LUNCH nr 2 i salg nå!

Dette nummeret av LUNCH handler om arkitektur

Publisert Oppdatert

Hvorfor har vi arkitektkonkurranser når noe stort skal bygges? Det må være lov å spørre...

Slik vi  har forstått offentlig byplanlegging, skjer ting på denne måten:

Politiker: – Jeg vil ha et stort kulturhus, jeg aner ikke hva vi skal fylle huset med av kulturelt innhold, men så lenge mitt navn står gravert ved inngangspartiet, så er jeg fornøyd.

Byråkrat: – Da må du sette i gang en konkurranse!

Politiker: – Men jeg vet om et arkitektfirma der de er veldig flinke.

Byråkrat:  – Nei, nei! Det er ikke lov å bruke noen du kjenner. Dette skal arkitekter konkurrere om.

 

Og så har man verdens rareste konkurranse, der de som skal konstruere et bygg må mer eller mindre forholde seg til begrensninger som budsjett og innlagt vann, men det er opp til dommerne – les politikerne – å se om disse byggene faktisk kan bygges innenfor kostnadsrammene.

Deretter følger noe som heter anbudsrunder. Der ulike byggmestere sier at de kan bygge vinnertegningen for x-antall millioner. Det viser seg fort at de ikke kan det. At dette kostet xxX-antall millioner. Dette blir allmuen klar over gjennom medieoppslag om milliardsprekken, anbudsskandalen og andre absurde ordsammensetninger.

Kulturhuset blir da enten så dyrt at kun næringslivet har råd til å leie det til sin neste content marketing-konferanse. Eller så skrinlegges prosjektet halvveis, like etter de har gravert politikerens navn over det takløse inngangspartiet.

Det er da man kan begynne å lure på om det ikke likevel hadde vært smartere at politikeren snakket med dem han kjente, og at de ble enige om hvordan de best kunne bygge dette kulturhuset sammen.

Dette nummeret av LUNCH handler om mye av dette, men på en noe mindre skala. Kjell skal bygge garasje, og nøyer seg ikke med no' plank fra Maxbo.

Og du... Du KAN abonnere på LUNCH!

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning