Sport uten offside:

Okseløp

Hvis man kjeder seg, fins det virkelig bedre ting å ta seg til enn å jages av ville okser...

Publisert Oppdatert

Det er fjerde året på rad festivalen i Pamplona går av stabelen, og stadig flere tiltrekkes av farten og spenningen i de trange gatene. For dem av oss som liker oss mye bedre i godstolen enn på stupet på Preikestolen, så er fascinasjonen for ekstremsport et uløselig mysterium, spesielt av denne typen. Å flykte for livet med illsinte beist i hælene hjelper sikkert på adrenalinproduksjonen, men vi er fremdeles ikke helt overbevist om at det er verdt å få tarmene saumfart av et oksehorn.

Selve løpet foregår på en veldig enkel måte. Folk stiller seg opp i gatene, iført de tradisjonelle hvite klærne og et rødt tørkle, som visstnok fungerer som en slags blink for de fargeblinde oksene. Deretter slippes en oppkavet flokk med storfe løs, og da er det best å ta beina på nakken. Heldigvis fins det mange tullinger som frivillig illustrerer hvordan det kan gå:

Det er ufattelig morsomt å se folk bli kastet vegg-i-mellom, og likevel klare å se sjokkert ut over at de faktisk ble truffet av en okse under et okseløp de frivillig deltok i...


En annen del av festivalen foregår på en liten stadion, der "recortadorer" hopper og spretter rundt for å unngå å bli spiddet eller trampet i hjel. Med andre, en rodeo med bare rodeoklovner. De fleste idioter nøyer seg med å drikke seg tøff og slenge litt med leppa, mens andre tydeligvis føler de må gå mer drastisk til verks.

Det fins ikke noen pallplasseringer eller medaljeutdeling i denne sporten. Vi håper det ikke fins i hvert fall, for idioti skal jo tross alt ikke belønnes. Deltakerne kan vel heller anse det som en seier å komme levende fra det med færrest mulig hull i kroppen, mens oksene kan holde telling på hvor mange endoskopier de har utført med hornene sine...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning