Kult eller kalkun #14

Skrekkelige klassikere!

Publisert Oppdatert

Enten dere tar imot høytiden med åpne armer, eller velger å bruke den på å preke om kommersialisme og skjelle ut små Lynvinger og Draculaer, er allehelgensaften en fin tid til å la seg skremme litt, om ikke annet. Men, siden vi er noen puslete kanintøfler med rosa dusker på, velger vi å dra tilbake noen tiår til tiden før folk fikk dratt tolvfingertarmen ut gjennom øret med motorsag. Til tiden da skrekkfilmer hadde mer med atmosfære å gjøre, og ikke hvor psykotiske manusforfatterne kunne være. Ok, nok unnskyldninger... Snurr film!

Blood From the Mummy’s Tomb (1971)

/images/upload/files/610/067/21767/mummy

Plottet: En gruppe arkeologer oppdager sarkofagen tilhørende en beryktet og ondskapsfull, egyptisk dronning, med liket perfekt preservert, som om hun fremdeles var i live. I samme øyeblikk som oppdagelsen, blir den enes datter, Margaret født, som vokser opp til å bli nærmest en klone av dronningen. Arkeologene pakker med seg kisten og resten av kammeret for å studere dem hjemme i England. Mens de fleste jobber for å holde ondskapen i dvale for alltid, har en av dem planer om å vekke den til live igjen, gjennom Margaret. Når de involverte begynner å dø, en etter en, renner tiden ut for å stoppe ritualet.

Vurdering: Plottet er litt diffust til tider, og filmen sliter med et par dårlige skuespillere, men holder ellers ganske høyt nivå. Effektene er ikke så fryktelig mye å skryte over, men filmen har en herlig stemning, og hovedrollene gjør en glimrende jobb. Den er ikke akkurat skremmende, men fungerer godt som en god, gammeldags spenningsfilm med en paranormal tvist. Om ikke dette høres interessant nok ut, er Valerie Leon som Margaret alene nok til å trollbinde gutta, i hvert fall...

Skrekkfaktor: 4

Dom: Kult

Frankenstein and the Monster From Hell (1974)

/images/upload/files/610/067/21767/frank

Plottet: Den unge legen Helder prøver å sy sammen forskjellige kroppsdeler og skape et nytt menneske, men blir arrestert før han rekker å bli ferdig med prosjektet sitt. Han dømmes til 5 år i fengsel for psykisk syke kriminelle, stedet hvor også forbildet hans, baron Frankenstein ble sendt for lang tid siden. Selv om ryktene sier at han er død, viser det seg dog at baronen lever i beste velgående som legen på anstaltet, under en annen identitet. Frankenstein tar Helder som sin assistent, og bruker deler av avdøde innsatte til å ”finpusse” sitt siste prosjekt.

Vurdering: Peter Cushing gjør sin siste rolle som Frankenstein, og det er en glimrende forestilling! Både han og Helder framstår som briljante og stoiske menn med en fascinasjon for det morbide, men Frankenstein er definitivt nærmest stupet. Monsteret er annerledes, mer dyrisk i denne filmen, men historien er mye det samme, så plottet overrasker på ingen måte. Men, prestasjonene gjør det vel verdt å se den flere ganger.

Skrekkfaktor: 5

Dom: Kult

 

Rasputin, the Mad Monk (1966)

/images/upload/files/610/067/21767/rasputin

Plottet: Gregory Rasputin er en høylydt, arrogant fyllik og kvinnebruker, men også en kristen munk med fantastiske krefter. Han bruker hypnose til å overbevise folk til å skade seg selv eller andre, og sine bare hender til å helbrede dem igjen. Ryktet om hans unike evner til å lege sprer seg fra småbygder til St. Petersburg, hvor tsar familien sender bud etter ham. Kirken nekter å tro at dette er gudgitte gaver, og anklager ham i stedet for å være besatt av djevelen, noe som økende galskapen i ham virker å bevise.

Vurdering: Christopher Lee er kongen av gamle skrekkfilmer, og sammen med Peter Cushing (som dessverre ikke er med i denne), gjorde han Hammer Films til et navn som de aller fleste filmentusiaster fremdeles elsker til den dag i dag. Dette er kanskje hans mest motbydelige rolle, og det skal virkelig godt gjøres for en mann som ham å få folk til å hate ham! En strålende, men igjen ikke særlig skremmende film.

Skrekkfaktor: 3

Dom: Kult

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning