har begynt å bekymre meg over, er hva som skjer når jeg ikke får i meg vitamin K. Hva bruker kroppen dette vitaminet til?

Even.

Du har ingen grunn til bekymring siden vitamin K oppstår i to former. Den ene formen er K1; fyllikinon, som finnes i grønne planter.
Dernest har vi K2; menakinon, som lages av bakterier i tarmen vår. Spedbarn som er født for tidlig, eller har fått en hard medfart under fødselen, får en vitamin K-innsprøytning rett etter fødselen for å unngå indre blødninger. Grunnen er at spedbarnets tarm ennå ikke er i stand til å produsere vitamin K, siden tarmfloraen ikke er nok velutviklet og morsmelken inneholder svært lite av dette vitaminet.
Vitamin K har fått navnet på grunn av at det får blodet til å koagulere, slik at vi ikke skal forblø. Men det har også en annen viktig oppgave i kroppen, nemlig å gjøre proteinet i stand til å binde kalsium, for eksempel osteokalsin, som muliggjør kalkavleiringen i vårt knokkelvev.
Så som du ser, er vi helt avhengig av dette vitaminet og ville ikke kunne fungere uten. Men normalbefolkningen får i seg mer enn nok vitamin K gjennom kosten, da det ikke bare finnes i store mengder i grønne grønnsaker, men også i meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og frukt.
I tillegg lager også bakterier i tarmen vitaminet, og leveren lagrer det også i mindre mengder.

Hilsen Lill-Bente.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen