ØRESUS:

Týr - The Lay of Thrym

Publisert Oppdatert

På Færøyene finner man en haug med sauer, fiskere og det progressive folkemetalbandet Týr. Vi har tatt en titt og en lytt på sistnevntes nyeste servering, 'The Lay of Thrym'.

Vi har lagt vår elsk på den lille øynasjonen, og har tidligere gitt en svært positiv anmeldelse av debutplaten til bandet Heljareyga, som tilfeldigvis er sideprosjektet til Týrs frontmann Heri Joensen. Nå er landets musikalske hovedeksport klar med nytt album, og vi er spente på å se om det kan overgå det imponerende 'By the Light of The Northern Stars' fra 2009.

Oppstillingen:

Heri Joensen - Vokal, Gitar
Terji Skibenæs - Gitar
Gunnar Thomsen - Bass
Kári Streymoy - Trommer

Spillelisten:

1. Flames of the Free
2. Shadow of the Swastika
3. Take Your Tyrant
4. Evening Star
5. Hall of Freedom
6. Fields of the Fallen
7. Konning Hans
8. Ellindur Bóndi Á Jaðri
9. Nine Worlds of Lore
10. The Lay of Thrym
11. I (Black Sabbath)*
12. Stargazer (Rainbow)*

* Bonusspor

Týr holder til i landets hovedstad, Torshavn, med et innbyggertall som noenlunde tilsvarer det lille, vestlandske bondesamfunnet Voss (det vil si, ca. 1/50 av Oslos befolkning). Dermed har de neppe en særlig rik, musikalsk arv å trekke inspirasjon fra, men de klarer likevel å skape underverker med det lille de har å bygge på. Mange av låtene deres er også basert på nordiske myter, gamle folkeviser og heltedikt, noe som burde gi en liten pekepinn om hvilken type musikk vi har å gjøre med her.

Det som er positivt overraskende med dette bandet ved første lytt, er at alt blir sunget med mer eller mindre klare stemmer. Ikke at den mer velkjente bjørnebrummingen og bikkjegneldringen vi kjenner fra sjangerstjerner som Ensiferum og Amon Amarth ikke faller i smak, men Týr legger mer vekt på flerstemte vokalmelodier, noe som ikke bare lyder utrolig bra, men som også gjør dem relativt unike. I tillegg får de det på en eller annen måte til å høres rått og barskt ut!Det er gjerne best å begynne med forklaringen bak låten med tabunavnet 'Shadow of the Swastika', som handler om hvordan bandet ser seg lei av å bli assosiert med de nasjonalsosialistiske gruppene som bruker norrøn mytologi som sin ideologi, noe som de poengterer ganske bra med den herlige strofen "You can shove the sins of your father where no light may pass, and kiss my Scandinavian ass!" Der var den saken oppklart...

Rent tekstmessig, følger resten av albumet i gamle spor, med lett blanding av engelske og morsspråklige låter om vikinger, slåssing og andre stereotypiske middelaldertemaer som vi kjenner så godt fra sjangeren. Musikken holder samme, høye tempo som forgjengeren, med en liten klype pur hard rock som siver tydelig gjennom i soloene, og det låter unektelig bra. Gitarduoen har en beundringsverdig evne til å skape vanvittig fengende melodier, samtidig som de klarer å overraske med uvanlige og uforutsigbare, doble harmonier.

Selv om det ut fra denne anmeldelsen kan virke som om 'The Lay of Thrym' er ganske lik til 'By the Light of the Northern Star', er hver av låtene så selvstendige og gjenkjennelige at man ikke skal ha noe problemer med å skille dem fra hverandre. Týr har nok en gang servert oss et album som er både fengende og beinhardt, med vakre melodier og sylskarpe staccatoriff. Med andre ord, har de noe for enhver smak. Ved første lytt, klarte vi ikke helt å bestemme oss for om vi ønsker at de skal være en smule nytenkende på neste plate, men den oppskriften de følger nå, fungerer helt utmerket, og de klarer fremdeles å gjøre hvert album til unike verk. All ære til Týr!

9 av 10 konger!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning