Star Wars fra A til Å

Alt du (ikke) trenger å vite om Star Wars!

Publisert Oppdatert

Vi har sett opp igjen Star Wars-filmene, og laget en 'A til Å'-liste over artige fakta, kuriositeter og litt generell synsing. Gap opp, og si...

A - "AAAAHH!"

George Lucas elsker å bruke det berømte Wilhelm-skriket i filmene sine, og i løpet av begge Star Wars trilogiene, fikk han lurt inn 11 skrik, med Episode VI på toppen av listen med 4.

B - Blodfattig
Dødstallet i løpet av filmene er laaangt høyere enn å kunne telles på fingre og tær, men likevel går knapt en dråpe blod til spille. Kanskje den mest barnevennlige massakren i filmhistorien?

C - C-3PO
...er litt av en vimsete skranglekasse for å være et høyteknologisk maskineri med evne til å kommunisere på over 6 millioner forskjellige måter. Det er vel heller ikke gunstig å gi droider evnen til å føle frykt...?

D - Darth Vader
...ble spilt av tre forskjellige skuespillere. David Prowse skulle egentlig ha den fulle rollen, men stemmen hans passet ikke karakteren. Dermed ble den dubbet av James Earl Jones i etterkant. Når Luke fjerner masken i 'Return of the Jedi', får vi et glimt av den tredje, Sebastian Shaw.

E - Ewok
Tenk at en stamme med primitive kosebamser skulle spille en så viktig rolle i kampen mot Imperiet? En av dem ble spilt av Warwick Davis, som også spilte Yoda i 'The Phantom Menace', i scenene som ikke var data-animerte.

F - Feilsitert
Noe av det nerdeverden irriterer seg mest over, er hvordan "Luke, I am your father" har blitt et av tidenes mest populære filmsitater. Darth Vader sier egentlig "No, I am your father". Bagateller? Absolutt, men om du vil terge på deg fansen, vet du hva du skal si...

G - Greedo vs. Han
Et annet omdiskutert tema, er hvem som skjøt først under samtalen mellom Han Solo og bountyhunteren Greedo. Om man studerer originalen, kan man se at Greedo faktisk ikke avfyrer et eneste skudd, men i de nyere versjonene har Lucas lagt det til, slik at det skal se ut som om de skyter noenlunde samtidig. Med andre ord; "Han did shoot first!"

H - Han Solo
Før Harrison Ford fikk rollen, vurderte Lucas blant andre Cristopher Walken, Bill Murray, Steve Martin og Chevy Chase som antihelten Han Solo. Hvor glade er vi for at ting gikk som det gikk?!

I - Imperiet
Den mørke siden i filmene er inspirert av fascismen, og ifølge Lucas, er Palpatine/keiseren basert på Hitler, og Darth Vaders uniform og urokkelige dedikasjon til ham skal ligne SS. "Nazis. I hate those guys..."

J - Jedi
...er en fellesbetegnelse for brukerne av "the force", enten de velger å bruke den til gode eller onde formål. Ewan McGregor, som spilte jedimesteren Obi-Wan Kenobi i den nyeste trilogien, ble visstnok så engasjert i noen av kampscenene, at han ikke klarte å unngå å lage lydeffektene til lyssabelen med munnen. En hyllest til "Star Wars Kid", kanskje...?K - Kaldt!
Utescenene på Hoth, ble som kjent spilt inn på Finse, men visste dere at Odd Johan Nelvik, Tom Egeland og Arve Juritzen var blant statistene? Filmteamet drasset også med seg kassevis med falsk snø, i tilfelle de ikke skulle ha nok liggende rundt på viddene...

L - Lydeffekter
Ingen kan si noe på kreativiteten til lydfolka! Skrikene til Tusken Raiders er egentlig lyden av esler, Chewbaccas stemme er en samling av forskjellige villdyr (for det meste grizzlybjørner), og R2-D2s stemme er manipulert babypludring.

M - Musikk
John Williams er mannen bak musikken i de seks filmene, og har vunnet utallige priser for verkene sine. George Lucas hadde i utgangspunktet tenkt å bruke klassiske stykker, men Williams fikk overtalt Lucas til å la ham komposere noen stykker, basert på de som først var plukket ut til filmen.

N - Navneendringer
Luke skulle i utgangspunktet ha etternavnet Starkiller, men ble i løpet av innspillingen endret til Skywalker. Det originale navnet ble senere brukt i spillet 'The Force Unleashed', som kodenavnet til en av Darth Vaders lærlinger.

O - Optimisme
Da traileren til 'The Phantom Menace' begynte å gå på kinoene i USA, var det mange som betalte full pris for en film, bare for å få se traileren. Etter den, forlot de salen...

P - Pest og plage
Jar Jar Binks, det klumsete sidekicket fra den nye trilogien, regnes for å være den mest forhatte filmkarakteren gjennom tidene, og fans og kritikere har nærmest enstemmig fordømt og latterliggjort karakteren. De har tydeligvis glemt hvor høyt de elsker ewoks, tauntauns, og alle de andre merkelige, komiske innslagene fra den originale trilogien...

Q - Qui-Gon Jinn
...ble portrettert av Liam Neeson i 'The Phantom Menace'. Kulissene ble visstnok bygget til å nå toppen av hodet på skuespillerne, mens resten ble fylt inn med CGI-animasjoner. På grunn av høyden til Neeson, ble kostnadene på kulissene $150,000 dyrere enn forventet. Men, la oss være ærlige; det var verdt det!

R - Romskipene
...som blir brukt i filmene er ganske originale. Eller, er de egentlig det? Designet til Millenium Falcon var basert på en hamburger, mens Boba Fetts 'Slave I' ble inspirert av en gatelykt, og Nebulon-B frigattene skulle etterligne påhengsmotorer. Vel, de tenkte i det minste utenfor boksen. Langt utenfor...

S - Småfolk
Lucas har tydeligvis en forkjærlighet for kortvokste, og ville i utgangspunktet at onkelen og tanten til Luke skulle være dverger. Det var også meningen at wookiee'ene skulle være rasen som hjalp å beseire Imperiet, men kom etterhvert opp med de nusselige, små ewok'ene for den delen.

T - Tøysete
Når skuespillerne skrev autografer, pleide Mark Hamill å legge til "Follow the Force", i ånd med filmene, mens Harrison Ford hadde en mer humoristisk vri, med "Force Yourself"...U - Uidentifiserte, flygende objekter
I 'The Empire Strikes Back', ble folka bak spesialeffektene leie av å måtte gjøre asteroidescenen om igjen. På trass, kastet de inn en sko og en potet. Om man ser nøye etter, kan man se dem i den ferdige scenen. Man får det ikke mer moro enn man lager selv!

V - Vellagret
Selv om 'A New Hope' ble drastisk forandret fra det originale utkastet, var det mange av idéene som dukket opp igjen i senere filmer. Historien handlet i utgangspunket om Mace Windu, som først dukket opp i 'The Phantom Menace'. Ordet "padawan" var også med i originalhistorien, men heller ikke det ble brukt før i den nye trilogien.

W - Wookiee
Peter Mayhew og David Prowse fikk velge seg i mellom, hvem som skulle spille Chewbacca og Darth Vader. Mayhew ville være en "good guy", så han endte til slutt opp som det hårete beistet. Mens de andre skuespillerne øvde inn replikkene sine, var Mayhew i dyrehagen for å studere oppførsel til karakteren sin.

X - X-Wing
...er "jagerflyene" som opprørerne brukte, men i virkeligheten ble det bare laget et av dem i full størrelse, til bruk i scenene i opprørernes hangar. Resten av dem var pappfigurer. I de andre scenene brukte de miniatyrer.

Y - Yoda
Jim Henson (the Muppets) ble først tilbudt rollen som Yoda, men ga avslag og foreslo heller Frank Oz, som både styrte dukken, og hadde stemmen. Ansiktet til dukken var visstnok basert på Einstein og mannen som laget den (Stuart Freeborn). Ikke med stor nøyaktighet, får vi håpe...

Z - Zabrak
...er en humanoid rase med fargerik hud, tatoveringer, og karakteristiske horn på hodet. Ray Park spilte en av dem i 'The Phantom Menace', en sith lord ved navn Darth Maul, men det var Peter Serafinowicz som framførte de få replikkene han hadde.

Æ - Ærlighet varer lengst
George Lucas hadde veldig lave forhåpninger for suksessen til den første filmen, og i stedet for å gå på premieren, reiste han på ferie sammen med Steven Spielberg, hvor de kom opp med idéen til Indiana Jones.

Ø - Økonomi
'A New Hope' hadde ikke det samme budsjettet som de neste filmene i serien, og i sluttscenen, hvor heltene mottar medaljene sine, er de fleste av tilskuerne pappfigurer. Noen av romskipene man ser i bakgrunnen, er også laget av papp. Mange av rekvisittene ble også laget av skrap og husholdningsartikler.

Å - Åndelighet
Star Wars-franchisen har faktisk inspirert den virkelige religionen "jediisme". Følgerne tror blant annet på bruken av kraften, men om noen av dem faktisk kan manipulere den, hadde vi vel merket det...


Vi håper dere lærte noe i dag også, gutter og jenter! Om dere har flere funfacts på lager, venter kommentarfeltet med blanke ark og fargestifter...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen