Nitritt i matvarer

Sist oppdatert

Jeg er bekymret over alle E-stoffer i maten, som jeg føler at vi ikke har noen kontroll over. Det er så merkelig at vi lar oss lure og tror at stoffer er ufarlige når man ikke akutt forgiftes av dem. Disse stoffene virker jo belastende over tid, og det er vel ikke så rart at vi blir syke. Selv har jeg et lite barnebarn som spiser pølser nesten hver dag. Det er den eneste maten foreldrene får ham til å spise når det gjelder middag. Personlig har jeg sluttet å bry meg høylytt, men jeg gremmes og har en indre uro i forhold til dette. Jeg vet at pølser inneholder nitritt, og det er vel et meget kreftfremkallende stoff? Hva kan du si om dette?

Hilsen bestemor.

Uff, ja, det er nok å bekymre seg over i våre dager og mye vi selvsagt ikke har kontroll over. Nitritt eller nitrat er tilsetningsstoffene E 250, E 249 og E 251 og finnes i en del mat vi spiser og skal hindre at uønskede mikroorganismer, som bakterier, ikke skal dannes i mat og gjøre den farlig. Disse konserverende midlene hindrer for eksempel botulismebakterien i å danne kolonier i mat, og denne bakterien er dødelig. Så her må altså to onder settes opp mot hverandre. En annen ting er at det ikke er selve nitritt/nitrat som i seg selv er kreftfremkallende, men stoffet reagerer med andre vitaminer i for eksempel kjøttprodukter, og det dannes nitrosaminer. Noen av disse kan være meget kreftfremkallende. Her er det viktig å vite at dette ikke er så problematisk hvis man bare har nok av vitaminene C og E tilgjengelig i kroppen. Disse antioksidantene hindrer nemlig at kroppen omdanner disse E-stoffene til kreftfremkallende nitrosaminer. Så spiser man mye pølser, er det svært viktig at man får i seg godt med frukt og grønt ved siden av. Det vil da minske faren for omdannelse av disse uønskede stoffene. Danskepølsa er en liten «nitrittbombe», og generelt er det mye mer av disse stoffene i danske kjøttvarer enn i norske. Nitritt er også med på å farge kjøttet, slik at det blir rødere og friskere i fargen. Men, kjære bestemor, jeg er helt enig med deg i at vi må lære barna våre på et tidlig stadium hvor viktig det er å tenke «miljøvern» også for kroppen. Pølser så å si hver dag er «fy», og de fortjener å få litt kjeft av en bekymret bestemor.

Hilsen Lill-Bente.

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også