skammelig!

Øl skaper problemer for Pondus!

Publisert Oppdatert

Øl er en integrert del av Pondusuniverset. Det kan det bli slutt på nå. I allefall dersom norske myndigheter får viljen sin.

Så lenge Pondus har eksistert har alkoholrelatert humor vært en av bærebjelkene i hverdagen til både Pondus og Jokke. Vi har alle kunnet le av - og kjenne oss igjen i - hva som skjer når ølbrillene er boltet fast. Dessverre deler ikke norske myndigheter, med Helsedirektoratet i spissen, Pondus´ forkjærlighet for øl.

Egmont Serieforlaget har mottatt et skarpt formulert brev der vi ble gjort oppmerksom på Helsedirektoratets syn på vår snikreklame for øl. Både på Pondus.no i form av vår artikkelserie Høyt Skum, men også - og langt mer dramatisk for tegneseriens vei videre, utallige referanser til overstadig ølkonsum og forherligelse av alkoholmisbruk i selve Pondus tegneserien. En serie som leses av barn og unge i en svært lettpåvirkelig fase av livet.

I brevet heter det blant annet:

Selv om tegneserien Pondus anses å være et humorprodukt med en dermed overdrevet form for interaksjon mellom hovedpersonene, må det rettes et varsko mot den mengde alkohol som konsekvensløst inntas i de fleste av seriens striper. Denslags fremstilling av alkoholens effekt, uten å dokumentere skadevirkningene, er ikke i samsvar med det forbud mot alkoholreklame som eksisterer i Norge pr i dag.

Og det er ikke bare hovedpersonenes forhold til øl som påpekes. Linken til fotball-laget Liverpool anses som svært uheldig. Spesielt i og med at laget i mange år har spilt med reklame for Carlsberg på draktene.

Liverpools reklame for produktet Carlsberg har i en årrekke blitt viet stor plass i tegneserien Pondus, og må i så måte regnes som produktplassering. Selv om Øverli sannsynligvis ikke har mottatt kompensasjon for denne plasseringen, anses dette likevel som et solid overtramp av gjeldende norske regler for ølreklame.

Dette kommer til tross for at Liverpool ikke har reklamert for Carlsberg de siste to og et halvt årene!

Når det gjelder mulige veier videre, skisserer Helsedirektoratet opp mulige løsninger for å unngå bøter i millionklassen:

For at serien Pondus skal kunne eksistere i samsvar med dagens retningslinjer for alkoholreklame krever vi umiddelbare endringer i tegneserien. Disse kan omfatte, men er ikke begrenset til:

  • Forandre Pondus pub til en kaffebar

  • Omskriving av ølreferansene til å omhandle alkoholfri drikke som vørterøl eller alkoholfri øl.

  • Fjerne alle referanser til øl-logoer på fotballdrakter. I eldre striper kan disse gjøres uleselige ved hjelp av fotomanipulasjon.

  • I striper med øl som hovedtema, legge inn en advarsel i siste rute tilsvarende den som per i dag eksisterer på røykpakker.

  • I ytterste konsekvens, legge ned tegneserien Pondus.


Frode sier i en kort kommentar at ingen av disse alternativene er aktuelle.


- At Pondus skulle drive en kaffebar, er like sannsynlig som om AC/DC skulle begynne å spille polsk taffeljazz!

I mellomtiden kan vi vise vår forargelse over saken ved å sende mail til Helsedirektoratet, der vi i klare ordelag forteller hva vi synes om denne typen regelrytteri!

Mailen kan du sende til Helsedirektoratet via denne linken.

Edit: Dette var selvfølgelig årets aprilspøk på pondus.no. Håper dere likte den. Takk til alle dere som klikket på lenken og spilte med. Og kanskje ikke like mange takk til alle som spoilet den i kommentarfeltet.. :)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning