ØRESUS:

Pagan's Mind - Heavenly Ecstasy

Publisert Oppdatert

Pagan's Mind er på krigsstien med deres nyeste plate 'Heavenly Ecstasy'. Men klarer de å levere det tittelen lover?

Spør utlendinger om norsk metal og rock, og de aller fleste vil ramse opp band fra den stadig voksende black metal-sjangeren, men det verden dessverre har hørt mye mindre av, er den like rike kilden av progressiv- og power metal-artister som landet vårt har å by på. Sammen med Communic og Roy Sætre Khantatats suksess i Kamelot, er Pagan's Mind et av få kjente, norske band i sjangeren med internasjonal suksess.

Det forrige albumet deres, 'God's Equation' fra 2007, var i mange av kritikernes og blodfansens ører et steg ned fra mesterverkene de tidligere hadde lirt av seg. Etter fire års venting, har de dermed mye å bevise, og mange å overbevise, om at de fremdeles kan sakene sine.

Oppsetningen:

Nils K. Rue - Vokal
Jørn Lofstad - Gitar
Ronny Tegner - Keyboard
Steinar Krokmo - Bass
Stian Kristoffersen - Trommer

Sangene:

1. Contact
2. Eyes Of Fire
3. Intermission
4. Into The Aftermath
5. Walk Away In Silence
6. Revelation To The End
7. Follow Your Way
8. Live Your Life Like A Dream
9. The Master’s Voice
10. Never Walk Alone
11. When Angels Unite

Tradisjon
De aller fleste band har ett album de alltid kommer til å bli vurdert opp mot. I dette bandets tilfelle må det være monsteret deres, 'Celestial Entrance' fra 2002. Man merker straks at disse platene har mye til felles,der bandet kjører en velbalansert blanding av progressive elementer og klassisk power/heavy metal. I tillegg får bandet plass til sin egen, patenterte krydderblanding, mest takket være Nils Rues særegne stemme, med en allsidighet som strekker seg fra sirenesang til rabiesbikkje, samt geniet Lofstads vanvittige gitarkontroll. Den ubeskjedne bruken av synth på spor som 'Eyes of Fire' og 'Follow Your Way' viser også at bandet har baller til å trosse tabuer og tøye grenser.

Inspirasjon
Pagan's Mind kanaliserer så mange forskjellige personligheter på den knappe timen, at det i hvilket som helst annet tilfelle ville krevd tungmedisinering og klippekort på lukket avdeling. Den oftest subtile synthen minner sterkt om da Iron Maiden lekte med ilden på slutten av 80-tallet,mens skarpe riff og tunge takter straks sender oss tilbake til vår egen tid.Andre steder på platen sender tankene til da Blind Guardian og Iced Earth trådte sine første spor i snøen, før'Live Your Life Like a Dream' fyller på med fengende hardrock á la TNT på'Intuiton', og til og med noe som kunne minnet om Pink Floyd cirka 1994. I tillegg til variasjonene og den tekniske finessen, klarer de å gjøre hver sang til en utrolig fengende opplevelse!

Konklusjon
Selv om det fins utallige artister og band å trekke paralleller til her, er det svært få som faktisk fremdeles gjør det Pagan's Mind gjør, og enda færre som gjør det med suksess. I stedet for å dilte lydig etter nye trender, perfeksjonerer de heller sin egen musikk. Det ligger, uten tvil, spor fra fortiden i lyden deres, men det er stor forskjell på inspirasjon og plagiat! Hvis det er noe som helst vi kan klage på når det gjelder 'Heavenly Ecstacy', så er det at det tok fire, lange år før det kom ut!

9 av 10 konger!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning