Sócrates (1954-2011)

En av fotballens mest fargerike og originale karakterer er død.

Publisert Oppdatert

4. Desember døde Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira og fotballen ble en karakter fattigere.

Han kommer kanskje ikke på lista over verdens ti beste spillere gjennom tidene, men han kommer garantert på lista over verdens ti best likte spillere gjennom tidene.


Det beste laget som ikke vant
Sócrates var kaptein på 1982-laget til Brasil, av mange omtalt som det beste laget som ikke har vunnet VM. Det besto av nevnte Sócrates,Falcao, Eder, Zico og noen forsvarsspillere som stort sett befant seg i angrep. De lekte seg gjennom gruppespillet, men tapte til sist for Italia i mellomrunden. Et tap som huskes som beviset for hvor urettferdig fotball kan være.


Offensiv midtbane
Som spiller levde han opp til sitt filosofiske navn. Han var den tenkende fotballspiller, som slo hælspark som åpnet forsvarsmurer, som løp nøyaktig dit han burde stå for å få ballen og som kunne score fantastiske mål på langskudd. Han tok muligens ikke et eneste helhjertet, defensivt løp i karrieren, men alt han gjorde offensivt ble gjort med hjerte, sjel og stil.


Helse og kosthold
Som spiller var han egentlig langt fra et forbilde. Etter sigende skal han ha røyket en pakke om dagen gjennom hele sin aktive karriere, og etter spillerkarrieren innrømmet han å ha alkoholproblemer. Likevel huskes han ikke som en utagerende festløve, men derimot
som en mann med sosial samvittighet og høy intelligens.


Protestsymbol
Mens han var profesjonell fotballspiller utdannet han seg til lege og var en av grunnleggerne av Corinthians demokratibevegelse. Dette var fotballspillere som åpent kritiserte den daværende militærjuntaen og støttet demokratibevegelsen. Denne unike kombinasjonen av offensiv, kreativ fotballspiller og samfunnsengasjert intellektuell, er det som gjør at Sócrates har en stjerne i boka hos så mange.


I dagens fotball
finnes det ingen som ham. Det virker ikke lenger som det er rom for den rene offensive midtbanespilleren. Han som rusler mot midtsirkelen når motstander kontrer, som tar seg en velfortjent sigarett i pausen og styrer spillet uten å løpe en centimeter for mye.
Fotballspilleren Sócrates var derfor unik, og muligens den siste av sitt slag, men mennesket Sócrates var enda sjeldnere.

4. desember 2011 var derfor en sorgens dag for alle som elsker fotball. Det beste laget som ikke vant har mistet sin kaptein.
Han vil bli savnet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen