Melodi Grand Prix:

Eurovision 2011: Den store skjelven

Hvorfor gjør vi dette mot oss selv?

Publisert Oppdatert

Helgens Eurovision Song Contest er et tilbakelagt stadium, og vi trekker heller ut nesehår med avbitertang enn å se det igjen. Grunnene finner du her.

Årets staskveld ble en begredelig affære. I og med at Norge hadde fått sitt spede forsøk på integrering behørig nedstemt av Festnung Europa, var det ikke så mye for oss nordmenn å heie på. Annet enn at vi for all del ikke måtte la protoklysa fra Sverige vinne. I den anledning ble kvelden litt mer spennende enn vi skulle ønske...

Som vanlig er det mulig å ha en drikkelek, gående. Ta en shot hver gang det er

  • Toneskifte på siste refreng
  • Klesskifte
  • Vindmaskin, pyro og røykmaskin
  • Thank you Europe!” på slutten

Vi kan garantere en tur til legevakta før du har kommet halvveis.

Finalen foregikk i Grøssen Düsseldorf, på en scene som var mer enn LITT inspirert av "Nærkontakt av 3. grad" etter at Tyskland halte hjem seieren i fjor, med sangen Satelite. Fremført av en anemisk jentunge med alternativ engelskuttale, og som inneholdt tekstlinjer om intimhygiene som vi helst ville sluppet. Jeg mener "I even cut my toenails for you". Kom igjen, a...

Denne versjonen gir oss stygge assosiasjoner til rockabillykonseptet "The Baseballs", som er det verste som har kommet fra Tyskland, siden... Vel... La ikke rippe opp i 61 år gamle sår.


Det var ingen gjennomgående trend i årets Eurovision. Der man tidligere uten unntak har kunnet sett at fjorårets vinner ville inspirere to tredjedeler av neste års bidrag , var Lenas sang litt for "hip" i stavtakene til å kunne friste østblokken til noe liknende.

Og med det overstått, går vi rett løs på sangene.

1. Finland: Paradise Oskar - Da_Da_Dam

RedakTom:
Gørrkjedelig om å redde planeten. Husk at Finland tidligere har gitt oss Lordi, og nå altså dette. Det er så man ønsker seg en ny utblåsning i Mexicogulfen, i ren trass.


2. Bosnia & Herzegovina: Dino Merlin - Love in Rewind

RedakTom:
Kveldens eldstemann gjør en grei jobb i sin dressjakke av bestemors gamle gardin. Men koreografien får oss til å holde ekstra hardt på mobiltelefonen. Hvorfor har alltid Balkanlandene en eller annen creepy lommetjuv vandrende rundt på scenen? Pluss for triangelsolo.


3. Danmark: A Friend in London - New Tomorrow

RedakTom:
Hei! Slade ringte og ville ha tilbake sangen sin. Og Irland ringte å ville ha tilbake sveisen sin. Og jeg ringte og ville ha tilbake tre minutter av livet mitt.


4. Litauen: Evelina Sašenko - C'est ma vie

RedakTom:
Reject fra Cats eller Evita. Den var delvis håndtekstet for døve. Og jeg er helt enig. Hvorfor skal ikke de døve også få ta del i hvor begredelig dette er?

5. Ungarn: Kati Wolf - What About My Dreams?

RedakTom:
Noe vi antar er ei dame med spaghettitynne armer og bein drar en trall som er glemt innen jeg skrev ferdig denne setningen.


6. Irland: Jedward - Lipstick

OlavRS:
Landet som syder over av musikalske fylliker, gjorde et nytt stunt i år: De sendte et sett umusikalske tvillinger, og lot fyllikene ta seg av designen.

RedakTom:
Dette er 3 minutter dyp pillerus.


7. Sverige: Eric Saade - Popular

RedakTom:
Sverige fornekter seg aldri og leverer nok bidrag der det virker som de ansvarlige har tenkt "ER det noe vi kan gjøre for å få dette litt mer tøysete?" Så har de gått i tenkeboksen, og kommet opp med et konsept. Og så strødd glitter, lær, hårgele og et tjukt lag arroganse over det hele. Erik Saade har kveldens mest mosbare tryne


8. Estland: Getter Jaani - Rockefeller Street

RedakTom:
80-tallet har nådd Estland. Og ikke den ironiske hipstervarianten heller. Latino-techno som gir smaken av Syden: Baileys, Jäger og angrepille.


9. Hellas: Loukas Giorkas Stereo Mike - Watch My Dance

RedakTom:
Rapperen "50 Drakmer" møter Sticky Martin i en slags hiphop-folkemusikk-fusion. Nei, gi meg heller Speak the Hungarian Rapper.


10. Russland: Alexey Vorobyov - Get You

RedakTom:
Det er noe som er så fantastisk med hvordan østblokken fungerer. De tar alt vi i Vesten hater og trykker det til sitt bryst. Så skrur de av all ironi og vrenger forsterkerne opp på 11. Dermed får vi ting som dette. Boyband med et vodka- og gulasjklyster.


11. Frankrike: Amaury Vassili - Sognu

RedakTom:
Er det bare meg eller var dette kveldens sureste bidrag? Fyren kan sikkert synge, men var det virkelig meningen at alle tonene skulle dale minimum et helt tonetrinn på slutten av frasene? Hvis det bare var meg og han egentlig sang rent, tar jeg selvkritikk og hater sangen på generelt prinsipp.


12. Italia: Raphael Gualazzi - Madness of Love

RedakTom:
Jeg... at... What´s happening to me?. Denne var jo tilnærmet hørbar. Og fyren kunne spille piano, gitt.

13. Sveits: Anna Rossinelli - In Love for a While

RedakTom: I film har man noe som heter feil casting. Noe av det samme har skjedd her. Vi har en sart pop-ballade, som kunne gått hjem med sånn fislete quirky P3-syngedamestemme. I stedet har det gått for noe som høres ut som en blanding av Anastacia og Hanne Boel. Det er som om man skulle valgt Tom Arnold til å spille hovedrollen i Black Swan.


14. Stor-Britannia: Blue - I Can

Olav RS: Finanskrisen har medført stor kutt, og siden de fleste budsjetter kuttes ca 25 %, valgte de å droppe skjorta på han ene.

RedakTom:
Er det ikke dypt ironisk at bandet heter Blue, så lyssettingen hovedsakelig grønn? Tenker det ble oppvaskmøte i etterkant. Legg merke til at vi ikke sier noe om sangen.


15. Moldova: Zdob si Zdub - So Lucky

Olav RS: Moldova flesker til med en psykotisk variant av Hei serru, serru hatten. Om du ikke likte klovner fra før, liker du hvertfall ikke hagenisser etter denne.

RedakTom:
Tror vel ikke Blånissene trenger å bekymre seg for konkurranse om julekalenderen. Forøvrig var låta en av kveldens kuleste. Noe som ikke nødvendigvis betyr all verden.


16. Tyskland: Lena - Taken by a Stranger

RedakTom: Fjorårets vinner har droppet den uskyldige naiviteten til fordel sugende soveromsblikk. Så tynn som hun har blitt, bør hun heller sende sitt sugende blikk i retning kjøleskapet. Danserne ser ut som de kunne vært med i nihilistenes drømmesekvens i "The Big Lebowski".


17. Romania: Hotel FM - Change

Olav RS: Romania, som i utgangspunktet eide Moldova, flesker som de fleste andre til med noe intetsigende møl. Har integreringen av EU gått såpass langt at også all musikken skal være så intetsigende og homogen som mulig?

RedakTom:
Var det noen som var i tvil om at det var pianisten som hadde skrevet låta?


18. Østerrike: Nadine Beiler - The Secret is Love
RedakTom: Okay, Coca-cola. Ingen grunn til å vokte på oppskriften lenger. Vi vet hva den hemmelige ingrediensen er. Kveldens kanskje mest helstøpte stemme. Det skal mot til å stå dønn alene og synge uten noen form for backup. Først nå kom jeg på at hun sikkert hadde musikk i ørene. Og da ble det ikke så imponerende likevel.


19. Azerbajan: Ell/Nikki - Running Scared

RedakTom: Dette er altså årets vinner. En oppvisning i banalitet, skrevet av en svenske, fremført av en hobbitt og en Jennifer Lopez-kloning.

Olav RS:
Her hadde det holdt om de hadde kuttet 50% av filmingen, og heller fokusert på fordelene ved de resterende 50% av duoen.


20 Slovenia: Maja Keuc - No One

RedakTom: Når vi ikke kommer på noe mer morsomt å skrive om sangene, går vi løs på navnene til artistene. Teflonsang som preller av trommehinnene før den rekker å gjøre varig skade. Dansedame nr 2 fra høyre. VavaVoom!


21: Island: Sjonnis Friends - "Coming Home"
RedakTom: Med venner som dette, hvem trenger fiender? En ung og enda mer lubben Ricky Gervais har gjenopptatt sangkarrieren og leverer en poplåt av den typen som gir meg lyst til å gi Espen Lind en springskalle.


22. Spania: Lucia Perez Que me quiten lo bailao

Olav RS: Spania, her representert ved en veldreid latina, desverre besuldes scena av noen hvitkledde fysaker som utfører en eller annen obskur kombo av fugledansen og barmarkstrening for langrenn. Seansen toppes etterhvert av en ny kombo; solhatter og fislepyro.

RedakTom:
Hvor var Jimmy Jump når vi trengte ham som verst?


23. Ukraina: Mika Newton - Angel

Olav RS: Hallo, dere ga oss Tsjernobyl, men å gi oss dette er ufint. Og hvorfor pokker står det ei dame og lager bilder på scena? Dere kunne vel tatt dere råd til en separat salgsutstilling, slik at vi slapp dette.

RedakTom:
Fallet er dypt. Ifjor ga Ukraina oss dette. Hva har skjedd?


24. Serbia: Nina - Caroban

Olav RS: Balkan-Duffy!!. Hvor har vi sett lyseffektene før? Jo de gangene vi har sett på en sofa på 70-tallet, deretter gnidd oss hardt i øynene, før vi kikket inn i en trefase byggelampe.


25. Georgia: Eldrine - One More Day

Olav RS: Er hun sint på Putin? Er hun sint på han rappermannen (det er vi)? Eller er hun bare sint? Uansett her har vi genuin mensrock fra Kaukasus!

RedakTom:
Alanis Morisette har rota seg bort i Linkin Park. Hvor er park og idrettsvesenet når vi trenger dem?

Det var alle bidragene.

Årets avstemming ble mer spennende enn vi hadde regnet med. Grunnen var selvsagt at fysakken med Eurovisjonens korteste lunte, Erik Saade holdt på å hale det hele i land. Til slutt ble det Azerbaijan som med sitt lunkne drøvtygg klarte få flest kompiser til å stemme på seg.

Og det er heldigvis et år til neste gang!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen