Vi beklager:

Tabbelltipset 2012

I norsk fotball er ekspertenes forhåndstips alltid riv ruskende gale. Heldigvis jobber det ingen fotballeksperter i redaksjonen…

Publisert Oppdatert

Det nærmer seg seriestart i norsk fotball, i den forbindelse har vi laget et tabelltips. Som vi vet: Det er større sjanse for å få en million kroner i hodet, enn for å prikke inn 16 riktige lag i et slikt tips. Likevel gjør vi det, for deres og vår egen underholdnings skyld. Synes du dette er forferdelig dårlig og usaklig, har vi et kommentarfelt du kan fyre løs i!


16 Sogndal
Beholdt plassen i fjorårets liga etter å ha spilt femmannsforsvar og rævafotball store deler av sesongen. Siden da er Harald Aabrekk borte, Even Hovland er borte, og Ole Jørgen Halvorsen er borte. Med andre ord har de mista treneren, den beste forsvareren og toppscoreren. Det er selvfølgelig litt synd om Sogndal rykker ned med Tore Andrè Flo i stallen, men spiller de samme formasjon som i fjor fortjener de kanskje ikke bedre?


15 Sandnes Ulf
Fjorårets desidert største opprykksoverraskelse har vært desperate på overgangsmarkedet i vinter. Dermed har de vært litt ukritiske og litt uheldige i spillerkjøpene: Bjørnar Holmvik har allerede rukket å brekke beinet mens Tommy Høiland, som for all del er et stort talent, kan lage slåsskamp i et buddhist-tempel. Ulf har selvfølgelig mange andre gode spillere og kan holde plassen, men vi tror denne sesongen blir en fin erfaring til neste gang de rykker opp.


14 Hønefoss
Forrige gang de var i Eliteserien var det en sportslig fadese og administrativ katastrofe. Denne gangen har det vært roligere rundt klubben. I midtforsvaret er Hønefoss avhengige av et 70 år gammelt stopperpar i Lafton og Örn Sigurdsson, men de har etter hvert blitt samspilte og har mye rutine. De har også gamle kjenninger som Kevin Larsen og Helge Haugen, samt et godt spisspar i Mendy og Beugre. Hønefoss kommer nok til å slite i år, men det er det mange andre som også vil gjøre.


13 Odd Grenland
Odd har en god trener, middels spillerstall og elendig økonomi. Faktisk er sistnevnte så dårlig at de i vinter har forsøkt å selge et av sine største talenter, Torgeir Børven. Det er derfor sansynlig at en allerede slunken tropp blir enda tynnere i løpet av sesongen. På den annen side har Odd mye erfaring, er taktisk trygge og har et samspilt lag. Dermed er det for mange dårlige lag i Eliteserien til at de rykker ned.


12 Stabæk
Kriseklubben, det begynner å bli mange av dem, har fått mange nye spillere: Stokkelien og Kleiven kommer fra Start, de var ikke gode i fjor, men får en ny sjanse i Bærum. Haidar og Boli kommer fra Vålerenga, og spissparet Boli og Stokkelien kan bli riktig bra. I tillegg har de blant annet hentet Ricardo Clarke fra tysk fotball, som er en erfaren spiller med 34 landskamper for USA. Vi tror de redder seg på høy innsatsvilje og bedre toppnivå enn nedrykkskonkurrentene.11 Lillestrøm
LSK har en stor jobb foran seg. De har ni nyinnkjøpte spillere som vil trenge tid på å komme i form og bli kjent med klubben. Deler av forsvaret har også tempoproblemer, som kan gjøre det vanskelig for LSK å presse høyt. På den annen side ville de fleste heller blitt påkjørt av en buss enn å bli takla av Frode Kippe. På sikt kan dette bli et bra lag, Lillestrøm har mange talenter i stallen, men da kreves det to ting: Kontinuitet og tid.


10 Brann
Dette tipset er veldig enkelt og har nesten ingenting med fotball å gjøre: Når TV2 og VG tipper Brann på topp fire må det gå dårlig. (Disse tippet forresten omtrent samme spillerstall på nedrykk i fjor.) I 2011 spilte Brann uten forventningspress og hadde en tilnærma optimal sesong. I år forventes topp fire-plassering, hvilket i seg selv kan virke hemmende på prestasjonene. I tillegg er de helt avhengige av Ojo og Austin, som begge var unormalt gode og stabile i fjor.


9 FFK
Fredrikstad sliter økonomisk og har vistnok problemer med å få meldt inn nok spillere til å få lisens. De spillerne de har er likevel gode nok til at de holder plassen: Jon Knudsen er en rutinert og stødig keeper, på midtbanen har de spillere som Valencia og Hussain, og på topp har de Elyounoussi, som på en god dag er et angrep alene. De blir kanskje nødt til å selge spillere i løpet av sesongen, men selv uten Elyounoussi er de ikke blant Eliteseriens tre dårligste lag.


8 Haugesund
Dette er en klubb som har gjort veldig mye riktig de siste årene. Jostein Grindhaug er en smart mann som kjenner lagets begrensninger, hvilket har gjort at FKH spiller enkel, effektiv kontringsfotball. De kommer til å savne Thomas Sørum og Daniel Bamberg, men har fått gode forsterkninger både i forsvar og på midtbanen. Holder de spissparet Søderlund og Djurdjic i form og skaderfrie, er det ikke en sjanse i havet for at de rykker ned.


7 Viking
Ørnskov er allerede utpekt som ny Alan Gaarde og Berishabrødrene er utpekt som kommende landslagsstjerner, i Viking tar man som vanlig suksessen på forskudd. Det skal sies at ting ser bedre ut i år enn det gjorde i fjor: De har en fast formasjon, lyskestrekk regnes ikke lenger for å være smittsomt, talentene har fått betydelig mer rutine og flere av forsterkningene ser gode ut. Om de fortsetter å jobbe smart og målbevisst kan Viking bli veldig gode, til neste år.

6 Strømsgodset
De har mista Abu, men fått inn blant annet Hahmoud, Lars-Iver Strand og Peter Kovács. Godset får mye ut av lite og spiller godfotball på hjemmebane. Skal de ta steget helt opp i det øverste sjiktet må de bli mer stabile, særlig borte, det trenger de antakelig et år til på. De har en morsom spillestil og klubben drives på en intelligent og bærekraftig måte. Derfor vil de forhåpentligvis kjempe om europacup.


5 Tromsø
De siste sesongenes mest stabile og undervurderte lag blir muligens undervurdert igjen. Tromsø har en av landets beste midtbaner og tryggeste forsvar. Problemet er i angrep: Fjorårets storscorere er erstattet av 37 år gamle Årst og nyinnkjøpte Zdenek Ondrasek. Alfheim har vært et fort, både klima og reisevei gjør dette til en fryktet bortebane, derfor kommer mange til å legge seg lavt og spille på uavgjort der. Da trengs det gode spisser i god form.


4 Aalesund
Kjetil Rekdal har mange sesonger bak seg i Aalesund og behersker jobben sin til fulle. Stallen er godt balansert med slitere, unge talenter og kreative Barrantes. De er fortsatt på jakt etter en virkelig toppspiss, det har de vært i månedsvis, men det er antakelig et kvalitetstegn at de ikke kaster pengene etter den første tobeinte estlenderen de finner. Om de kommer på andre- eller åttendeplass vet vi ikke, men det blir øvre halvdel.


3 Vålerenga
Som vanlig ser det bra ut på papiret. De har fått inn Markus Pedersen, Veigar Pall Gunnarson skal ha blitt aklimatisert og kanskje Yssouf Konè faktisk kan bidra i år. Men det er også svakhetstegn: Supporterne er utålmodige og flere av talentene har enten forlatt klubben, eller vil ikke skrive ny kontrakt. Forventningspresset er også skyhøyt, kravet er medalje og attraktiv angrepsfotball. Som vanlig med Vålerenga går dette enten ganske bra, eller veldig dårlig.


2 Rosenborg
På plussida er stallen mye bedre tilpasset Jönsson-taktikken i år, med Dockal og Svensson som typiske 4-4-2- vinger. På minussida har RBK to gamle spisser, som kan komme til å ta mer plass i troppen enn de fortjener. I tillegg er stallen noe ubalansert: De har for mange sentrale midtbanespillere, for få forsvarere, og for lite fart på topp. Likevel er det få gode lag i Norge, vi tror derfor RBK tar medalje på rutine, gammel vane og scoringer på overtid.


1 Molde
Har en av eliteseriens tre beste spillertropper og seriens aller beste trener. Molde er et maskineri med stort register. Eikrem kan åpne alle forsvar med geniale pasninger, Gatt er så rask at han kan løpe uskadd gjennom et minefelt. I tillegg har de fått solide forsterkninger, da særlig med Even Hovland som kommer til å utgjøre et fantastisk stopperpar med Forren. Dette blir medalje og antakelig gull.


Dette var vårt tips. Er du uenig, eller rasende over at vi ikke har fått med oss kjøpet av det største 30 år gamle talentet i Moldovia, kan du gi uttrykk for dette i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen