Verdens verste hobby

Fotballdommer kunne vært et av verdens verste yrker, men de får ikke engang skikkelig betalt for innsatsen...

Publisert Oppdatert

Den siste uka har det ikke akkurat vært lett å være fotballdommer, særlig om man har vært uheldig nok til å dømme en av kampene mellom Real Madrid og Barcelona. De to oppgjørene har vært preget av konflikter både på og utenfor banen, og dessverre har dommerne havnet i sentrum for debatten. Spørsmålet man kan stille seg er om dette kunne vært unngått? Finnes det en dommer i verden som kunne dømt godt nok til å være usynlig i disse to kampene?

Mye på spill
Disse oppgjørene er nemlig erkeeksemplene på den typen hatoppgjør som ofte gir fotballkampene et ekstra aspekt, men som av og til dessverre blir omhandlende andre ting enn det som gjøres med ball. Kampene har handlet om ære, historie, prestisje, og duellen mellom verdens to beste managere og spillere. Men de har også handlet om jobben til minst en av nevnte managere, og en svimlende sum penger. Når det er så mye som står på spill, tyr spillerne til hele registeret av sine ferdigheter, og mange av dem er dessverre like gode skuespillere som de er fotballspillere.

Skuespillerferdigheter
Hvor mange titalls tvilsbefengte situasjoner så vi ikke over disse to kampene? Hvor mange dueller hvor det er umulig å avgjøre, selv etter tredje reprise, hvorvidt en spiller blir felt eller hopper inn i foten til motstanderen med vilje. Det er en skam å si det, men på begge lag var det spillere som åpenbart har øvd på hvordan man skaffer seg frispark på trening. Di Maria og Ronaldo på Real er gode eksempler på spillere som både får hard medfart av motstanderen, men som også kan falle fryktelig lett i enkelt situasjoner. På Barcelona så vi at blant annet Pedro og Alves behersker det samme. Dommeren har bare sitt eget inntrykk av situasjonen å forholde seg til. Når spillet går så fort, og spillerne er blitt så gode til å filme, er feilaktige avgjørelser uunngåelige. Spørsmålet er om man kan gjøre noe med det?

Videodømming
I lys av dommerens umulige oppgave i slike kamper vil mange da etterlyse videodømming, men det er egentlig tvilsomt om selv det ville hjulpet. Ta gårsdagens annulerte Realmål som eksempel: Ronaldo faller etter kontakt med Pique, på beina til Mascherano, som dermed ikke har mulighet til å forstyrre Higuain som setter ballen i mål. Etter å ha sett reprise av dette mange ganger kan man fortsatt stille spørsmål ved situasjonen: Blir Ronaldo felt, eller faller han lett? Blir han felt er han uskyldig i at han treffer Mascherano, faller han lett skal Barcelona ha frispark. Men samme hvor mange ganger man ser reprisen, er det vanskelig å avgjøre om han spiller eller blir felt. Moderne fotballspillere er rett og slett så gode skuespillere at selv videodømming blir et halvgodt redskap.

Løsningen
Så hva skal man gjøre? Skal man ha enda flere linjedommere? Skal man prøve videodømming? Begynne å gi rødt kort for filming? Ilegge flere kampers karantene for spillere som blir avslørt for filming i ettertid? Kjenner du den nest beste løsningen, så skrik ut i kommentarfeltet.
Den beste løsningen kjenner vi nemlig til allerede: Det hadde vært om spillerne begynte å respektere kamplederen og spillets regler, men med en halv milliard kroner på spill er jo det fullstendig uaktuelt. Eller hva?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning