vitenskap:

Skattelistene - slik vi forstår dem

Skattelistene er lagt ut i dag. Men hvordan forklare hvor mye penger rikingene EGENTLIG tjener?

Publisert Oppdatert

Nordmenns favorittlektyre skattelistene er lagt ut i dag. Aviser og nettsteder er proppfulle av misunnelseslister. Men hvor mye penger tjener rikingene EGENTLIG?

Vi har kikket litt på listene over Norges høyeste inntekter, og klarer ikke helt å forholde oss til tallene som blir slengt rundt som kattunger i en tørketrommel.

Norges høyeste inntekt er det en kar ved navn Trond Mohn som står for. I fjor tjente han småpene 323 743 571. Det er altså 323, 75 millioner kroner. For å få et inntrykk av hvor mye penger dette er, må vi regne det om til en valuta vi forstår.

Øl.

Skål! Bare 91 231 igjen! Skål! Bare 91 231 igjen!

323,7 millioner kroner i året er rundt regnet 36 927 i timen (og her regner vi alle timene i ett år, bare sånn for ordens skyld). Dersom man tar seg råd til å gå ut og drikke (og noe sier oss at med 323 mill i året, trenger man ikke akkurat å sitte hjemme og forsje på Grans Pils), vil vi anta at man betaler 68 kroner for en halv liter av den gyllenbrune væsken. Det vil si at man må drikke 543 halvlitere i timen. Pluss en liten slant av den 544. Døgnet rundt. Hver eneste dag gjennom hele året. Det er 13 033 halvlitere i døgnet, det!

Selv vi ser at dette kan bli litt tungt, så la oss si at vi holder oss til fredagspilsen. I løpet av en uke skulle du i følge overstående regnestykke drukket 7 x 13 033 pils, som er 91 232 halvlitere.

La oss si at aktiv pilsdrikking en fredag er fra rundt 20-draget til kranene stenger rundt 02:00. Det er 6 timer intensiv drikking.

Dersom vi skal klare å tylle i oss ukens kvote på 91 232 halvlitere i løpet av disse seks timene, blir det cirka 15 205 halvlitere i timen.

Det vil med andre ord bli en heftig helaften, der du må helle i deg drøye 253 halvlitere i minuttet for å klare å holde koken. Deler vi dette på 60, finner vi at vi slipper unna med 4,2 halvlitere i sekundet. Dette kan bli litt tøft, uansett hvordan vi vrir og vender på det.

(Nå kan vi jo gjøre det litt mindre fuktig ved å si at man ryker utpå både fredag og lørdag. Det vil likevel gi oss 7 602 halvlitere i timen. Omtrent som en gjennomsnitts danskebåt-tur, med andre ord.)

Når det gjelder promille i løpet av en slik fuktig aften, finnes det en regnemaskin på nettet. Vi har prøvd den.

91 232 halvlitere gjennom 77 kilo mannekropp i løpet av en kveld vil gi oss en utgangspromille på 20908,79. Dette tallet vil jo selvfølgelig bli noe lavere, da man tross alt forbrenner 0,15 promille i timen.

Det er ting som tilsier at vi ikke bør sette oss bak rattet på en god stund.
Nærmere bestemt 225 år, dersom matten vår ikke er helt riv ruskende gal.

Noe som vil bli vanskelig, for neste uke er det på´n igjen.

Håper dette har gitt dere en viss pekepinn på hvor mye penger 323 millioner er.

Selv ble vi fryktelig øltørste!

Godt det er fredag og man kan finne på noe morsomt, da!

For den 323 millioner kroner kan du også kjøpe 719 376 abonnement på Pondus.

Abonnér på Pondus, da vel!


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning