Kulturelt jævelskap

For noen er banning ukultur, for andre er det kultur... Dette er en artikkel av og for sistnevnte.

Publisert Oppdatert

Det advares mot sterke utslag av pondus.no-redaksjonens nordnorske opphav i denne artikkelen.

I dag har Aftenposten.no (av alle steder) en debatt om banning i det norske språk. Derfor tenkte vi å ta en liten gjennomgang av hva banning er, og hvorfor vi anser det som en kulturberikelse. Vi har med rikelige eksempler på helvetes stygge uttrykk!

Dævenhansaltsøkkihælvete
Grunnen til at dette har blitt et tema i disse dager er at Mack Bryggerier har laget en nettside, hvor de prøver å samle inn de beste banneordene i landet og definere dem. Det kommer neppe som en overraskelse på noen at Nord-Norge har flere banneord enn resten av slørvfettan til sammen.

Uvitende fettskolta
De fleste som ikke er vokst opp nord for Trondheim tror at nordnorsk banning er det Oluf holder på med. Oluf er en ekstremt sensurert versjon av en nordnorsk fisker og kan ikke banne. Ikke fordi Arntzen var en ignorant fettlørve, men rett og slett fordi han var på NRK i beste sendetid. (Kringskastningssjefen hadde blitt brent på Sankthansbålet om vedkommende hadde latt en ekte nordnorsk fisker slippe usensurert til)

Mainnskiten går i arv
I Nord-Norge er kjennskap til banning litt som kunnskapen om selfangst hos inuitter, eller kunnskapen om NAV-søknader på Romsås, den går i arv. Unge medlemmer av stammen ser i alle tilfeller til de eldre for å lære denne livsviktige egenskapen.
Eller for å sitere fotballtreneren min (gutter 13 år) før en kamp: Dæven han steike i hælvete. Nu må dokker faen tykje mæ klar å få dommeravgjørelsa imot dokker, uten at dokker bannes som nån førrpulte fettkjerringa...

Hva faen er vitsen?
Norsk er et språk med maksimalt fem millioner brukere. Likevel har vi et forråd på tusenvis av kraftuttrykk som både er oppfinnsomme, beskrivende, morsomme og i daglig bruk. Til sammenlikning har engelsk hundrevis av millioner brukere, men sliter likevel med å sette sammen en liste med hundre gode banneord. Banning generelt, og nordnorsk banning spesielt, er dermed en naturlig berikelse av språket og en minst like stor del av vår kulturarv som stavkirker og 17. mai.

Tror du oss fremdeles ikke, eller trenger du gode tips til berikelse av språket? Lær av en mester!

<br/> <br/> <br/>Til de av dere som ønsker å se introbildet i hele sin usensurerte glory: <a href="http://i.imgur.com/16XTC.jpg">Du kan se det her, men ikke si at vi ikke advarte deg.</a> </p> <p>Vi vet ikke helt om vi tør å ha kommentarfeltet oppe, men vi lar det stå til. Oppfør dere som folk, for svarte!</p> <p> <em>På forumet vårt kan du for øvrig<a href="forum"> si akkurat hva faen du vil.</a> </em> <br/> <br/> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen