KALD KAFFE

Lag din egen iskaffe

En trenger ikke gå på kaffebar for å nyte shakerato, iskaffe latte og mocha. Lær deg å lage iskaffen selv.

Foto: AP/Scanpix
Publisert Oppdatert

HELT ENKELT kaffe "on the rocks" eller dessertvariant med iskrem og frukt - iskaffe kan være så mangt. Med grunntriksene innabords, er det bare å eksperimentere seg frem til sin egen favoritt.

Noen grunntriks:

  • Espresso er det beste til iskaffe, men filter- og presskannekaffe er også fullt mulig å bruke. Lag kaffen ekstra sterk.
  • Hvis en bruker varm kaffe bør tillagingen gå hurtig. Du kan også bruke kaffe som er kjølt ned på forhånd. Dette er smart hvis du ønsker å servere større mengder. Å bruke glass som har vært i fryseren gjør at iskaffen holder seg kald ekstra lenge.
  • Melk, fløte og iskrem gir en mildere og mer mettende iskaffe. Alle kan brukes både i shaker og blender. I blender kan du også bruke yoghurt.
  • Kald kaffe smaker beskere enn varm, og iskaffe bør derfor søtes med sukkerlake, kaffesirup, sukker, likør eller søt frukt/juice. Hvitt sukker er søtere enn brunt, og løser seg lettere opp. En god idé er å blande ut sukkeret i den varme kaffen før en begynner å tilsette de kalde ingrediensene.
  • Kaffe i shaker: Fyll en shaker eller et stort syltetøyglass halvveis opp med isbiter. Tilsett alle ingrediensene og rist kraftig i cirka 30 sekunder. Server i egnet glass fylt med is.
  • Kaffe i blender: Denne metoden gir iskaffe med smoothie-konsistens. Kvaliteten på isbitene, om de er tørre eller våte, er avgjørende for hvor fast eller flytende drikken blir. Er drikken for fast, tilsetter en mer væske. Er den for flytende, tilsetter en mer is. Når en bruker blender, kan en også lage iskaffe med frisk eller frossen frukt.
  • Husk at sugerør og pynt øker opplevelsen. Pynt kan være sjokoladestrø, kakaopulver, hele kaffebønner, mynteblad, og biter av frukt som eventuelle er ingrediens i iskaffen.

Du finner oppskrifter på flere iskaffe-varianter her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen