HØyt skum:

Noe for enhver smak

Usikker på om du liker øl eller ikke?

Publisert Oppdatert

Denne uka presenterer vi mørk Budweiser for deg som liker øl, og Hansa 365 for deg som ikke liker øl.

Diskriminering er en fryktelig ting. Enten man blir diskriminert for religion, hudfarge eller mangel på sådan, er diskriminering en uting som både gjør samfunnet vårt fattigere og mindre trivelig.

Dessverre kan diskriminering noen ganger finne sted uten hensikt, så som i denne spalten. Vi har selvfølgelig på ingen måte hatt til hensikt å utelukke noen fra vårt univers, men har likevel ufrivillig og utilsiktet endt opp med å diskriminere en stor del av den norske befolkning: Idio... folk som ikke liker øl. Dette skal vi gjøre noe med i dag, med god hjelp fra en nyhet i den norske ølfaunaen.

Hansa 365

Har du lenge gått mellom butikkhyllene og tenkt: Vanlig norsk pils er for sterkt og dessuten smaker det altfor mye? Da er det bare å plugge Bettans greatest hits i Ipoden, trygle om lønnsøkning, og gå på butikken: Hansa har nemlig laget et produkt for nettopp deg!

Dette ølet har nylig blitt sluppet på det norske markedet og boksene er utseendemessig såpass like Hansa pilsner at svaksynte kan ta feil. Navnet 365 spiller i første omgang på bryggets alkoholstyrke, det inneholder nemlig kun 3,65%, men er også en dårlig skjult antydning om at du burde drikke dette hver dag.

Fargen på ølet er lys med et tilhørende skum som er nesten hvitt. Utseendemessig skiller dermed Hansa seg like mye ut fra andre norsk pilsvarianter som et snøkorn fra et annet.

Men det som virkelig gjør at dette ølet kan bli en slager på alt fra Lady Gaga-konserter til Krfs landsmøte er smaken: På temperaturen dette er ment å drikkes, 0,1 grader over frysepunktet, smaker det mindre enn sterilt vann fra nykokt kopp. Det er faktisk så smaksfattig at det kan bli litt for sterkt med en skive tørr loff til.

Hansa 365 (Norge)
Hansa Borg bryggerier
3,65%
2011

Budweiser Budvar Tmav Leák (Dark lager)

Budweiser er en gammel kjenning i denne spalten, siden vi tidligere har testet deres utmerkete pilsner.

Av grunner som for oss er like uforståelige som reglene i cricket finnes ikke den mørke varianten på vanlige butikker, men bare på steder med særlig godt utvalg. Testobjektene fant vi på Centra på Colosseum (Ta T-banen til Majorstua) hvor de også blant annet hadde indrefilet av antilope, en kjent og kjær hjørnestein i det norske kosthold.

Siden vi brukte nesten hele budsjettet på testobjekter hadde vi dessverre ikke råd til antilopestek som testmat, men måtte nøye oss med en god pose chilinøtter.

Som selv tilhengerne av ovenstående variant kan tenke seg er dette mørkere enn vanlig Budvar. Skummet er passe gyldent og har også en tendens til å bruse over flaskehalsen, hvilket lett kan fikses med en solid slurk.

Dette smaker akkurat slik vi forventet at det skulle smake: Det har alle de gode smaksegenskapene til sin lysere bror, men har bare pakket det inn med litt mer fylde og bitterhet. Kombinert med chilinøtter blir dette bare tydeligere da bitterheten kommer veldig godt overens med litt krydder.

Med andre ord er dette en fin variasjon av godt øl i butikkstyrke, og om det bare hadde vært litt mer tilgjengelig enn uran kan det hende det hadde solgt også.

Budweiser Budvar Dark Lager (Tsjekkia)
Budweiser Budvar N.C.
4,7%
1895

Konklusjon

I utgangspunktet kan dette virke som en litt urettferdig konkurranse. Dette er jo en kamp mellom noe som nesten er en kuriositet på ølmarkedet og et prisvinnende bryggeri: Som vi alle husker vant Hansa Borg i 2009 den prestisjetunge Farmandprisen, for beste design på årsrapporten, en bragd Budvar selvsagt aldri har vært i nærheten av.

Men til tross for sistnevntes manglende anerkjennelse har de laget et øl som er et utmerket supplement til sine velkjente lyse lagerøl og som også kan gjøre seg godt med chilinøtter til. Dette smaker nemlig akkurat det vi hadde trodd det skulle smake, som en bitrere og fyldigere variant av god tsjekkisk pils.

Likevel er konklusjonen åpenbar: Hansa 365 er et fantastisk øl for deg som hverken liker øl eller alkohol, og når man i tillegg vet hvilken flid de legger ned i arbeidet med årsarpportene, har vi bare et eneste spørsmål igjen å stille: Har de chilinøtter i Tsjekkia eller bør man kjøpe med seg noen kilo når man flytter?

PS: Vi oppfordrer som vanlig ikke til flatfyll og minner om at det er 18-årsgrense for å kjøpe øl. Vi har heller ikke mottatt bestikkelser fra antilopekjøttimportørene for denne artikkelen... Dessverre!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning