Kult eller kalkun #10

Den dystopiske utgaven

Publisert Oppdatert

Helt siden George Orwell gjorde den dystopiske sjangeren populær, har det fulgt en stødig strøm av dystre fremtidsversjoner i alle mulige formater.

Det begynnerer faktisk å bli så gammelt at vi allerede har passert mange av utgangsdatoene med glans! Likevel har forfattere og filmskapere fortsatt å forutse menneskehetens moralske fall, til stor underholdning for resten av oss. Blade Runner, 1984 og Brazil er noen av de mer ikoniske eksemplene på dystopiske samfunnsbeskrivelser. De er også noen av de mest åpenbare valgene, så derfor graver vi litt dypere i tilbudsbingen. Søk ly, sørg for at gassmasken er tett, og gjør dere klare for litt godlynt elendighet!

.

Tank Girl (1995)

/images/upload/files/610/002/21602/tankgirl

Plottet: I år 2022 ble jorden truffet av en komet, som på en eller annen måte gjorde at det sluttet å regne. Nå styrer selskapet Water & Power nesten hele jordens vannforsyning, men en liten gruppe rebeller våger å stjele fra dem for å holde folket sitt i live. Rebecca (Tank Girl) er en av få overlevende etter et angrep på leiren hennes, og blir tatt til fange av selskapet. Sammen med Jet Girl, rømmer hun og teamer opp med en gjeng kenguru/menneske mutanter for å stoppe monopolet deres.

Vurdering: Filmen er akkurat passe tøysete og absurd til å holde seg tro til tegneserien den er basert på, men er også luguber nok til å unngå at det blir en barnefilm. Lori Petty gjør en god jobb som antiheltinnen Tank Girl, og animerte sekvenser og et fullstendig uventet musikalnummer gjør filmen til en over gjennomsnittlig underholdende affære.

Konklusjon: Kult

.

Cyborg 2 (1993)

/images/upload/files/610/002/21602/cyborg2

Plottet: Den brennheite kyborgen Cash er designet for å infiltrere, henføre og deretter bokstavlig bli brennheit nok til å smelte folk under hyrdestunden. En av de ansatte hos selskapet forelsker seg i henne, og ved hjelp av den mystiske Mercy, som bare viser seg som et vrengt bilde av en munn (også et øye, når han skal spionere på folk som boller) klarer de å rømme fra anlegget. Selskapet sender en profesjonell, men rablende gal kyborgjeger etter dem for å hente dem inn igjen.

Vurdering: Denne filmen mangler akkurat det vi forventer og trenger fra en dum actionfilm: DUM ACTION! Dette er et godt under treet romantisk drama forkledd som en science fiction film. Cash spilles av en 18 år gammel Angelina Jolie, så akkurat der har vi ingenting å klage over. Men, de få kampscenene er utrolig kjedelige, og filmen klarer aldri å få oss til å leve oss inn i flukten til turtelduene. Også er det rent over flaue skuespillerprestasjoner, da!

Konklusjon: Kalkun

.

Soldier (1998)

/images/upload/files/610/002/21602/soldier

Plottet: I et skjermet militært anlegg, har Todd 3465 og utallige andre barn blitt fostret opp til å bli følelseskalde supersoldater. De har lært å drepe og ta hånd om trusler til enhver pris, om det så innebærer å plaffe gjennom en vegg av uskyldige mennesker. Når han flere tiår senere blir antatt drept i en demonstrasjon av en ny generasjon superdupersoldater, blir han dumpet på en "søppelplanet", hvor en befolkning av overlevende fra en styrt tar hånd om ham. Når de nye soldatene kommer på oppdrag for å utrydde hele bunten, får han følelser og sånt og må redde de nye vennene sine.

Vurdering: Kurt Russell, mannen med verdens mest firkantede ansikt, er en unektelig god actionhelt! Karakteren hans får gjerne litt andre prioriteter og verdier i løpet av filmen, men beholder steinansiktet og fingeren på enten avtrekkeren eller sliren. Plottet er helt standard og tilbyr null overraskelser, men er godt nok utført til å være underholdende. Kanskje til og med god nok til å se opptil flere ganger!

Konklusjon: Kult

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning