Nok nå: Klubbeiere

Er lojale fotballsupportere vår tids leilendinger?

Publisert Oppdatert

I gamle dager kjøpte rikinger jord og fikk menneskene som bodde der på kjøpet. I våre dager kjøper de fotballklubber og får supporterne gratis....


De egentlige eierne
Det kan sies mye om fotball og forretningsdrift, men: Fotballklubber er ikke sammenliknbare med fabrikker og flyselskaper. Hvis en fabrikk leverer dårlige produkter vil kundene gå til konkurrenten. For de fleste kjøpere av fotballprodukter (supporterne) er det å gå til konkurrenten helt utenkelig. Mange klubbeiere kan derfor skalte og valte med leketøyene sine etter forgodtbefinnende, vel vitende om at de har verdens mest lojale kundegruppe.


På den annen side
Klubbeiere er selvsagt ikke et rent onde. Mange supportere, særlig fra de blå delene av London og Manchester, kan takke eierne sine for kjærkomne utvidelser av pokalskapene. Mange eiere har også en kjærlighet til enten klubben eller spillet, som gjør at de villig bruker deler av formuen for å se et vakkert spill bli enda vakrere. Problemet er at det er for få av disse, og for mange som kombinerer kortsiktige perspektiver med urealistiske ambisjoner.


Det opplagte
Enkel matematikk faller tydeligvis mange av næringslivets wonderboys tungt for brystet, og dette er årsaken til mye av idiotien vi bevitner: Så lenge det er flere enn fire klubber som satser alt hva budsjett og remmer kan holde for å nå Champions League, vil noen mislykkes. For mange klubbeiere virker ikke dette å være et stort problem: Om de mislykkes kan de jo bare selge seg ut, for supporterne er det ikke like enkelt.


Værhanesjefene
Det begynner å bli mange eksempler på ledere som sparker 10 managere over fire år, forandrer klubbnavnet til noe det er lett å uttale i Asia og selger det 150 år gamle stadionnavnet til høystbydende, før de plutselig ikke gidder lenger.
Da selger de seg ut og etterlater seg gjeld til stadiontaket, lønnsutgifter med et par nuller for mye og en klubb som på alle måter ligger verre an enn da de tok over. De som taper på dette er de trofaste supporterne.


Prisen for protesten
Det begynner da også å bli mange eksempler på fotballsupportere som ser seg lei av klubbeiere som enten er griske, inkompetente eller en herlig blanding av disse. Folkelig engasjement er en veldig fin ting og det er ikke meningen å latterliggjøre det, men mange supporterprotester går ut på å betale 500 kroner for å protestere mot klubbeierne i 2 ganger 45 minutter. Hvem tjener egentlig på det?


Alternativet
Det finnes heldigvis minst ett land i Europa hvor det er umulig å drive fotballklubb etter trassaldermetoden: Tyskland. Der har supporterne lovfestet medbestemmelse i klubbene og selv om det forekommer budsjettsprekker, er de av den mindre apokalyptiske sorten. Det er for all del ikke særlig sansynlig at England vil kopiere denne modellen, men det er fint å vite at noen europeiske toppklubber aldri vil spille hjemmekamper i Abu-Dhabi.


Mer fotball:

20 ting bare fotballsupportere kan
Liker du fotball har du flere talenter enn du selv er klar over.

De 5 underligste straffesparkene
SKyte ballen i mål? Pfff, altfor enkelt!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen