Økonomisk overtro

Hvordan kan det ha seg at verdensøkonomien styres av overtro?

Publisert Oppdatert

Verdens børser er i full gang med ny svalestupkonkurranse, prisene på aksjer raser, og økonomer fortviler. Mange som ikke eier aksjer vil i utgangspunktet le hånlig av dette, helt til lånerenta går opp, arbeidsledigheten går opp, og noen hundre milliarder kroner på ny blir "lånt" ut fra statskassa til finanssektoren. Så hvordan er det mulig at økonomien blir skakkjørt så grundig, nå igjen? Enkelt: Verdensøkonomien er basert på aksjer, og aksjer er ren overtro.

Regn i Sahara

Hvorfor er aksjer overtro? Aksjekurser dreier seg kun om markedets (Les:folks) tro på at et selskap har noe fornuftig fore. Enron var for eksempel en av børsvinnerne samme året som de gikk konkurs, og ble også kåret til USAs mest innovative selskap for sjette året på rad. Enrons ledere fikk ikke lønn etter hvor lønnsomt selskapet var, men etter hvor høy aksjekursen var. De investerte derfor mer tid og ressurser på å holde kursen høy enn på faktisk å tjene penger.
Så lenge folk tror at et selskap kan få det til å regne i Sahara vil aksjekursen stige, helt uavhengig av om selskapet faktisk produserer noe nyttig I vår uoversiktlige og komplekse verden vil derfor folks tro på systemet, valutaen og prisutviklingen være viktigere for din privatøkonomi enn hvordan du gjør det på jobben.

Dra til sjøs

Hensikten bak aksjer var i utgangspunktet ikke, slik mange tror, å sikre at folk med større hjerne- enn muskelmasse kunne sose bort tolv nuller før lunsj. Hensikten var derimot, blant annet, risikospredning i sjøfarten. Skipsfart, hvalfangst og liknende var lukrativt, men risikabelt, særlig med det gamle systemet hvor man eide en andel i en enkelt båt. Med aksjer spredde eierskapet for en båt seg til tusenvis av hender, som hver for seg hadde råd til å tape et skip, siden de også hadde en brøkdel i veldig mange andre skip. Det gjorde økonomien i skipsfarten mer robust, fordi det reduserte risikoen ved å investere. Så hva var problemet? Som med alle gode ideer mennesker har, ble også ideen om aksjemarked overdrevet til det absurde: Til det punkt hvor overtroen styrer verdensøkonomien, og aksjemarkedet har en innvirkning på lønns- og rentenivået ditt.

Flytte fjell

Vi tror alle på ting, og det er fint. Det er helt greit å tro at Leeds skal vinne Premier League i løpet av seks år, eller at platåsko for menn snart blir populært igjen, eller at Bodø-Glimt vil kjøpe Messi. Men det vi kanskje snart burde lære, er at å tro er noe man burde gjøre med hjertet, og ikke med lommeboka. Og selv om noen finner stor glede i å tro med lommeboka, burde de i det minste slutte å tro med andres lommebok enn sin egen…

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen