øresus:

TNT A Farewell To Arms

Publisert Oppdatert

Sannelig har våre norske favoritter med det eksplosive navnet vært på telttur i de dype skoger på Toten og besøkt Studio Studio igjen. Dagens øresus er det hittil siste bidraget fra norsk Heavy Metals gudfedre TNT. Men låter det bra?

Denne skiven fremstår som nyutsluppet nå i Januar i Norge og Europa, men de av dere som er blodfans har sikkert fått med dere at plata faktisk ble sluppet i 2010 under navnet Engine.
Det er dermed kun i Europa og Japan skiven har fått navnet A Farewell to Arms. Jada, dette er flisespikkeri, men rett skal være rett.

Personlig har jeg vært litt tvilende til den musikalske retningen som Ronni Le Tekrø & co har begitt seg på de seneste årene. Jeg syntes riktignok at Tony Mills inntreden på New Territory var et friskt innslag.
Men, det Tekrø gjorde alene med Kingom of Norway var så begredelig at det var med en viss skepsis jeg dro av plastikken på denne siste skiven for gjennomgang her på pondus.no

Hvordan det hele skulle fortone seg, det vil den sedvanlige låt for låt gjennomgangen gi dere svar på.

Førsteinntrykk:
Tittelen på albumet ga meg øyeblikkelig assosiasjoner til Ernst Hemmingways klassiker med samme navn, og det er helt sikkert ikke tilfeldig.
Coveret går i brunt, noe som vel kan sies å være krigens farger, vi ser en tanks med en knall rød rose i løpet og TNT-logoen har fått låne englevingene til Märtha og svever som en beskyttende ånd over det uskadeliggjorte våpenet.

TNT anno 2011 er:
Ronni Le Tekrø: Gitargud
Tony Mills: Gullstrupe
Viktor Borge: Fire-strenger
Morten Diesel Dahl: Trepinner, metallplater og oppstrammet hud

Sporene:

Engine:
Albumet starter med en motorlyd rett før riktig deilige tunge trommer, bass og ett fett riff ruser avgårde på rockens motorvei før vokalen kommer inn i kjent baller-i-klem stil. Jeg tror ikke mine egne skullcandys, dette er jo tøffere enn en politibart! Og gitarsoloen da mann, joda Tekrø er definitivt Norges beste heavy gitarist! En kanonsterk åpning på TNTs tolvte studioalbum.

Refugee:
Spor to fortsetter i samme gate, det er kjapt tungt og tøft elegant Tekrøriff gjennom hele låta. Låta blåser ikke håret av hodet på meg på samme måte som det første sporet, men allikevel holdes trykket oppe og jeg begynner å digge denne skiva nå.

Ship In The Night:
Det er ingen grunn til å rynke på nesa her heller. Dette låter tungt og deilig som de tidligere sporene, og jeg fryder meg over følelsen av at bandet endelig har gått tilbake til det de kan best, lage god hårmetall!

Take It Like A Man Woman:
Denne låta har tempo og trøkk i ren powermetall stil, og jeg liker det. Tekrø er kjent over hele verden for sin perfekte palm-muting og Machinegun stil på gitaren, og i denne låta får vi nesten overdose av de herlige trillene som han lurer ut av sin ESP. Dette er ved siden av åpningssporet albumets sterkeste låt etter min mening.

Come:
Det er heller ikke her noen grunn til å slappe av, trøkket holdes oppe og det flommer over med gode riff og et jevnt og tungt driv på bass og trommer. Men, av en eller annen grunn finner jeg ikke denne låta like interessant som de forrige sporene.

Barracuda:
Om noen skulle lure på det når de ser tittelen på her så er det IKKE en cover på den kjente låta fra Heart. Heldigvis! Neida, dette er TNTs egen låt som bare har samme navn, og her svinger det litt mer igjen. Nok en gang så får vi en frisk låt og gir det hele et lite oppsving igjen etter det forrige sporet.

A Signature Of A Demons Self-Portrait:
Jeg har jo sagt tidligere at på 80-tallet var det vanlig at gitarister slapp inn en klassisk akustisk gitarlåt bare for å vise at de kan traktere det også. Her har Tekrø gjort det samme. Dette fungerer ok som et mellomspill på plata, men personlig lar jeg slike mellomspill gå rett i glemmeboka.

Don't Misunderstand Me:
Intro her starter med Tony Mills som synger ut tittelen, så får vi riffet til Tekrø. Her faller TNT litt tilbake på melodiøs hardrock igjen, og mye av det trykket de bygde opp første halvdelen av plata er borte.

A Farewell to Arms:
Tittelsporet derimot har langt mere trøkk i seg. Her har vi de kjappe delige gitarriffene igjen, og tunge trommer og bass. Vokalen er som vanlig upåklagelig. Og med ett får skiva en velfortjent opptur igjen.

Someone Else:
Denne låta er ikke annet en en litt oppspritet pop-låt, Det er melodiøst og bra og vi har fine gitarspill i overgang og solo, men som med Dont Misunderstand Me så faller det ikke helt på plass på denne skiva som hele veien har vært tung og deilig.

God Natt, Marie:
Selv om tittelen er norsk er teksten engelsk, og her får vi albumet eneste ballade. Det er akustiske gitarer, felespill myke trommer og korsynging til den store gullmedaljen. Men, det blir litt for tamt. Jeg hadde nok ønsket meg en skikkelig powerballade. Men, man får som kjent ikke alt man ønsker seg.

Harley Davidson (bonus):
Dette bonussporet finnes kun på Europa utgivelsen, og er en nyinnspilling av bandets aller første hit som den gang var på Norsk og skrevet av bandets grunnlegger og første vokalist Dag Ingebrigtsen.

Låta fikk engelsk tekst når Ingebrigtsen ble byttet ut med Tony Harnell og gitt ut på nytt på Knights Of The New Thunder.
Nå er den altså spilt inn på nytt med Tony Mills, men den låter fremdeles like bra som jeg husker den tilbake på tidlig 80-tall. Dette er helt deilig klassisk hardrock ispedd grom gittartraktering av Ronni Le Tekrø.


Med nedrustningsavtalen i hånda:

Det har nå gått 27 år siden Knights Of The New Thunder så dagens lys.
Jeg mener fremdeles at DET er den ultimate TNT skiva, men du verden dette siste albumet er så definitivt på pallen over de beste skivene fra dette bandet.

Albumet fremstår som fresht, hard og deilig på de fleste sporene. Det er bare et par av låtene som trekker ned litt til at denne skiva fort kunne blitt en skikkelig klassiker.
Litt ufortjent er jeg redd for at tiden har løpt litt i fra TNT, så det blir vel ingen gedigen internasjonal braksuksess denne gangen heller, men de blir vel som vanlig store i Japan.
Uansett mener jeg at dette er en fantastisk utgivelse med mye god Heavy Metal som i alle fall JEG kommer til å spille mye i den nærmeste tiden.

Mer informasjon om TNT, dette albumet konserter og andre godbiter finner du på TNTs hjemmeside.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning