Om rasisme og tegneserier

For en gangs skyld vil vi være litt saklige her på siden. Vi håper ingen blir støtt av det…

Publisert Oppdatert

Som de fleste kanskje har fått med seg har det versert en debatt om en Rutetid-tegning som enkelte oppfatter som rasistisk. Her er et forsøksvis saklig svar.


Alt kan provosere
Ethvert kulturelt uttrykk, uansett hvor ufarlig det kan virke på de fleste, har potensiale til å såre, provosere eller fornærme publikum. For noen kunstnere er dette sågar et mål, det er det ikke for Frode Øverli. Han ønsker å lage morsomme tegneserier som kan leses av alle.
Det store spennet i lesergruppen, både hva gjelder alder, geografi og sosial tilhørighet, tyder på at han har lyktes godt i dette. At noen likevel tar seg nær av det han lager er uheldig, men antakelig uunngåelig.


Misforstått
Alle mennesker som ytrer seg ved ord, bilde, musikk, intepretiv dans, armhulepromping eller hva de enn måtte ønske, risikerer å tråkke andre på tærne. At noen tar seg nær av et kulturelt uttrykk trenger ikke bety at det er noe galt med uttrykket. Det kan like gjerne bety at de har misforstått det.


Rett til tolkning
Det kan derfor ikke være slik at en leser av et budskap/uttrykk skal ha enerett på fortolkningen. Også de som lager et uttrykk bør ha rett til å være med å definere hva dette betyr og hvordan det skal tolkes. Alle som kjenner til Frode Øverli og hans tegneserieverden vet at han ikke er rasist, og heller ikke ønsker at seriene hans skal tolkes slik.


God debatt
Selv om man kan være uenig i bruken av ordet rasisme, eller skuffet over den manglende forståelsen av ironi, betyr ikke det at vedkommende ikke har rett til å kritisere. Det betyr heller ikke at noen har rett til å æresskjelle ham på det groveste. De aller fleste som har kommentert saken på våre Facebooksider har holdt debatten ryddig og ren, det er vi veldig glade for å se!

Nei til rasisme
Det burde være unødvendig å minne om at vi tar avstand fra rasisme. Vi støtter ingen forskjellsbehandling med grunnlag i religion, hudfarge eller etnisk tilhørighet. Vi forbeholder oss likevel retten til å le av skrotinger, samme hvordan de ser ut....


PS Dette er nettredaksjonens oppfatning. Frode selv sier dette om saken:

«Jeg er veldig lei meg for at «Rutetid»-serien som ble publisert i Metro 10. januar har virket sårende og krenkende på lesere. Jeg tar sterk avstand fra alle former for rasisme, og er knust over denne saken. Noen av rutene i «Rutetid»-serien er et spill på klisjeer og stereotypier fra gamle dager, fra kulturen som fødte vitsetegningene, og de overdrevne detaljene i tegningen er en parodi på disse stereotypene fra den tiden og fra den tidens tegneserier. Selve poenget i dette tilfellet var utledet av en bokstavelig forståelse av uttrykket «å be om noens hånd», som er litt gammeldags, men som fortsatt brukes i hvert fall i Norge om det å ville gifte seg med noen. Kannibaler, i alle fall den typen jeg fremstiller i «Rutetid», tilhører samme univers som Julenissen, varulver, Dracula etc. Det er eventyrfigurer som jeg ikke i min villeste fantasi trodde ville krenke noen. Det har aldri vært min hensikt og vil aldri bli det. Men når dette likevel har blitt oppfattet som rasistisk, så beklager jeg selvsagt på det sterkeste.»

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen