Ting du ikke visste om Norge

...sannsynligvis fordi alt er riv, ruskende galt.

Publisert Oppdatert

Det sies at Norge er et land for spesielt interesserte. Og det er kanskje ikke så rart, når vi finner ut hva verden tror om oss.

Selv fra våre broderland i sør og i øst blir vi ansett som en gjeng skrotinger som vasser i olje og bruker penger som fulle realitydeltakere. Men sånt forventer vi jo av storebrødre.

Verre blir det når vi tar en liten surfetur på verdsveven. Det forteller oss at det slett ikke er rart at vi blir sett på som den vestlige verdens spesial-elev. Endel av «faktaene» om Norge er nemlig som omtrent alt annet på internett, tant og fjas, og får oss til å fremstå som de klareste eksemplene på at giftemål mellom søsken ikke er å anbefale. Se bare eksemplene nedenfor.

Lovlig dumt

Denne «norske loven» fant vi på nettsiden www.stupidlaws.com: «I mørketiden, når solen ikke står opp, må kvinner gjøre seg tilgjengelig for å tilfredsstille ektemannens seksuelle behov».

Selv om vi kanskje skulle ønske at dette var sant, er det ting som tyder på at dette er tullball av verste sort:
1. Den norske Grunnloven ble skrevet i 1814, da folk var atskillig mer konservative enn i dag.
2. Nord-Norge, spesielt områdene nord for Polarsirkelen der solen ikke står opp om vinteren, er plaget av fraflytting. Ferdig snakka.

Samme nettsted påstår forøvrig at det er ulovlig å sterilisere hunnkatter eller tisper i Norge (siden vi ikke vasser i kattunger på vei til kontoret hver morgen vet vi at dette også er pølsevev), at en mann som blir utfordret til en nevekamp på liv og død kan kjøpe seg ut av duellen for en pris på fire hjorter, og at Norge har en slags verneplikt som gjør at mannfolka må dra ut i verden på plyndringstokt hvert femte år. Stupid stupidlaws.com!

Gulebøy og drita Dagros
Svenskene har som sagt også endel feiloppfatninger om Norge. Blant vårt kjære broderfolk er det blant annet en godt innarbeidet sannhet av banan heter «gulebøy» på norsk, og dette brukes ofte som et eksempel på hvor merkelig det norske språket er. Svenskene kan derimot ta seg en bulle, vi nordmenn lar oss ikke pille på nesen av folk som sitter i «fåtölj» og drikker «bärs». Vi setter dem heller til å skrelle gulebøy.

På svensk heter bananer På svensk heter bananer "konungmat"

På nettsiden norwegiandating.net, som vi ikke vet opprinnelsen til, men som linker videre til «Beauties of Ukraine», kan vi lese at det foretrukne transportmiddelet i Norge er sykkelen, uansett vær. Og det er jo logisk, i et flatt land som Norge.

Samme nettsted kan også fortelle ant det er tradisjon i norske bryllup at alle skal bli gode og fulle. Og med alle menes tydeligvis absolutt alle, siden det hevdes at man derfor skjenker kyra alkohol. Vi har riktignok vært i et par bryllup som har endt med fyllerauting, napping i spener og gjester på alle fire, men dette hørtes litt i overkant ut.

Fakta-schmakta

Det kryr av nettsteder som forsøker å gi utlendinger et innblikk i den norske kulturen. Og selv om det sikkert er velment, stusset vi litt over «faktaene» nedenfor:

• I Norge spiser vi stort sett vafler til kveldsmat.

• Barn som vokste opp med Gro Harlem Brundland som statsminister trodde at kun kvinner kunne bli statsminister.

• Den norske jungelen dekker 1/4 av Norges areal

• Hvis du skal i middagsselskap i Norge må du sende blomster samme morgen, slik at blomstene kan vises fram under middagen.

• Populære vinteraktiviteter i Norge er snøballkrig, eller å løpe til Bergen (uansett hvor i Norge man befinner seg).

• Nordmenn er så uhøflige at kvinner blir illsinte dersom man holder opp døren for dem.

• I Norge er det veldig viktig å si "ja" på innpust.

• Uansett hvor man er i Oslo er det kun 15 minutter til «villmarken» (alle som bor i Oslo, eller bare har vært innom i et kvarter, vet at man ikke kommer seg noe sted på femten minutter).

Man kunne selvfølgelig også ramset opp rare fakta om Norge som faktisk er fakta, men det er stoff til en egen artikkel. Eller en bok. Eller en serie bøker.

Eller kanskje et blad som kommer 12 ganger i året..?

Abonnér på Pondus, da vel!


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen