Jul med din vrede:

Nøytral høytid

Hvor mye jul skal man orke før jula er her?

Publisert Oppdatert

Hver jul er det oppe til diskusjon hvor langt vi skal trøkke våre dorullnisser og pepperkakemenn ned i gapet på de som ikke nødvendigvis heller til teorien om nissen i Betlehem.

Noen sier det er urettferdig å strø salt i sårene på dem som ikke feirer den dritkule høytiden vår: at vi skal skru litt tilbake på aktiv salming, julekrybber og blinkende to-meters julenisseluer av hensyn til andre kulturer.

Andre skal helst dekorere husene sine med blinkende nisser, reinsdyr, og julestjerner nok til å gi kraftselskapene en halvfeit fra midten av august. De mener at de som klager på dette, er gledesdrepere som ikke skjønner julas budskap.

Vi rister like oppgitt på hodet hvert år, men tviler egentlig på at disse diskusjonene kommer til å stoppe. Dermed har vi spekulert litt rundt fremtidige debatter i samme gate. Husk at dere så det her først!

Likestilt julebakst
Likestillingsrådet har nå gått inn for å bestemme en mer nøytral farge på kakemenn og pepperkaker, slik at det ikke skal oppfattes som forskjellsbehandling mellom lyse- og mørkhudede. Kvinnegruppen Ottar har også kjempet fram forslaget om at kakemenn skal omdøpes til kakepersoner, og at de stereotypiske pepperkakene som fremstiller kvinner i skjørt, er svært krenkende.

Peppernøtter må skifte navn til peppersfærer.
Peppernøtter må skifte navn til peppersfærer.

Nøytral nisse
Foreldre er bekymret over hvilket forbilde julenissen setter for barna, og frykter at det kan være mye av årsaken til overvekt blant mindreårige. Ut fra BMI-skalaen, har de nå lagt fram et forslag om en mer atletisk og fysisk aktiv nisse som verken oppfordrer til slankepress eller fører til fedme.

Miljøvennlig pakketransport
Dyrevernet er i harnisk over hvordan reinsdyrene misbrukes under høytiden, og foreslår at nissen finner seg alternativ transport. Miljøaktivister verden over dytter fra andre siden, men gruppene har etterhvert kommet fram til et kompromiss. Neste gang du ser nissen over taket til a Jordmor-Matja, vil det være i hans splitter nye Tesla.
 

Er det noen veltilpassede barn her?
Er det noen veltilpassede barn her?

Problemet med snøen
Ikke bare er snøen problematisk, siden den symboliserer en svunnen tid fra før miljøkrisene, noe som gjør at Miljøpartiet De Grønne går inn for å forby snøfattige vintere; Antirasistisk senter har også kastet seg inn i debatten, siden de mener det er rasistisk at snøen hylles fordi den er hvit.

 

Og ALLE er helt enige om at dette fortsatt er innafor...
Og ALLE er helt enige om at dette fortsatt er innafor...

Kompromiss
Før det går så langt: Hva om vi inngår et kompromiss?
Vi trenger ikke julemarsipan som smelter i butikken i september, men vi trenger heller ikke å døpe jula om til "Høytiden som feires med en enkel markering på 24. desember".

Og vi kan alle være enige om at "Last Christmas" med Wham er en vederstyggelighet. Uansett tid på året.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning