Kult eller kalkun #4

Tut og kjør!

Publisert Oppdatert

I denne ukens jakt på kultfilmer, har vi valgt å gå for et bestemt tema. Klarer vi å finne tre kule bilfilmer, eller blir det hvitt kjøtt til middag igjen?

Biler er noe av det vi kan minst om, og interesserer oss nesten like lite for. Reidar kunne glatt fått oss til å bla opp for koniske dyseflenser og kalipperkalibrering. Dermed burde det jo være en fin utfordring å finne noen filmer vi liker rundt emnet. Vi starter kveldens maraton med denne krysningen av en ung Charlie Sheen og en puddel:

The Wraith (1986)

Plottet: En liten by herjes av en gjeng med pøbler, som fordriver tiden med å drive ulovlige billøp på veiene. De truer folk til å kjøre mot dem, og jukser seg til seier (og dermed flere biler). Dem som ikke spiller med, blir fort overbevist med sprettkniver og stump vold. En dag dukker det opp et skikkelig romskip av en rånebil med en mystisk sjåfør og utfordrer gjengen. Det resulterer i seier for nykommeren, og en ganske grusom død for taperen. Det viser seg fort at skikkelsen er ute etter å lære gjengen en permanent lekse...

Vurdering: Charlie Sheen har hovedrollen, men vi kan ikke si at det akkurat hjelper filmen. Fyren er allerede ganske overvurdert i våre øyne, og dette er en av hans verre roller! Men, så er ikke plottet av de mest kompliserte heller. Her handler det om å underholde oss med brølende motorer, skyting og eksplosjoner. De kjenner oss for godt! Filmen fliser nonchalant forbi de viktigste øyeblikkene i historien som om de var bagateller, så der er det definitivt mye som kunne vært forbedret. På den annen side; eksplosjoner!

Dom: KULTThe Cars That Ate Paris (1974)Plottet:
Et brødrepar reiser gjennom et Australia i økonomisk krise på leting etter arbeid, hittil uten hell. Rett utenfor byen Paris, havner de i en ulykke som tar livet av den ene. Den gjenlevende Arthur Waldo, blir overtalt til å bli værende i byen, til  tross for Chainsaw Massacre-vibbene han får av innbyggerne. Etterhvert finner han ut at han er langt fra det eneste offeret, og at byen er full av Norman Bates'er som lever av å forårsake ulykker og høgge opp bilene. Det hele ender i et forvirrende antiklimaks hvor byens innbyggere plutselig angriper hverandre. Tror vi...?

Vurdering: Hva i... Hva var det vi nettopp så?! Om tittelen hadde levert oss en sprø komedie om blodtørstige biler som fiser rundt Eiffeltårnet og eksploderer fotgjengere (slik vi inderlig håpet og forventet), så hadde det gitt mening. I stedet får vi en 80 minutters treeeig oppbygging til en helt absurd avslutning som vi ikke forsto en dritt av. Vi vet i hvert fall at folka bak filmen er noen forbanna løgnere som kaller dette en skrekk-komedie!

Dom: KALKUN

Death Race 2000 (1975)Plottet:
25 år fram i tid (eller 13 år tilbake for oss) er "Death Race" årets største og mest underholdende begivenhet. Seks deltakere i modifiserte racerbiler har som mål å drepe flest mulig folk på veien til målstreken, og ihuga fans kaster seg gladelig ut i veien for å sørge for at heltene deres vinner. Ikke bare må de se opp for hverandre, men motstandsgruppen Army of the Resistance er også ute etter å få en slutt på den barbariske sporten, med alle nødvendige midler.

Vurdering: Dem som har spilt Carmageddon vet hva de går til her. Dette er blodig og fartsfylt moro, som vi helt sikkert kommer til å brenne evig for å elske. David Carradine spiller den regjerende mesteren Frankenstein, med Machine Gun Joe (Sylvester Stallone) som sin erkerival. Stjernekombo! For dem som ikke liker tegneserie-aktig vold og blod, er det masser av humor, motorbrøl og nakenhet til å tilfredstille andre lyster.

Dom: KULT

Er det noen andre bilfilmer vi bør få med oss, eller kanskje dere har forslag til andre temaer? Gi oss beskjed i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen