fotball

Med stridsvogner i slekta

Det er helt greit at landslaget er middelmådig, så lenge de kjemper hardt for å være det...

Publisert Oppdatert

Utgangspunktet
Det var noe spesielt med kampen vår mot Sveits på fredag. Ikke fordi det er den beste kampen et norsk lag har spilt, på ingen måte. Heller ikke fordi resultatet var fantastisk bra. Det som gjorde denne kampen spesiell, var at det er første gang i kollektiv hukommelse at landslaget fremsto slik veldig mange av oss ønsker: Som et lag som bruker vilje, mot og innsats for å veie opp for sine middelmådige ferdigheter.


Det vanskelige stempelet
Kveldens kamp er egentlig vanskeligere enn Sveits-kampen. De fleste lag, men særlig kontringslag, trives godt som underdogs. Det er ansvarsløst og befriende enkelt. Det er motstanderen som har ansvaret for å angripe og underholde, det er motstanderen som blir pepet ut om kampen er kjedelig, og alt som forventes av underdogen er at de skal kjempe for et resultat med alle midler. Det passer både de norske spillerne og den norske treneren veldig godt.


Mer enn én god kamp på rad
Derfor sitter vi med magen full av leskedrikk og sommerfugler under kampstart i kveld. Både fordi vi tradisjonelt sliter i slike kamper, men også fordi vi i kveld får se om Sveits var et blaff eller starten på en god trend. Også tidligere har vi sett landslaget spille en god kamp, før de neste gang tryner oppi den samme sumpen av treg, fantasiløs middelmådighet som har frustrert på oss håravfall de siste ti årene (Det er altså grunnen til den litt tynne hyssingen, dersom noen skulle lure. -RT). Noe av dette har også vært vår, publikums, feil, fordi vi etter en eneste god kamp har forventet festfotball i hvert angrep. Det forventer vi ikke i kveld. Om du er en av de som forventer det, kan du heie på Spania i stedet.

Vi forventer to ting:
1 At spillerne tør og klarer å slå en enkel innsidepasning til medspiller.
2 At innsatsen er på nivå med Sveits-kampen.


Til de spyr melkesyre
Selv mot et middelshavsfarende(heh heh) lag som Kypros kreves det 100% innsats om man skal dominere kampen. Altfor ofte har vi i slike kamper sett et norsk lag som går ut med stein i skoene, 75% innsats, og planer om å roe ned etter hvert. Vi har sett spillere som i altfor stor grad har trodd på sin egen hype, som dermed enten har virket totalt uinteresserte i egne prestasjoner eller kun vært opptatte av å gjøre ting på egen hånd. Vi har sett nærbilder av spillere i pausen som ikke har hatt et gresstrå på drakta, som ikke har hatt en svetteperle i panna, og som på toppen av alt har virket stolte av begge deler. Mange av de verste synderne på dette feltet er heldigvis ikke på landslaget lenger.


Generasjonsskiftet
Derfor er det, uavhengig av kveldens resultat, for tiden bedre å være norsk fotballidiot enn på lenge. (De siste årene har det tidvis føltes like tomt, meningsløst og frustrerende som å være en svoren curling-fan i Sierra Leone) De fleste gullkjedebefengte shampo-reklamene har enten blitt droppet fra landslaget, eller satset på en fulltidskarriere som nattklubbgjester. Det er en utvikling absolutt alle er veldig glade for, men det er ingen mirakelkur. Det er ikke verdensstjerner som har tatt over plassene på laget. Det er høyst middelmådige fotballspillere som i beste fall overgår sine forgjengere på to punkter: Holdninger og innsatsvilje.


Forventningene
Derfor forventer vi ikke seier i kveld og vi forventer på ingen måte VM-sluttspill i 2014. Alt vi håper på er spillere som fortsetter å gå i defensive dueller med mord i blikket og prøver så godt de kan i angrep. Alt vi ber om er at spillerne fortsetter å takle som om de skulle hatt stridsvogner i slekta, fortsetter å ta de tunge defensive løpene når motstanderen kontrer, og som tør å sentre ballen når vi får låne den.

Om dette vil være godt nok til sluttspill i Brasil er langt i fra sikkert, men det vil være godt nok til et lag vi igjen kan være stolte over. Og akkurat det ville vært et glimrende utgangspunkt før EM-kvaliken starter om to år.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen